Det svenske forsvaret: – Farkosten har forlatt området

STOCKHOLM/OSLO (NRK) Forsvaret i Sverige mener det har vært minst en undervannsfarkost som har krenket svensk territorium, men sier det nå er sannsynlig at den har forlatt området.

Kontreadmiral Anders Grenstad sier det har vært en operasjon for å innhente informasjon, og mener det ikke mer informasjon av å være der ute.

IKKE UBÅT: Forsvaret i Sverige sier de er relativt sikre på at farkosten som har befunnet seg i svensk farvann, ikke er en ubåt.

Det svenske forsvaret sendte fredag morgen ut en pressemelding om at den storstilte aksjonen som har pågått i skjærgården utenfor Stockholm nå avbrytes.

– Vi mener det er grunn til å tro at undervannsfarkosten har forlatt svensk farvann, sa Anders Grenstad, kontreadmiral i det svenske forsvaret på en pressekonferanse.

Han sier dette er konklusjonen basert på forsvarets egne observasjoner og tips fra publikum.

Grenstad informerte også at de mener å kunne utelukke at det dreier seg om en konvensjonell ubåt.

– Det har aldri vært noen ubåtjakt. Vi utelukker at det har vært en konvensjonell ubåt, men det kan ha vært et mindre fartøy eller noe annet, sa Grenstad.

Konteradmiral Anders Grenstad informerer

UAKSEPTABELT: Kontreadmiral Anders Grenstad reagerer på at et fartøy har befunnet seg i svensk farvann.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / NTB scanpix

Forsvaret vil gjennomgå en rekke opplysninger for å forsøke å finne ut hva slags farkost som har befunnet seg i svensk farvann.

En liten del av styrkene som har vært i aksjon i skjærgården blir igjen i området, og Forsvaret vil også overvåke området videre.

Mange observasjoner

– Det har pågått det som trolig er fremmed undervannsaktivitet. Det er fullstendig uakseptabelt, sa Grenstad på dagens pressekonferanse.

Selv om Forsvaret ikke har lyktes i å finne ut hva slags farkost som har krenket svensk territorium velger de altså å avblåse observasjon.

– Vi anser det slik at det ikke vil gi oss mer informasjon å være der ute lengre. Det ville tatt flere uker, opplyste Grenstad som også fortalte at operasjonen har kostet omtrent 20 millioner svenske kroner.

Grenstad valgte også å takke publikum som har meldt fra om observasjoner. Ifølge Grenstad dreier det som om omtrent 250 observasjoner. Admiralen oppfordret også folk til å ha med mobil og kamera og følge med i den svenske skjærgården for å vise eventuelle inntrengere at ikke bare forsvaret, men vanlige folk følger med.

Grenstad mente også det var grunn til å være fornøyd med hvor raskt man kom i gang med aksjonen, etter at det ble meldt fra om observasjoner fra publikum.

Varte i en uke

Aksjonen i skjærgården har pågått i en uke, etter at det ble meldt om det Forsvaret betegner som flere troverdige tips fra publikum. Det er ikke blitt sagt nøyaktig hva man har søkt etter, annet enn at det kan dreie seg om fremmed undervannsaktivitet. Aksjonen som startet fredag for en uke siden ble ytterligere trappet opp lørdag, og mandag fikk alle sivile skip mellom Danziger Gatt og Nåttarö, beskjed om å forlate området.

Forsvaret har tidligere sagt at det dreier seg om fem observasjoner fra allmennheten, og onsdag mente de at forsvarets egne observasjoner ikke var tilstrekkelig troverdige.

Onsdag var også dagen hvor aksjonen i skjærgården ble trappet ned, og det ble klart at flere fartøyer lå i havn. En del av disse ble imidlertid sendt ut i søkeområdet igjen, og forsvaret snakket ikke om en nedtrapping, men en ny fase av aksjonen.

Russland latterliggjør

Det er blitt spekulert i om den ukjente undervannsfarkosten man har søkt etter kan ha vært en russisk ubåt, og russiske fartøy i nærheten av Sverige har fått merke mistenksomheten.

At det er russiske fartøy på svensk territorium er blitt benektet fra russisk side, og da det ble kjent at aksjonen i svensk farvann avblåses, kom russiske myndigheter med et stikk til svenskene.

– Slike helt grunnløse aksjoner fra det svenske forsvaret, basert på en retorikk fra den kalde krigens tidsånd, kommer bare til å føre til en økt spenning i regionen i dag, sa generalmajor Igor Konasjenkov, talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, til russiske medier fredag, skriver NTB.

Konasjenkov omtaler også operasjonen i skjærgården som en «komisk tragedie».

SISTE NYTT

Siste nytt