Hopp til innhold

– EU har fått et autoritært medlem

Fra nyttår får Ungarn en ny og svært omstridt grunnlov. – Det er som skjer i landet nå, er bekymringsfullt, sier ungarnkjenner.

Viktor Orban

Statsminister Viktor Orbán og hans parti Fidesz blir beskyldt for å føre Ungarn i en mer autoritær retning.

Foto: Bela Szandelszky / Ap

Journalist og kommentator Sven Egil Omdal skrev tirsdag i et innlegg i Eurobloggen til Stavanger Aftenblad at Ungarn tar farvel med demokratiet i det nye året.

– Når ungarerne søndag våkner til det nye året, skyldes hodepinen noe langt farligere enn dårlig champagne kvelden før. Fra 1. januar er det tvilsomt om Ungarn lenger kan regnes som et demokrati av europeisk type. EU og Nato har fått et autoritært medlem, hevder i Omdal i innlegget med henvisning til en ny grunnlov som trer i kraft første nyttårsdag.

Dette påpekte også professor og nobelprisvinner i økonomi Paul Krugman og professor Kim Lane Scheppele ved det amerikanske universitetet Princeton i et innlegg i New York Times 19. desember i år.

Sven Egil Omdal

Journalist Sven Egil Omdal mener at demokratiske verdier går tapt med endringene i Ungarn.

Foto: Privat

Regjeringspartiet befester sin posisjon

Både Omdal og de amerikanske professorene mener at den nye grunnloven i praksis vil sørge for at det høyreorienterte regjeringspartiet Fidesz vil beholde makten i overskuelig fremtid, også selv om det skulle komme til nederlag i fremtidige valg.

Det er professor i politisk økonomi, Nick Sitter, enig i. Han er tilknyttet både Handelshøyskolen BI og Central European University i Ungarn. Sitter har vært bosatt i Ungarns hovedstad Budapest siden 2008 og følger tett med på det som skjer i landet.

– Jeg synes det er litt grovt å karakterisere endringene i Ungarn som et farvel med demokratiet. Men det er ikke tvil om at Ungarn er inne i en periode hvor mekanismene som kjennetegner liberaldemokratiet, har blitt svekket, sier Nick Sitter til NRK.

– Hvis du lager et system som gjør at den som vinner valget, ikke erobrer makten, da er demokratiet utsatt for et kupp, sier Sven Egil Omdal til NRK.

Endrer valgloven

Nick Sitter

Professor Nick Sitter er for tiden bosatt i Ungarn.

Foto: BI

En rekke av lovendringene har blitt vedtatt allerede, mens andre står for tur i romjulen.

Blant endringene som er på vei, finnes både innskrenking av sentralbankens uavhengighet, reform av valgsystemet og valgloven, nye medie- og kringkastingsbestemmelser, og en overhaling av systemet for utnevnelse av dommere.

Det innebærer at tidligere uavhengige institusjoner som rettsvesenet, mediene og sentralbanken vil være styrt av Fidesz-lojale byråkrater.

Nick Sitter sier at Fidesz, ledet av statsminister Viktor Orbán, nå har sterkere kontroll over politiske utnevnelser i embetsverket og mer kontroll over blant annet universiteter, medier og teaterlivet.

Regimeendring

Sven Egil Omdal skriver videre at statsminister Viktor Orbán har ledet en systematisk dekonstruksjon av de demokratiske kontrollmekanismene.

– Prosessen ble nylig toppet av et forslag om at lovforslag som har mer enn to tredjedelers støtte i nasjonalforsamlingen, ikke trenger å drøftes offentlig før de blir vedtatt. Ikke bare vil Fidesz alene bestemme alle lovene, de vil heller ikke ha noen diskusjon om dem, skriver Omdal.

HUNGARY/ Thousands of protestors demonstrate

Mange tusen ungarere hadde samlet seg lille julaften til protester mot det de kaller et nytt regime under ledelse av statsminister Viktor Orbán.

Foto: Laszlo Balogh / Reuters

Maktkonsentrasjon

Nick Sitter forteller at det ikke er uvanlig at regjeringspartier kommer best ut når valgsystemer forandres, men han synes det er uvanlig at det skjer så dramatisk og i så stor og ensidig grad som det nå gjør i Ungarn.

– Regjeringen er veldig tydelig på hva de ønsker å gjøre. Fidesz har på mange måter klart å gjennomføre endringer som konsentrerer den politiske makten rundt partiet, sier Sitter.

Endringene hjelper store partier

Halvannet år med høyrepartiet Fidesz ved roret, karakteriserer Sitter som politisk maktkonsentrasjon og høyrepopulistisk, økonomisk politikk.

– Den nye valgloven øker sjansene for at Fidesz blir gjenvalgt. Det er alt fra at antall mandater blir redusert, at formen og størrelsen på valgdistriktene blir justert, og at det må økt antall underskrifter for å kunne stille valg. Alle dissene mekanismene hjelper store partier i landet, mens de skader små partier, sier han.

Han nevner også andre endringer, som at sentralbanksjefens lønn har blitt redusert med 80 prosent, beslagleggelse av private pensjonskasser ved å nasjonalisere det, og spesialskatt som blir krevd av blant annet store matkjeder.

USA støtter opposisjonen

USAs utenriksminister Hillary Clinton har ved flere anledninger gitt opposisjonen i landet støtte.

Hun har flere ganger siden Ungarns statsminister Viktor Orbán og hans parti Fidesz fikk flertall i nasjonalforsamlingen, kritisert de politiske reformene som er underveis i landet.

– Men de har fremdeles to tredjedelers flertall i nasjonalforsamlingen og fortsetter ufortrødent arbeidet med å omdanne Ungarn fra et svakt, ungt demokrati, til et autoritært samfunn med sterkt reduserte borgerlige friheter og rettigheter, skriver Omdal i innlegget sitt.

HUNGARY-PROTEST

Det nye og friske partiet som kom inn ved siste parlamentsvalg i Ungarn, LMP (En annen politikk er mulig), gikk til aksjon lille julaften.

Foto: Laszlo Balogh / Reuters

– Kan bli vanskelig å endre lovene

Nick Sitter forteller at de i 2011 har vært vitne til en videreføring og gjennomføring av en maktkonsentrasjon og nasjonalkonservativ, økonomisk politikk i Ungarn, spesielt da den nye grunnloven ble vedtatt i april.

Han fremholder svært omstridte skritt partiet har tatt.

– I grunnloven har de bestemt at det skal to tredjedels flertall for å endre enkelte lover. Selv om Fidesz taper et fremtidig valg, kan det rett og slett bli for vanskelig for et annet regjerende parti å endre lovene, sier Sitter.

Protester

Det nye partiet som kom inn ved siste parlamentsvalg i Ungarn, LMP («En annen politikk er mulig»), gikk til aksjon lille julaften.

De lenket seg sammen og blokkerte alle innkjørslene før plenumsmøtet som skulle startet klokka ti tirsdag, med slagordet Elég volt! (Nå er det nok).

Den europeiske sentralbanken (ECB) uttrykte denne uken bekymring for den ungarske sentralbankens uavhengighet som følge av de foreslåtte
endringene i den ungarske bankloven.

Kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's har nedjustert Ungarns kredittverdighet fra BBB- til BB+, såkalt søppelstatus. Til sammenligning vurderer Standard & Poor's Portugals kredittverdighet til å ligge på BBB-, altså hakket over Ungarn.

– Nedgraderingen gjenspeiler vårt syn på at forutsigbarheten og troverdigheten til Ungarns politiske rammeverk fortsetter å svekkes, het det i en uttalelse fra kredittratingbyrået.

HUNGARY/ The main entrance of the National Bank of Hungary

Den ungarske sentralbanken i Budapest. Ungarns statsminister Victor Orban ønsker å endre sammensetningen av beslutningsorganene i sentralbanken. Han har flere ganger vært uenig i bankens avgjørelser og mener pengepolitikken i banken ødelegger for regjeringens arbeid med å få fart i økonomien.

Foto: Bernadett Szabo / Reuters/Scanpix

IMF brøt forhandlingene med Ungarn

Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU avbrøt 16. desember forhandlingene med den ungarske regjeringen om en eventuell støttepakke.

Bruddet skal ha skjedd fordi den konservative ungarske regjeringen hadde laget et lovforslag som reduserer sentralbanksjefens fullmakter og i stedet øker nasjonalforsamlingens innflytelse over rentesatsene.

– Fidesz' politikk er en reaksjon på den forrige regjeringen

Eva Sarfi er universitetslektor i Sentral-Europastudier ved Universitetet i Oslo. Sarfi har publisert flere vitenskapelige artikler om økonomiske reformer i Ungarn, og følger nøye med på de omfattende politiske reformene i landet.

Eva Sarfi

Eva Sarfi mener at Fidesz' politiske reformer er en reaksjon på forgjengerens politikk.

Foto: UiO

– Det er bekymringsfullt det som skjer i Ungarn nå. Det er farefullt hvis den makten kommer i feil hender, sier Sarfi.

Men hun mener også at det er viktig å se endringene i lys av en historisk kontekst.

– Mye av politikken til Fidesz er en reaksjon på politikken til den forrige regjeringen, ledet av Sosialistpartiet. De gjorde store skader og bygde opp et korrupt system som de beriket seg selv på. Jeg tror det regjerende partiet gjennomfører endringene i frykt for at sosialistgenerasjonen skal komme til makten og fortsette sitt økonomiske vanstyre av landet, sier Sarfi.

Økonomisk vanstyre

Våren 2009 fremstod Ungarn som blant de hardest rammede EU-landene, med valutaen i fritt fall, køer av småsparere utenfor bankfilialene og en kø også av investorer og vestligeide bedrifter på vei ut av landet.

Den økonomiske nedgangen skyldtes ikke bare finanskrisen i 2008, men startet tidligere og var et resultat av økonomisk vanstyre av landet under Sosialistpartiet ledelse.

Sosialisten Ferenc Gyurcsány ble presset til å gå av som statsminister etter en intern maktkamp i 2009.

Året etter gikk sosialistregjeringen på et sviende nederlag, og fikk bare 19 prosent av stemmene. I stedet startet en høyrebølge – med partiet Fidesz som fikk 53 prosent av stemmene og kom til makten.

Ungarns tidligere statsminister Ferenc Gyurcsany

BUDAPEST: Ungarns tidligere statsminister Ferenc Gyurcsány og flere parlamentsmedlemmer ble arrestert under en protest mot regjeringen forrige uke.

Foto: Laszlo Balogh / Reuters

– Sosialistene ble rike

Eva Sarfi forteller at sosialisten og den forrige statsministeren Ferenc Gyurcsány ble milliardær takket være sin fortid i kommunistpartiet på 1980-tallet.

Sosialistpartiet er Kommunistpartiets etterfølgerparti. Det tidligere kommunistpartiet fra diktaturperioden skiftet navn til Sosialistpartiet på 1990-tallet etter innføringen av demokrati i Ungarn.

Flere av partiets medlemmer er folk som var politisk aktive under kommunismen.

– Mange av sosialistene beriket seg i overgangsfasen fra kommunisme og planøkonomi til markedsøkonomi tidlig på 90-tallet. Det skjedde ved at de gjennom sine politiske posisjoner fikk billig tilgang til statlig eiendom, som de senere solgte dyrt videre. De tidligere kommunistene ble til de mest ivrige tilhengere av deregulering, fritt marked og kapitalisme, sier Sarfi.

– Gjør det for å hindre sosialistene

Hun forteller at Gyurcsány, som nylig ble anholdt av politiet under en protest mot hans etterfølger, var blant de verste av disse politikerne fra venstresiden.

– Han ble milliardær ved at han, som ungkommunistenes leder på slutten av 80-tallet, fikk billig tilgang til organisasjonens eiendommer, som han så omsatte dyrt. Han var en vellykket forretningsmann på 90-tallet. På 2000-tallet vendte han tilbake til politikken, og brukte sin posisjon til å styrke sin og sine venners økonomiske posisjon ytterligere, sier hun.

Sarfi sier at det ikke var mange kritiske røster fra vestlige medier da Sosialistpartiet påførte Ungarn store skader.

– Jeg tror at Fidesz innfører endringene og befester sin posisjon som en slags reaksjon, slik at sosialistene ikke skal komme til makten igjen, legger hun til.

SISTE NYTT

Siste nytt