Hopp til innhold

– Flyplassansatte pågrepet i Sharm el Sheikh

To ansatte ved flyplassen i Sharm el-Sheikh skal være pågrepet, mistenkt for å ha hjulpet til med å plante en bombe om bord i det russiske flyet som styrtet i Egypt. Myndighetene avviser dette.

Russisk fly styrtet i Sinai i Egypt 31. oktober 2015

TERRORANGREP: 31. oktober styrtet et charterfly med 224 mennesker om bord på Sinaihalvøya i Egypt. Flyet var på vei til St. Petersburg i Russland. Det er nå bekreftet at det var en bombe som forårsaket styrten.

Foto: MAXIM GRIGORYEV / Afp

– 17 personer blir holdt, to av dem er mistenkt for å ha hjulpet dem som plantet bomben på flyet som tok av fra Sharm el-Sheikh, opplyser en anonym tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters.

Flere anonyme kilder skal ha bekreftet disse opplysningene overfor Reuters.

De to personene skal ha blitt tatt inn for avhør etter at videoopptak viste en baggasjesjauer bære en koffert fra en flyplassbygning for så å gi den til en annen som lastet kofferten inn på flyet som senere styrtet.

Tror det var hjemmelaget bombe

Egyptiske myndigheter avviser på sin side at to ansatte er pågrepet, melder VG.

Tidligere tirsdag bekreftet den russiske sikkerhetstjenesten FSB at en bombe gikk av i passasjerflyet som styrtet i Egypt, og at det var et terrorangrep. USA og Storbritannia har allerede trukket samme konklusjon.

Ifølge FSB skal en hjemmelaget bombe, som veide rundt 1,5 kilo, ha blitt plassert i det russiske passasjerflyet som styrtet i Egypt.

Bomben skal ifølge FSB ha blitt produsert utenfor Russland.

Egypiske myndigher har ikke bekreftet informasjonen om at det var en bombe som gikk av i flyet. En egyptisk tjenestemann har også uttalt at det ennå ikke finnes bevis for at flyet ble utsatt for et terrorangrep.

– Slurvete sikkerhetskontroller

Ifølge nyhetsbyrået Ap, viste undersøkelser i november at det var flere hull i sikkerhetssystemet ved flyplassen i Sharm el-Sheikh, skriver RT.

Anonyme kilder ved flyplassen forteller til Ap at det blant annet var dårlig kvalitet på scannerene og at det var slurvete undersøkelser i sikkerhetskontrollene.

Fra før har britiske etterretningskilder sagt at avlytting av kommunikasjon mellom militante på Sinaihalvøya kan tyde på at en bombe ble plassert i flyets lasterom før avgang fra Sharm el-Sheikh til St. Petersburg i Russland.

Mideast Egypt Russian Plane Crash

To ansatte ved flyplassen i Sharm el-Sheikh er mistenkt for å ha hjulpet de som planten en bombe i det russiske passasjerflyet som styrtet på Sinaihalvøya.

Foto: Thomas Hartwell / Ap

Utelukket teknisk svikt

Egyptiske myndigheter var raskt ute med å hevde at det ikke var terror som var årsaken til styrten på Sinaihalvøya i Egypt som kostet 224 mennesker livet.

Amerikansk etterretning derimot meldte tidlig at det trolig dreide seg om et terrorangrep og pekte på at ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) muligens sto bak.

– Det er en klar følelse av at det var en bombe plantet i bagasjen eller et annet sted på flyet, sa en anonym kilde fra amerikansk etterretning til CNN i starten av november.

En IS-tilknyttet gruppe tok også raskt på seg skylden for flystyrten.

Også de såkalte svarte boksene fra flyet som styrtet antydet at det ble rammet av en bombe, ifølge franske kilder.

De utelukket også at teknisk svikt forårsaket katastrofen, og har basert sine teorier på informasjon hentet ut fra flyets ferdskriver og taleregistrator.

SISTE NYTT

Siste nytt

OSIRIS-REx har vært 7 år i verdensrommet, og er nå tilbake på jorda.

Historisk Nasa-landing kan gi svar på livets opp­rinnelse

Prøver fra romsonden Osiris-Rex har akkurat landet i ørkenen i Utah. Nasa håper prøvene kan fortelle oss hvordan livet på jorda begynte.

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.