– Det er mange ofre i en krig – denne lille gutten ble syk av kulden

Stadig flere rammes indirekte av krigføringen i Syria, forteller lege Morten Rostrup i Leger uten grenser. Gradestokken kryper nedover, og når strømmen er borte får det store konsekvenser.

Leger uten grenser har tatt video av sitt hjelpearbeid ved et sykehus nord for Aleppo.

VIDEO: Morten Rostrup har tatt denne videoen av hjelpearbeidet ved et sykehus nord for Aleppo. Den lille gutten kom inn med krampeanfall og lungebetennelse. Foto: Morten Rostrup/Leger uten grenser

– Det er mange ofre i en krigssituasjon, også de som ikke er direkte rammet av volden.

Det forteller lege Morten Rostrup som i går kveld kom tilbake til Norge etter å ha jobbet ved et sykehus nord for Aleppo i Syria i tre uker.

Les også: – Folk tar store sjanser for å komme til oss

– Strømmen borte i lange perioder

Morten Rostrup

Morten Rostrup i Leger uten grenser har arbeidet i Syria i tre uker, og forteller om en fortvilet situasjon i det konfliktrammede landet.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Han forteller om en fortvilet situasjon der mange ikke ser noen ende på den snart to år lange konflikten.

– Det er både fare for akutte skader, men folk er også utsatt for kulde, matprisene er høye og det er et dårlig helsetilbud. Det er veldig mange med kroniske sykdommer, som hjerte-, lunge- og kreftsykdommer som ikke får den hjelpen de trenger.

Sammen med kollegene i Leger uten grenser, har Rostrup møtt pasienter med alle disse problemene. Den lille gutten i videoen øverst i saken, kom inn med krampeanfall og lungebetennelse.

– Det er rått og kaldt i Syria nå, og vi ser stadig flere pasienter med infeksjoner som følge av kulden.

Strømmen er borte i lange perioder av gangen, forteller Rostrup, som legger til at gradestokken har krøpet så vidt under null.

Ved sykehuset han arbeider på hadde de ikke kapasitet til å ta seg av den lille gutten, og han ble overført til et sykehus i Tyrkia.

Les også Morten Rostrups innlegg på NRK Ytring: Brev fra Syria

Vi ser mye lidelse, men vi kan gjøre noe aktivt og konkret med situasjonen der og da. Det er noe helt annet å være vitne til slike ting og ikke kunne hjelpe til – å føle seg maktesløs

Morten Rostrup, lege i Leger uten grenser

– Ikke respekt for humanitært hjelpearbeid i Syria

Rostrup forteller at det er stor usikkerhet rundt situasjonen ved sykehuset. Det er bombenedslag i nærheten, og man er aldri sikker på om sykehuset er det egentlige målet.

– Men vi vet at sykehus har vært mål i denne konflikten, og at også leger er et mål i krigføringen. Det er ikke den respekten for humanitært hjelpearbeid i Syria i dag, som man historisk sett har hatt.

Rostrup forteller at legene i Leger uten grenser forsøker å bevisstgjøre, også politikere, om at sykehusene må respekteres i krigssituasjoner.

Personene som dukker opp i videobildene i denne saken er ikke identifisert, nettopp av sikkerhetsmessige årsaker. Rostrup forteller at en av legene ikke kan identifiseres fordi han frykter for familiens sikkerhet. Familien bor nemlig i et regjeringsstyrt område i Aleppo, mens legen arbeider ved sykehuset som ligger i opprørsstyrkenes territorium.

Les også: Her mangler 37.000 syriske flyktninger alt

– Hun kom inn midt på natten med lungene fulle av vann

Rostrup har arbeidet i et team på 12 medarbeidere, og ved sykehuset har de hatt kapasitet til 30 senger.

– Dette er på ingen måte tilstrekkelig, og mange overføres til sykehus i Tyrkia. Det er også sykehus drevet av syrere her, men for de som ligger tett opp mot frontlinjen oppleves situasjonen som svært problematisk. Vi hører fra legene at de er veldig slitne.

Rostrup og de andre i Leger uten grenser tar unna mange skader, også de som ikke er direkte forårsaket av krigføringen i landet.

– Denne 19 år gamle jenta (se video under, journ.anm), kom inn til oss midt på natten med lungene fulle av vann. Hun er kronisk syk, og hadde ikke fått dialyse slik som hennes diagnose krever. Hun holdt på å dø da vi møtte henne, men overlevde etter behandlingen fra Leger uten grenser.

– Denne jenta kunne ha levd et godt liv dersom hun hadde fått hjelpen hun behøver, sier Rostrup.

Mange lider, som denne jenta, på grunn av manglende legehjelp og oppfølging av både operasjoner og kroniske sykdommer, forteller Rostrup.

– Alle disse er jo indirekte forårsaket av krigen.

Les mer: – Livet er snudd opp ned

Leger uten grenser har tatt video av hjelpearbeidet ved et sykehus nord for Aleppo.

VIDEO: Den 19 år gamle jenta som fikk hjelp av leger uten grenser er kronisk syk. Hun holdt på å dø da hun kom til sykehuset, men ble denne natten reddet av legene ved det provisoriske sykehuset nord for Aleppo. Foto: Morten Rostrup/Leger uten grenser

Det er mange psykiske lidelser, vi ser mye av fortvilelsesutbrudd og det kommer inn personer med brystsmerter og folk som hyperventilerer. Vi ser, som jeg også gjorde i Irak, personer med alvorlige depresjoner og tung psykiatri

Lege Morten Rostrup om den langvarige krigen i Syria

– Folk har fortvilelsesutbrudd og hyperventilerer

Evigvarende krigshandlinger tærer også på den psykiske helsen til befolkningen, forteller Rostrup.

– Det er mange psykiske lidelser, vi ser mye av fortvilelsesutbrudd og det kommer inn personer med brystsmerter og folk som hyperventilerer. Vi ser, som jeg også gjorde i Irak, personer med alvorlige depresjoner og tung psykiatri.

Han forteller at det er mye mer av dette, enn man har sett tidligere.

– Det handler om at konflikten har pågått så lenge. Vi møter mange yngre kvinner som er livredde – og det psykiske tar overhånd, de kjenner selv på at det er et stort problem for dem.

Rostrup forteller at dette også er personer de prøver å ta seg av.

– Vi ser mye lidelse

I morgen tidlig skal Morten Rostrup tilbake til sin vanlige jobb ved Ullevål sykehus i Oslo. Han forteller at det blir stadig lettere å skille mellom når man er på oppdrag i krigsherjede områder, og når man er hjemme.

– Man skrur på en annen hjernedel under flyturen nedover.

– Hvordan greier man å fordøye slike inntrykk som dere er vitne til?

– Med oss går det greit. Vi ser mye lidelse, men vi kan gjøre noe aktivt og konkret med situasjonen der og da. Det er noe helt annet å være vitne til slike ting og ikke kunne hjelpe til – å føle seg maktesløs.

SISTE NYTT

Siste nytt