Hevder hun fikk vite i avisa at hun var ebolasmittet

Spanske helsemyndigheter får krass kritikk for måten de har håndtert situasjonen med den første personen som er smittet av ebola på europeisk jord.

Teresa Romero og sykehuset i Madrid

FØRSTE SOM ER SMITTET I EUROPA: Teresa Romero ble smittet av ebola ved sykehuset La Paz-Carlos III i Madrid, og er den første personen som har blitt smittet utenfor Afrika.

Foto: DANI POZO / Afp

– Jeg føler meg bedre nå. Det går sakte, men bedre, sier Teresa Romero (44) i lydopptaket med den spanske TV-kanalen Cuatro.

Den spanske helsearbeideren som testet positivt for ebola 6. oktober forteller at hun begynte å få symptomer allerede 27. september. Da hun ringte avdelingen for forebyggende medisin ved Madrids Carlos den 3. sykehus, skjedde det imidlertid ingenting.

Talspersoner for fagforeningen bekrefter at Romero tok kontakt med ansatte med sykehuset tre ganger for å fortelle at hun hadde feber og utslett, men fordi temperaturen hennes ikke var høyere enn 38,6 grader celsius, mente sykehuset at det ikke var noe farlig.

– Da jeg ble dårligere i løpet av helga, ringte jeg på nytt, og først da dro de hjem til meg og hentet med i ambulanse fordi jeg følte meg skikkelig dårlig, forteller Romero.

Legene og sykepleierne sluttet å komme inn

Helsearbeideren ble smittet da hun behandlet en spansk misjonær som hadde blitt smittet i Vest-Afrika, og var fløyet til Spania. Hun ble trolig smittet av at hun tok seg til ansiktet med en smittet hanske.

Teresa begynte å mistenke at noe var i alvorlig galt da legene og sykepleierne på sykehuset hun var innlagt på, nærmest sluttet å komme inn i rommet hennes.

– Da jeg spurte legen om resultatene av testene mine, svarte han unnvikende. Deretter tok jeg opp mobilen og kunne lese i El País at jeg hadde testet positiv for ebola. Det var ingen på sykehuset som opplyste meg om det, hevder helsearbeideren.

Reagerer på at hun ikke ble innlagt tidligere

Nå får spanske helsemyndigheter krass kritikk for måten de håndterte den første ebolasmittede på spansk jord, skriver den spanske avisa El País:

  • Den spanske helsearbeideren ringte sykehuset flere ganger og fortalte at hun hadde feber, men fikk beskjed om å vente.
  • Romero tilbrakte flere timer i et venterom på akutten sammen med 21 andre personer. Det tok over seks timer fra diagnosen var bekreftet til alle nødvendige sikkerhetsrutiner var på plass.
  • Hun hevder hun først fikk vite gjennom media at hun faktisk hadde testet positivt for den dødelige blødningsfeberen.
  • I tillegg har dyrevernere protestert kraftig på at myndighetene valgte å avlive den ebolasmittede kvinnens hund i frykt for at den kunne være smittet. Ifølge veterinærer og dyrevernere var det ingen grunn til å tro at hunden kunne smitte mennesker, og mener myndighetene heller burde ha plassert den i karantene.

Spanske helsemyndigheter innrømmer overfor radiostasjonen SER at de burde trolig ha plassert Romero i isolasjon umiddelbart enn å vente til hun fikk høy nok feber.

Ifølge helserutinene anser man ikke at ebolaviruset er aktivt nok til å utgjøre en smittetrussel så lenge den smittede ikke har feber over 38,6 grader.

Fagforeningen er kritisk til retningslinjene, og mener de ikke burde gjelde for helsearbeidere som har vært direkte i kontakt med ebolasmittede. Isteden burde kvinnen ha blitt innlagt mye tidligere, hevder de.

Beskyldes for å lyve

Helsedirektøren i Madrid, Francisco José Rodriguez, gikk så langt at han anklaget Romero for å ha holdt tilbake opplysninger om at hun hadde vært direkte i kontakt med en ebolasmittet pasient.

Han mente også at hun gjentatte ganger har nektet for at hun gjorde noe feil da hun tok av seg smitteverndrakta, men at hun omsider innrømmet at hun kan ha begått en feil.

Ifølge El País spriker historiene, og en gransking er satt i gang for å finne ut hva som faktisk skjedde.

Romero er per dags dato den eneste som er påvist smittet av ebola i Spania. Ektemannen er nå i karantene, og mer enn 50 personer som kan ha vært i kontakt med det dødelige viruset overvåkes.

Disse er hovedsakelig helsearbeidere og ansatte ved sykehuset, men også venner og slektninger av Teresa som var i kontakt med henne mens hun var smittet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Dyrevernere havnet i basketak med politiet utenfor huset til den ebolasmittede kvinnen da myndighetene hentet hunden hennes Excalibur.

SE VIDEO: To dyrevenner ble skadet da de støtte sammen med politiet i et forsøk på å hindre at den ebolasmittede kvinnens hund skulle bli avlivet.

Demonstranter og politiet støtte sammen

Helsemyndighetene avlivet onsdag Excalibur, hunden til den spanske sykepleieren som er smittet av det dødelige ebolaviruset, på tross av protester fra dyrevernsaktivister.

Demonstranter endte i håndgemeng med politiet da de forsøkte å hindre helsemyndighetene fra å hente hunden fra sykepleierens leilighet i utkanten av Madrid onsdag.

To av demonstrantene ble skadd, ifølge AFPs reporter på stedet.

Bare 40 minutter senere opplyste lokale myndigheter at hunden var avlivet.

Tirsdag fikk myndighetene en rettskjennelse til å gjennomføre avlivingen av hunden som de mente kunne være en bærer av viruset.

WHO: – Ingen tegn til at epidemien avtar

Nesten 3.900 mennesker er nå døde i det verste ebolautbruddet noensinne. Det er ingen tegn til at epidemien er i ferd med å komme under kontroll, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

Organisasjonen la onsdag fram nye tall. De viser at det per 5. oktober var registrert 8.033 tilfeller av ebolasmitte, og at 3.879 av disse var døde.

Liberia og Sierra Leone er verst rammet, og ifølge WHO har de to landene bare henholdsvis 21 og 26 prosent av det antall sykehussenger de trenger.

WHO advarer samtidig nabolandene om at de må forberede seg på at epidemien kan spre seg også til dem.

SISTE NYTT

Siste nytt