Hopp til innhold

– Fant døtrene i Syria - én er skadet

Faren til de to norsk-somaliske søsknene som har reist til Syria forteller at han nå har funnet døtrene. De er ifølge ham i Syria og den yngste av dem skal være skadet.

Faren til de to norsk-somaliske søsknene som har reist til Syria forteller nå at han har funnet døtrene. De er i Syria og den yngste av dem er skadet.

Se intervju med Lippestad.

Geir Lippestad

Geir Lippestad er advokat for faren til de to søsknene.

Foto: NRK

Faren er nå tilbake i Norge etter å funnet døtrene inne i Syria. Det forteller farens advokat, Geir Lippestad, til NRK.

– Han forteller til meg at han har funnet døtrene sine. Det har vært ytterst dramatisk både for ham og for dem, sier Lippestad.

Begge døtrene skal fortsatt være i Syria, og den ene av døtrene, den yngste på 16 år, skal være skadet.

– Faren sier at hun er såpass skadet at hun har problemer med å gå. Blant annet derfor må man vente til hun er bedre før de kan komme seg ut av Syria, sier Lippestad.

– Skal ha fått lov til å reise

Det var 20. oktober i år at det ble kjent at de to søstrene på 16 og 19 år var meldt savnet av sin familie. I en e-post til faren fortalte døtrene at de var på vei til Syria, for å bidra i kampene der.

Faren til de to norsk-somaliske jentene

Faren til de to norsk-somaliske jentene som har reist til Syria.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Også i slutten av oktober var de to søstrene i kontakt med sin familie via Facebook. Etter den kontakten sa faren til NRK at de to sa de ble holdt fanget mot sin vilje.

Ifølge Lippestad sier faren fortsatt at de holdes mot sin vilje, men at han likevel har fått et løfte om at de skal få lov til å dra til Tyrkia.

– Han har tro på at de skal komme i sikkerhet i rimelig fremtid. Det er også derfor han er kommet tilbake til Norge, sier Lippestad.

Lippestad sier at han ikke vet hvor i Syria de to jentene befinner seg, og er ellers forsiktig med å si for mye om hvor faren har vært og hvem han har vært i kontakt med.

– Vi ønsker ikke å si noe mer før jentene er trygge, slik at det ikke kommer ut opplysninger som vanskeliggjør deres hjemkomst, sier han.

– To norske jenter som vil hjem

Advokaten sier at familien ikke er i tvil om at jentene nå vil tilbake til Norge.

– Familien og faren er veldig tydelige på at jentene ønsker seg hjem. Han forteller ganske hjerteskjærende om samtalene han hadde med jentene, hvor de var lei seg og gråt. Dette er to norske jenter som vil hjem, sier Geir Lippestad til NRK.

Faren har i dag frivillig vært hos politiet og gitt en forklaring. Nå kan det bli aktuelt å be politiet om hjelp.

– Nå gir faren politiet en skriftlig forklaring og så kommer vi til å snakke med politiet om det er ting som norske myndigheter kan gjøre, sier Geir Lippestad.

SISTE NYTT

Siste nytt