Hopp til innhold

«Sannsynligvis det mest venneløse folket i verden»

Nesten 400.000 rohingyaer har rømt fra Myanmar i løpet av de siste tre ukene. Situasjonen for den snaue millionen som er igjen i landet beskrives «helt forferdelig».

 Smoke is seen on Myanmar's side of border as Rohingya refugees get off a boat after crossing the Bangladesh-Myanmar border through the Bay of Bengal in Shah Porir Dwip

Rohingya-flyktninger går av en båt etter å ha krysset grensen mellom Bangladesh og Myanmar mandag i denne uken. I bakgrunnen stiger røyken opp fra branner på myanmarsk side av grensen, der mange Rohingya-landsbyer er satt fyr på.

Foto: DANISH SIDDIQUI / Reuters

Bare i dag har over 9000 muslimske rohingyaer krysset grensen fra Myanmar og over til nabolandet Bangladesh, opplyser FN.

Rohingya-barn samlet mandag inn ved utenfor Buthidaung i delstaten Rakhine.

Rohingya-barn, fra en familie som ikke har lagt ut på flukt, samlet mandag inn ved utenfor Buthidaung i delstaten Rakhine.

Foto: STRINGER / Reuters

Siden hæren i Myanmar startet sine aksjoner mot rohingyaene 25. august, har 379.000 søkt tilflukt i nabolandet, melder AFP.

Likevel sier den politiske analytikeren Tom Lambert ved Andaman Research & Advisory, en rådgivningsgruppe som konsentrerer seg om Myanmar, at så langt er volden begrenset til enkelt områder.

Kart over Myanmar/Rakhine med flere land

PÅ FLUKT: Rakhine er en delstat i Myanmar.

Foto: Grafikk: Bjarte Misund / NRK

Får ikke bevege seg fritt

Til tross for de mange som har flyktet fra Rakhine de siste tre ukene, sier at kampene så langt har begrenset seg til et par av delstatens 17 kommuner.

– Det foregår grusomme ting i Rakhine akkurat nå, men et lite positivt poeng er at volden ikke har spredd seg til resten av delstaten, sier Lambert, som har arbeidet for FN i Myanmar.

Han sier at det i dag er rundt 100.000 muslimske rohingyaer i leire i Rakhine. Lambert beskriver dem som i praksis innesperret.

Også resten av de mellom 700.000 og 900.000 rohingyane i Myanmar lever under svært strenge restriksjoner.

– De får ikke lov til å bevege seg utenfor landsbyene sine. Hvis de må reise utenfor landsbyene for å få tilgang til forskjellige tjenester må de betale urimelig høye summer. Generelt sliter rohingyaene med å skaffe seg et levebrød og de mangler tilgang til helsetjenester der de bor, sier Lambert.

Rohingyaer på flukt i Myanmar

Med alt de eier i en bag, flykter folk fra volden i Rakhine-delstaten tirsdag i denne uken.

Foto: STRINGER / Reuters

Stengt ute fra utdanning

Muslimer og buddhister pleide å gå på skole sammen i Rakhine før sammenstøtene i 2012.

Nå er skolene adskilt og der rohingyaer kan gå skole, slutter all skolegang når de fyller 18.

– Resultatet er at en hel generasjon vokser opp uten tilgang til skikkelig utdanning og det skaper store problemer i samfunnet, sier Tom Lambert.

Hva er det som egentlig skjer i Myanmar og hvorfor gjør ikke Aung San Suu Kyi noe for å stanse volden?

Vanskeligere siden 2012

Forholdet mellom muslimske rohingyaer og buddhister i delstaten Rakhine har vært spent i århundrer.

– Rohingyaene er sannsynligvis det mest venneløse folket i verden. De har absolutt ingen som taler deres sak, sa talskvinne for FNs høykommissær for flyktninger, Kitty McKinsey, i 2009.

I årene etter McKinseys uttalelse er situasjonen blitt kraftig forverret.

Leder i Den norske Burmakomité, Audun Aagre, kom hjem fra Myanmar tirsdag og beskriver situasjonen slik:

– Det er en helt forferdelig situasjon med snart 400.000 rohigyaer som har flyktet og drevet på flukt og en hærsjef som har sagt at han ønsker å fordrive så mange som mulig, sier Aagre til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt