– Ett selvmord hvert 80. minutt

Hvert 80. minutt begår en amerikansk veteran selvmord, ifølge en ny studie.

Amerikanske soldater i Irak.

I siden Vietnamkrigen har så mange amerikanske veteransoldater tatt sitt eget.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

I juli i år ble det registrert 33 selvmord blant soldater og reservesoldater i den amerikanske hæren. Det er en dyster rekord for den amerikanske hæren.

Selvmord blant amerikanske soldater har økt kraftig siden krigene i Irak og Afghanistan startet, viser rapporten Center for a New American Security Suicide report.

I rapporten understrekes det at det er vanskelig å slå fast med 100 prosent nøyaktighet hvor mange soldater som tar sitt eget liv, blant annet fordi bare 16 delstater opplyser om veteranstatus.

Department of Veterans Affairs (VA) anslår imidlertid at hele 18 veteraner tar livet av seg hver eneste dag, og etterlyser en mer fullstendig oversikt.

I 2009 prøvde 1.868 amerikanske soldater fra disse krigene å ta sitt eget liv. Ifølge avisen Huffington Post understreker disse tallene behovet for å utvikle bedre oppfølging av soldatene.

Selv om kun én prosent av alle amerikanere har vært i militæret, står veteranene for 20 prosent av alle selvmord i USA.

– USA er i ferd med å tape kampen mot selvmord blant veteransoldater, hevder forfatterne bak rapporten Margaret C. Harrell and Nancy Berglass.

Arbeidsløshet

Soldatene står ikke bare overfor posttraumatiske lidelser og savn av kameratskapet fra krigen, men også arbeidsledigheten i USA, som er på rundt 9 prosent. Derfor sier mange soldater at de føler seg unyttige når de vender hjem.

I 2007 lanserte myndighetene et telefonnummer for veteraner med selvmordstanker. «The Veterans Crisis Line» har tatt imot mer enn 400.000 telefonsamtaler og har ifølge sin egen nettside reddet mer en 14.000 soldater.

Men det er ikke bare blant veteranene selvmordstallene er høye. Også blant soldatene som er i tjeneste er selvmord et stort problem. Fra 2005 til 2010 ble det begått ett selvmord i hver 36. time, ifølge rapporten. I 2009 begikk 245 amerikanske soldater selvmord.

Slike tall har ikke amerikanske myndigheter opplevd siden Vietnamkrigen.

Merker norsk effekt

Det norske forsvaret har hatt rundt 100.000 kvinner og menn i utenlandstjeneste siden Tysklandsbrigaden ble opprettet i 1947.

I januar i år skrev Morgenbladet det ikke finnes oppdaterte tall over hvor mange selvmord som er begått av tidligere norske soldater. Mørketallene er trolig høye.

– Det er lite statistikk på dette i Norge. Først nå begynner vi å merke en økt pågang fra Golf- og Afghanistanveteranene til våre tjenester, sier informasjonssjef Kristin Bjerkli i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner.

Organisasjonen har etablert en støttetelefon og nettsiden kameratstotte.no Nettsiden er et tilbud til soldater og veteraner som trenger hjelp.

I en doktoravhandling fra 2006 viser Siri Thoresen at mannlige soldater som har tjenestegjort i utlandet har 40 prosent større sannsynlighet for å ta livet sitt enn den mannlige befolkningen for øvrig.

SISTE NYTT

Siste nytt