Hopp til innhold

– EU er lik «Hotel California»

Britenes statsminister David Cameron høster uventet støtte, dagen etter talen som satte en støkk i Europas ledere. – EU er litt som «Hotel California», du kan sjekke ut, men du kan aldri dra, sier den nederlandske statsministeren Mark Rutte.

Nederlands statsminister Mark Rutte

Den nederlandske statsministeren Mark Rutte hadde en original sammenligning under en av dagens paneldebatter i Verden økonomiske forum.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

Flere av Europas statsledere er i den sveitsiske byen Davos for å diskutere økonomi og politikk under Verdens økonomiske forum.

Camerons tale i går, om Storbritannias mulige utgang fra EU, er blitt det store samtaletemaet, både på og utenfor talerstolene.

Statsministeren sa at han ønsker en reforhandlet avtale om Storbritannias medlemsbetingelser og deretter en folkeavstemning, hvor folket skal ta stilling til om de ønsker fortsatt britisk EU-medlemskap, basert på den eventuelle nye avtalen.

I dag forsvarte han beslutningen – etter at han i går ble sterkt kritisert fra andre europeiske ledere.

Flere mener han setter unionen, som strever med å takle den verste økonomiske krisen på det europeiske kontinentet siden 1930-tallet, i fare på grunn av EU-motstandere i eget land og parti.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

David Cameron på Verdens økonomiske forum

David Cameron under dagens tale på Verdens økonomiske forum.

Foto: PASCAL LAUENER / Reuters

Vi snur ikke ryggen til Europa

– Vi snur ikke ryggen til Europa, heller tvert imot. Det handler om hvordan vi kan skape et mer konkurransedyktig, åpent og fleksibelt Europa – og sikre Storbritannia en plass innenfor unionen, sa Cameron.

Han ønsker en europeisk union som er mer basert på det gamle handelsfellesskapet, som samarbeidet opprinnelig startet som, og ikke et politisk og økonomisk tett integrert Europa med stadig strengere felles regler.

Det å presse 27 medlemsland inn i «en felles boks», er å begå en stor feil, hevder Cameron og mener EU må ta mer hensyn til at ikke alle medlemslandene deltar i eurosamarbeidet og heller ikke har noe ønske om det.

– Det jeg foreslår, er ikke bare endring for Storbritannia, men også for Europa, sa Cameron.

– En sentralisert politisk union kan verken jeg eller Storbritannia være med på, fastslo statsministeren.

Han forsøker å berolige kritikere, som mener usikkerheten Cameron har skapt svekker lysten til å investere i Storbritannia.

I et brev som er publisert i avisen The Times støtter 56 fremtredende britiske næringslivsledere statsministeren, inkludert sjefen for den store London-børsen. Andre på sin side mener dette vil svekke britisk næringsliv og britisk innflytelse og frykter hva som vil skje hvis Storbritannia blir stående utenfor fellesskapet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mark Rutte og Helle Thorning-Schmidt

Den nederlandske statsministeren Mark Rutte sammen med danskenes Helle Thorning-Schmidt under debatten i dag.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

– En øy mellom USA og Europa

I går gikk både den franske, svenske, finske og tyske utenriksministeren hardt ut mot Camerons plan. De mener det ikke går an å plukke det man ønsker fra EU og melde seg ut av resten.

I dag var tonen litt mildere.

– Storbritannia utenfor EU vil bli en øy i Atlanterhavet, et sted mellom Europa og USA, mente den nederlandske statsministeren Mark Rutte, da han skulle diskutere Europas begredelige økonomiske situasjon.

Han ber landet tenke seg godt om og mener det bør bli i EU, i likhet med sine europeiske kolleger.

Den irske statsministeren Enda Kenny, som leder EUs formannskap dette halvåret, mener EU vil svekkes uten Storbritannia, like mye som Storbritannia vil svekkes uten EU.

– EU vil være sterkere med Storbritannia på innsiden og ikke utsiden. Det er viktig, ikke minst i et globalt perspektiv, sa Enda Kenny.

Kenny oppfordret medlemslandene til å bruke den nåværende roen i finansmarkedene til å fortsette sine nødvendige økonomiske reformer – for å skape det konkurransedyktige og moderne Europa som Cameron etterlyser.

Det samme budskapet hadde forbundskansler Angela Merkel i sin tale, selv om hun vet at reformene smerter.

– Litt som «Hotel California»

Italias avtroppende statsminister Mario Monti mener britene vil «ta til vettet» når de ser hvilke økonomiske konsekvenser en utmelding vil føre til.

– Jeg er sikker på, at i det øyeblikket folket skal ta avgjørelsen, vil de stemme ja til fortsatt medlemskap. For med et nei må de forlate det felles europeiske indre markedet, sa Monti, som er økonomiprofessor.

Den nederlandske statsministeren Rutte gir Cameron rett i en ting: for mye av lover og regler bestemmes i Brussel.

– Det er vanskelig å tilbakeføre makt fra Brussel til nasjonalforsamlingene. Det er litt som i «Hotel California», du kan sjekke ut, men du kan likevel aldri dra.

– Akkurat som du aldri kan sende oppgaver tilbake til hjemlandet.

SISTE NYTT

Siste nytt