Hopp til innhold

Flere land skal stå bak USAs påståtte overvåkning av allierte

Ifølge amerikanske kilder skal etterretningstjenestene i Frankrike og Spania selv stå bak overvåkningen som det amerikanske sikkerhetsbyrået NSA har fått skylda for, skriver den New York-baserte avisen Wall Street Journal.

National Security Agency i Fort Meade i Maryland, USA

Hovedkvarteret til amerikanske etterretning, National Security Agency NSA ligger inne i militærbasen Fort Meade i Maryland, like nordøst for hovedstaden Washington. NSA driver etterretningsnettverket Echelon som fanger opp telefonsamtaler og e-poster over hele verden i et internasjonalt samarbeid.

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

Wall Street Journal

Wall Street Journals oppslag om at USA deler ansvaret med flere land.

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

Avisa skriver at telefonsamtalene som ble avlyttet av de to landenes hemmelige tjenester deretter ble delt med amerikanerne. Avlyttingen skjedde både i og utenfor de to landene og i uspesifiserte "krigssoner". Hensikten var å beskytte amerikanske og allierte soldater og sivile.

De nye opplysningene snur opp ned på de versjonene av overvåkningen som har dominert i europeiske medier den siste uka, mener Wall Street Journal.

– Samarbeidet om avlyttingen

Avsløringene tyder på at hemmelige tjenester i flere europeiske land er mer involvert i overvåkningen, og samarbeider tettere med NSA, enn det som hittil er blitt kjent.

De nye opplysningene tyder også på et europeerne driver overvåkning på globalt nivå, og ikke bare i egne land, skriver avisa.

USA har hittil vært tause når det gjelder den rollen som deres europeiske allierte har spilt i innhentingsfasen av overvåkningen, trolig for å beskytte det tette samarbeidet.

Angela Merkel overvåket

Angela Merkel skal ha blitt overvåket av amerikanerne i 10 år, og er rasende.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Dette samarbeidet gjelder ikke de ferskeste avsløringene av hvordan amerikanerne har overvåket flere dusin utenlandske statsledere og regjeringssjefer. Blant dem er Tysklands forbundskansler Angela Merkel som ble avlyttet av NSA i en årrekke.

«Ingen kommentar»

En talsmann for den franske ambassaden i Washington avviste å kommentere de nye opplysningene i Wall Street Journal. Spanske myndigheter har heller ikke besvart avisens henvendelser. NSA avviste også å kommentere.

Edward Snowden

Opplysninger fra varsleren Edward Snowden fører til stadig nye avsløringer, men dokumenter kan ha blitt feiltolket.

Foto: AP

Den siste uka har fremtredende aviser i Frankrike (Le Monde) og Spania (El Mundo) viderebrakt opplysninger og sitert fra dokumenter som kommer fra den amerikanske varsleren Edward Snowden. Disse dokumentene avslørte at millioner av telefonsamtaler var avlyttet i begge land.

Ifølge Le Monde viste dokumentene at 70 millioner telefonsamtaler var avlyttet i Frankrike fra desember 2012 til januar 2013 av NSA. I Spania rapporterte El Mundo at NSA-dokumenter tydet på at 60 millioner telefonsamtaler i Spania hadde vært overvåket i den samme perioden.

– Uriktig og villedende

James Clapper, nasjonal etterretningsdirektør i USA

James Clapper er direktør for nasjonal etterretning i USA har påpekt feil i lekkede dokumenter.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Etter at El Mundo skrev om avlyttingen, sa direktør James Clapper i NSA at avisen ga «uriktig og villedende informasjon om USAs etterretningsarbeid».

Clapper at det var «feil» at NSA hadde samlet inn «opptak av 70 millioner franske telefonsamtaler mellom franske borgere», men han sa ikke hva som var feil i opplysningene.

Ifølge kilder i den amerikanske administrasjonen satte lekkasjene om overvåkningen i Europa amerikanerne i ei klemme.

Samarbeid i fare

«USA ønsket å korrigere opplysningene, men dette ville samtidig avsløre allierte lands etterretningsoperasjoner på egen jord, og sette fremtidig samarbeid i fare», skriver Wall Street Journal.

Avisas amerikanske kilder sier opplysningene i Snowdens dokumenter har blitt feiltolket, og at telefonavlyttingen ble gjort av Frankrikes og Spanias egne etterretningsbyråer. Først deretter ble de delt med NSA.

Redd for kritikk

NSAs eksperter har gransket dokumentene fra Snowden, og skal ha kommet til at den franske avlyttingen skjedde utenfor Frankrike, og at den ikke viser at landets etterretningstjeneste har spionert på egne borgere.

Det samme synes å være tilfelle med den spanske dokumentene, mener NSA ifølge WSJ. Spansk etterretning skal altså ikke ha avlyttet egne borgere, men telefonsamtaler utenfor landets grenser.

Avisas kilder i den amerikanske administrasjonen sier at samarbeidet med de europeiske etterretningstjenestene er en del av en årelang utveksling av etterretningsdata mellom USA og deres nærmeste allierte.

Full åpenhet om dette frykter man kunne føre til kritikk på hjemmebane, noe som kan skade samarbeidet på lengre sikt.

SISTE NYTT

Siste nytt

Ukraina skal ha skutt ned russisk bombefly – Nato lover mer luftvern

En utålmodig og desperat Volodymyr Zelenskyj trygler verden om mer støtte. En ekspert tror det blir kritisk for Ukraina å få mer luftvern.