– Fjerner klima som en global trussel

Ifølge The Guardian kommer USAs president Donald Trump til å fjerne klimaendringer fra listen over de største globale truslene når han i kveld presenterer en ny nasjonal sikkerhetsstrategi.

Donald Trump ved skrivepulten i Det ovale kontor

USAs president Donald Trumps administrasjon mener klimaendringer ikke er en global trussel slik hans forgjenger, Barack Obama mente.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Trump kommer i stedet til å vektlegge USAs behov for å gjenvinne sin økonomiske konkurranseevne i verden, skriver The Guardian som siterer kilder i det White hus.

Trump lovet i valgkampen at han ville om omgjøre mange av Obamas initiativ for å beskytte klima og miljø.

I sommer trakk han landet fra Parisavtalen for klima. En avtale der USA forpliktet seg til å kutte utslippene av klimagasser med 25–28 prosent av 2005-nivå innen 2025.

Les også: Et halvt år med Trump: Støyende kaos og stille revolusjon

Samtidig som Trump-administrasjonen gjør seg klar til å presentere ny nasjonal sikkerhetsstrategi kom det i dag en ny rapport som hevder at tre ekstreme værforhold som skjedde i 2016 skyldes menneskeskapte klimaendringer.

Les: Ny rapport: Ekstremvær skyldes menneskeskapte klimaendringer

Satser på sikkerhet og økonomi

Ifølge kilder i det White hus er Trumps nye nasjonale sikkerhetsstrategi et samarbeid mellom alle de ledende byråene regjeringen som inkluderer sikkerhet, utenrikspolitikk og økonomi.

Ifølge en annen høytstående kilde i det White hus, er hovedforskjellen mellom Trump sikkerhetsstrategi og forgjengeren at det blir lagt mer vekt på sikkerhet ved grenseoverganger og økonomiske problemer.

Nettstedet The Federalist som først rapporterte nyheten siterer et dokumentutkast til nasjonal sikkerhetsstrategi. Der det kommer frem at Trump-administrasjonen vil motarbeide alle forsøk på å redusere forbrenningen av olje, gass og kull for energi.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt