NRK Meny
Normal

– Fikk eksplosivt trykkfall

Data fra den «svarte boksen» skal vise at MH17 styrtet etter et eksplosivt trykkfall da det ble truffet av splinter fra en missil, ifølge en ukrainsk sikkerhetskilde.

Ved krasjstedet

MISTET DATTEREN: Det australske paret Angela Rudhart-Dyczynski og Jerzy Dyczynsk dro til det som ser ut som en krigssone Øst i Ukraina der Malaysia Airlines MH17 krasjet etter å angivelig ha blitt skutt ned av seperatister.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Ferdskriveren, eller den såkalte «svarte boksen» og taleregistratoren fra Malaysia Airlines MH17 ble overlevert av opprørere og fraktet til Hampsire i England for undersøkelser for få dager siden.

Ferdskriveren viser, ifølge Ukrainas nasjonale sikkerhetstalsmann Andiry Lysenko, at flyet fikk et «eksplosivt trykkfall» etter at flykroppen ble truffet av fragmenter fra en missil, melder Sky News.

USA og Ukraina anklager opprørere for å ha skutt ned flyet, og at de forvekslet det med et ukrainsk fly. Men seperatistene nekter for å ha vært involvert.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Svarte boksen Ukraina

SENDT TIL HAVARIEKSPERTER: Flyets såkalte 'svarte bokser', men som egentlig er oransje eller røde, endte opp hos havarieksperter hos den britiske flyhavarikommisjon i Farnborough i det sørlige England.

Foto: Damien Simonart / Afp

Stormer byer rundt krasjsted

Ukrainske soldater stormet flere byer som ligger like ved der Malaysia Airlines MH17 styrtet. Styrkene kjemper mot prorussiske opprøre om kontrollen over flere byer rundt krasjstedet, ifølge det ukrainske forsvaret.

Et team av nederlandske og australske kriminalteknikere gjorde mandag et forsøk på å ta seg til området for å gjøre undersøkelser, men kamphandlingene i området gjorde at de måtte avbryte forsøket.

Et tidligere forsøk ble også avbrutt som følge av uro i området.

– Kan være krigsforbrytelse

Nedskytingen av Malaysia Airlines-flyet over Øst-Ukraina kan være en krigsforbrytelse, påpekte FNs menneskerettssjef Navi Pillay i en uttalelse mandag.

Hun beskrev nedskytingen av flyet med 298 mennesker om bord som en forferdelig handling.

– Alt kommer til å bli gjort for å sikre at alle som begår alvorlige brudd på folkeretten, herunder krigsforbrytelser, blir rettsforfulgt, uansett hvem de her, påpekte Pillay.

Pårørende dro til krasjstedet

Et australsk par trosset advarslene og dro lørdag til området der flyrestene etter MH17 ligger strødd. Paret hadde sin eneste datter om bord i flyet.

– Hun var full av liv, sa Angela Rudhart-Dyczynski om datteren Fatima som bare ble 25 år.

Fatima studerte for å bli luftfartsingeniør i Nederland. Paret la ned blomster på stedet og ble intervjuet av The Wall Street Journal.

– Vi står her ved vingen, sa Jerzy Dyczynski inn i mobiltelefonen sin.

– Det er her vi tror hun satt. Vi prøver å forestille oss hvordan hun hadde det, sier faren.

Til sammen 28 australske borgere, pluss ni til som bodde i Australia, var blant passasjerene som døde i ulykken.

Vrakdel, Ukraina

LETER FORTSATT ETTER OMKOMNE: Malaysia Airlines' flyging MH17 på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur styrtet 17. juli i nærheten av opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina. Alle 298 om bord mistet livet.

Foto: BULENT KILIC / AfpLaster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt