– Har funnet Gaddafis hemmelige sennepsgasslager

En talsmann for overgangsrådet i Libya hevder de har funnet Muammar al-Gaddafis hemmelige depot med sennepsgass.

Libyske opprørsstyrker

Libyske opprørsstyrker på patrulje utenfor Sirte.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Gaddafi ble pålagt å kvitte seg med alle kjemiske våpen i 2004, men skal ha gjemt unna nesten ti tonn sennepsgass på et hemmelig sted.

Det er trolig dette depotet opprørsstyrkene nå hevder å ha funnet i ørkenen 70 mil sør for Tripoli, melder The Guardian.

Opprørerne har de siste dagene tatt kontroll over Jufra og deler av Sabha sør i Libya, der Gaddafi fortsatt har flere lojale støttespillere.

– Hele Jufra-regionen er nå befridd. Det var et depot med kjemiske våpen der, som våre styrker nå har under kontroll, sier overgangsrådets talsmann Fathi Bashaagha til Reuters.

Styrkene mente det var muligheter for at Gaddafi oppholdt seg i Sebha sammen med sønnen Saif al-Islam, men fant ingen spor etter dem.

– De vil falle

Motstanden til Gaddafis styrker har bremset overgangsrådets planer om å erklære hele Libya et fritt land, noe som er nødvendig før de demokratiske reformene kan innføres.

Ahmed Omar Bani

Militærtalsmann Ahmed Bani holder pressekonferanse i Tripoli torsdag.

Foto: LEON NEAL / Afp

Etter overtakelsen av Jufra og Sabha ser det ut til at Gaddafis fødeby Sirte og Bani Walid er de eneste byene som holder stand mot opprørsstyrkene.

– Det er fortsatt motstand, men de vil falle, sier militærtalsmannen Ahmed Bani.

Sirte og Bani Walid har vist seg vanskelige å innta, og styrkene forteller om kraftig motstand fem mil øst for Bani Walid.

– Jeg er hundre prosent sikker på at det befinner seg en eller flere viktige personer i Sirte, enten Gaddafi selv eller en av sønnene hans. Gaddafis styrker har begynt å bli suicidale i Khamseen-området, sier en av soldatene til Reuters.

Muammar al-Gaddafis talsmann hevder at angrepene fra NATO og opprørerne tok livet av 151 sivile onsdag og torsdag.

Artilleriangrep mot Sirte

Artilleriangrep mot Sirte.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Overgangsrådet får 23 milliarder dollar

NATO bestemte seg i går for å utvide militæroperasjonen i Libya med tre måneder.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har overgangsrådet nettopp fått tilgang til 23 milliarder dollar av Gaddafis midler i Libyas sentralbank.

Gaddafis regime skal ha midler til en verdi av minst 170 milliarder dollar plassert i andre land. Disse midlene har blitt frosset i løpet av det siste halvåret, og det libyske overgangsrådet har presset på for å få tilgang til dem.

Overgangsrådets finansielle talsmann mener de nå har nok penger til å styre landet i opptil seks måneder.

– Vi er mye bedre stilt en vi hadde ventet på forhånd, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt