NRK Meny
Normal

– Får ikke kontakt med ambassaden

Den norske journalisten Øystein Windstad ligger skadet på et sykehus i Tsjetsjenia og frykter for livet. Hverken kona eller redaktøren hans får kontakt med norske myndigheter.

Norsk journalist ble angrepet

FØLER SEG UTRYGG: Journalist Øystein Windstad ble i går angrepet og banket av rundt 20 menn på grensen til Tsjetsjenia. Han ligger nå på sykehus men frykter for livet.

Foto: Øystein Windstad / Ap/NY Tid

– Problemet nå er at både kona hans og jeg har prøvd å få kontakt med den norske ambassaden i Moskva, men vi får ikke svar, sier redaktør i Ny Tid, Truls Lie.

I går ble journalist for magasinet, Øystein Windstad, banket kraftig opp av maskerte menn på grensa mellom Tsjetsjenia og Ingusjetia. Han ligger nå kraftig forslått på et sykehus.

Lie frykter for sikkerheten til Windstad.

Vil ha flybillett og sikker transport

– Vi lurer på hva som kan skje ettersom tiden går. Han befinner seg i samme område han ble angrepet i, og er redd for livet sitt. I går ble et av kontorene til organisasjonen han var sammen med angrepet av armerte menn, sier Lie.

Ny Tid redaktør Truls Lie sier at angrepet på journalisten Øystein Windstad er sjokkerende

VIL HA FLYBILLETT: Redaktør i Ny Tid, Truls Lie, mener norske myndigheter må sørge for flybillett og sikker transport til flyplassen så fort som mulig.

Han krever at norske myndigheter kjøper en flybillett og sørger for rask og sikker transport av Winstad til flyplassen som kan ta ham til Oslo via Moskva.

– Han er en norsk statsborger som har blitt truet. Dette er et område som er farlig, så nå håper vi at norske myndigheter kan få ham ut, hvis ikke må vi kanskje ty til private aktører, sier Lie.

Kona: – Har ikke hørt noe fra UD

– Har Windstad noen nye holdepunkter for at han fortsatt er i fare?

– Det kjenner jeg ikke til, men han uttrykker sterk bekymring og sender meldinger. Det sier sitt om at han føler seg truet.

Øystein Windstad ble angrepet

SKADET: Journalist Øystein Windstad har fått gips og måtte sy flere sting etter det brutale overfallet i går kveld. Nå frykter han for livet og vil ut av området så fort som mulig.

Foto: Øystein Windstad / Ny Tid

Windstads kone, Wojoud Mejalli, skriver på sin Facebook-side at hun ikke har hørt noe fra Utenriksdepartmentet.

– Jeg vet ikke hvordan Øystein skal komme seg hjem eller hva planene deres er. Hvis du kan hjelpe eller vet noe, så ta kontakt, skriver hun.

– Det eneste nummeret jeg kan følge ham på er noen ganger av og noen ganger på. Det siste jeg vet er at kollegaen hans er i avhør, skriver hun.

Avviser kritikken

Den norske ambassaden i Moskva har ikke besvart NRKs henvendelser i dag. Ifølge det NRK får opplyst, fraråder legene ved sykehuset der Windstad befinner seg mot at han utskrives i dag.

Utenriksdepartementet sier til NRK at den norske ambassaden har vært i kontakt med Windstad og familien og forsikret seg om at han får medisinsk tilsyn.

– Vi kartlegger nå hvordan vi kan få tranport hjem kan skje raskt og trygt og om det er behov for økonomisk bistand i sammenheng med dette, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Rune Bjaastad.

UD skal ha et møte med ambassaden klokken 11 for å diskutere opplegget videre.

  • Les mer:
    – Jeg så at de var uoppmerksomme et sekund, og greide å hoppe ut av bussen. Jeg la på sprang bortover en mark, og klarte å gjemme meg i det høye gresset. Sekunder etter at jeg klarte å ta meg ut av bussen, eksploderte den, sier journalist Øystein Windstad til NRK.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt