NRK Meny
Normal

– Flommen kan vare helt til mai

Flere områder sør i England kan stå under vann helt frem til mai etter den våteste vinteren på nesten 250 år, varsler eksperter.

Flom i England

Berkshire er en av regionene som kan komme til å slite med oversvømmelser i flere måneder fremover. Her fra byen Wraysbury.

Foto: CARL COURT / Afp

Vinteren i Storbritannia har vært den våteste siden 1766, og i januar har nedbørsrekordene blitt slått flere steder sør i England.

Flere hundre hjem er rammet av flommen, og over 1000 husstander er evakuert langs Themsen. Tirsdag er det sendt ut varsler om ekstremflom for 16 områder i Berkshire, Surrey og Somerset.

Hydrogeolog Andrew McKenzie ved British Geological Survey sier til Telegraph at deler av Berkshire og Wiltshire kan komme til å slite med oversvømmelser helt frem til mai.

– Vi vet ikke hvor lenge regnværet kommer til å vare, men vi vet at det er store mengder vann i bakken. Vi er sikre på at vi kommer til å se flere måneder med grunnvannproblemer, sier han.

McKenzie viser til flommen i 2001, da enkelte områder slet med oversvømmelser til langt utpå våren. Grunnvannet kan føre til oversvømmelser i gatene og problemer med kloakksystemet.

– Med alt grunnvannet er Themsen langt mer utsatt for oversvømmelser. Vi snakker om uker som kan bli til måneder, sier han.

Les også: Themsen har nådd historisk høy vannstand

Har kostet milliarder

Flom Storbritannia

Det er ventet mer nedbør i løpet av uka. Her fra Burrowbridge sørvest i England.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

David Cameron har avlyst sitt første statsministerbesøk til Midtøsten, og besøkte de flomrammede områdene i Devon tirsdag. Han lover at det ikke skal spares på noe.

– Dette er en enorm utfordring, og kommer til å ta tid. Myndighetene vil gjøre alt de kan for å hjelpe til, men det kommer til å ta tid å ordne opp, sier Cameron til BBC.

Militæret har satt 1600 personer i beredskap, og flere av dem er allerede sendt til deler av Sør-England for å hjelpe til med evakueringer.

Det er anslått at uværet allerede har kostet minst seks milliarder kroner, et beløp som bare vil fortsette å stige.

Onsdag er det ventet sterk vind over store deler av England, og snø i enkelte områder.

I tillegg er det ventet at det vil komme mellom 20 og 40 millimeter regn innen fredag kveld sør og vest i landet.

Les: Ekstremvær og flom herjer Storbritannia

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt