Hopp til innhold

– Et tap vil knuse Trumps selvbilde

Når Donald Trump nekter å si at han vil akseptere valgresultatet dersom han taper, er det fordi et tap vil knuse hans selvbilde, sier USA-kjenner Geir Lundestad.

Geir Lundestad

«MEGET ALVORLIG»: Historiker Geir Lundestad sier det er meget alvorlig når den ene presidentkandidaten ikke vil bekrefte at han vil akseptere velgernes dom.

Foto: NRK

I nattens debatt ble Trump utfordret av programlederen til å si at han ville akseptere velgernes dom dersom han tapte. Den innrømmelsen kom aldri. – Det vil jeg se på når den tid kommer, svarte Trump .

– Dette er et stilbrudd av verste sort, sier Geir Lundestad. Han sier at det Trump burde ha gjort, var å si at han ville akseptere prosessen som en god taper, men i stedet lot han dette stå åpent.

Debattlederen for nattens debatt, Chris Wallace fra Fox News, sa at det er et oppsiktsvekkende brudd på politiske tradisjoner og at det kan få alvorlige følger. President Barack Obama har også advart mot faren ved å så tvil om legitimiteten i den demokratiske prosessen. Obama har sagt at han frykter voldsbruk hvis Trump taper .

Dyrker vinnere

Flere ganger har Trump bedt sine tilhengere passe på at ikke valgseieren blir «stjålet» fra ham. Blant hans tilhengere er det mange som mener at dette kan skje. 7 av 10 Trump-tilhengere tror Trump har rett når han sier at han kan bli fralurt seieren.

– Dette er meget alvorlig, sier Lundestad.

– Han har klart å skape et inntrykk av at det foregår mye feil i valgsystemet, men mengden feil er helt marginalt når en ser på hvor mange som deltar i valget, sier han.

Lundestad forklarer Trumps avvisning av å si at han godtar et eventuelt nederlag, med mannens dyrking av vinnere.

– Han dyrker vinnere over alt annet. Enten er du en vinner eller en taper. Og tapere er det verste han vet. Derfor vil det være psykologisk vanskelig for ham å erkjenne at han har tapt, i den viktigste konkurransen han noen gang har stilt opp i. Dette vil ødelegge hans selvbilde totalt, sier Lundestad.

– Uskikket

Hallvard Notaker

SÅR USIKKERHET: Hallvard Notaker ved Universitetet i Oslo sier Trump stiller spørsmål ved det demokratiske grunnlaget for hele samfunnet.

Foto: NRK

Også førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Hallvard Notaker, sier at Trump her innfører noe helt nytt i den politiske debatten.

– Hva skal man si om en kandidat som vil la oss lure på om det skal være et fredelig maktskifte? En kandidat som ikke er helt sikker på om han vil stille seg bak en fredelig overgang? Han rister på hodet.

– Den som ikke sier at han vil respektere et demokratisk valg, er ikke skikket som president, slår Notaker fast.

Kritikk fra eget parti

Fra begge partier i USA hagler det med kritikk mot Trumps spill. Demokratenes leder i senatet, Harry Reid, sier at Trump straks må endre mening og forsikre at han vil godta valgresultatet.

Laster Twitter-innhold

Carlos Curbelo, som er republikansk kongressrepresentant fra Florida, skrev på Twitter at akseptering av valgresultatet er en fundamental del av demokratiet. – Dette må aldri undergraves, skrives han.

Laster Twitter-innhold

Den tidligere republikanske visepresidentkandidaten Sarah Palin var mer tvetydig da hun ble intervjuet av USA Today etter debatten: «Selvsagt vil vi godta valgresultatet, hvis det er rettferdig.»

Donald Trump nektet i nattens debatt å love å godta valgresultatet dersom han taper valget. På direkte spørsmål sa han at han først vil si om han godtar resultatet etter valget. Trump sa også at Clinton ikke burde fått stille til valg i det hele tatt.

HOLDER PÅ SPENNINGEN: Se Trump svare på om han vil akseptere nederlaget om han taper valget.

SISTE NYTT

Siste nytt