– Kun et spørsmål om når Skottland blir selvstendig

Det skotske nasjonalistpartiet har aldri vært nærmere å realisere drømmen om å løsrive Skottland fra London, og tror det bare et et spørsmål og tid, men ekspertene tviler på om folket tør.

Alyn Smith

OPTIMISTISK: – Vi er på en kurs som er umulig å stoppe, hevder Alyn Smith i det skotske nasjonalpartiet.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Det er bare et spørsmål om når, sier Alyn Smith, i det skotske nasjonalistpartiet SNP til NRK.

Smith er på Norges-besøk for å snakke om viktigheten av at små nasjoner også er representert i EU og får sin «naturlige» plass i verden.

Politikeren er ikke et øyeblikk i tvil om at det skotske folk vil gi sitt ja i den kommende folkeavstemminga om løsrivelse fra den over 300 år gamle unionen med England. Wales og Nord-Irland er også en del av den britiske unionen.

– Vi er på en kurs som er umulig å stoppe, sier Smith.

Delvis selvstendig

I fjor sommer fikk for første gang det skotske nasjonalistpartiet flertall i det skotske parlamentet. SNP er grunnlagt på ett eneste ønske: at Skottland skal bli en selvstendig nasjon.

Skottene har allerede delvis selvstendighet. Landet har hatt eget parlament siden 1999, med selvbestemmelse over eget «innenriksbudsjett» og «innenrikssaker».

Men de vil ha mer.

Utenrikspolitikken, forsvarspolitikken og de store budsjettspørsmålene avgjøres fortsatt i Westminster i London. Det skotske parlamentet får, som nasjonalforsamlingene i Wales og Nord-Irland, hvert år overført et pengebeløp til å dekke landets utgifter.

Den skotske regjeringa krever mer kontroll over egen økonomi, og især de store oljeinntektene som kommer fra feltene rett utenfor Skottland.

Uenighet om folkeavstemning

I januar blusset den flere hundre år gamle debatten om skotsk selvstendighet opp på ny. Debatten gikk varm da spørsmålet om en konkret folkeavstemning kom.

Skottenes førsteminister Alex Salmond vil at avstemmingen først skal holdes i 2014. Argumentet er at de trenger tid til å forberede velgerne.

SNP håper også på en nasjonalistisk draeffekt som følge av Samveldelekene, Ryder cup og ikke minst, 700-årsmarkeringen for slaget ved Bannockburn, som hyller en viktig skotsk seier over England i Skottland samme år.

Statsminister David Cameron ønsker å beholde unionen mellom Skottland og England, men har samtidig gått med på å holde en folkeavstemning.

Statsministeren mener imidlertid at den må holdes i løpet av 2013. Han kan dermed på sin side dra nytte av dronningas 60-årsjubileum som monark og London-OL i sommer.

Cameron har også foreslått en tredje løsning, kalt Devolution Max, som innebærer at Skottland fortsatt er en del av unionen, men at det får større råderett over sine skatteinntekter.

Innholdet i forslaget er foreløpig temmelig diffust hva detaljene angår.

– Vil koste mer enn det smaker

Øivind Bratberg

- Det skal mye til før skottene tar steget fullt ut, tror Øivind Bratberg.

Foto: UIO
Atle Wold

– SNPs sterkeste kort er å spille på nasjonale strenger, slik at følelsene avgjør folkeavstemningen fremfor kalde, rasjonelle vurderinger, sier Atle Wold.

Foto: UIO

Storbritannia-forsker ved Universitetet i Oslo, Øivind Bratberg, sier til NRK at meningsmålingene i Skottland har vært tydelige i lang tid:

– Mange skotter ønsker seg et sterkere selvstyre og en klarere markering av det skotske, forteller Bratberg.

– Men likevel er det mange som samtidig ønsker å bevare en overordnet tilhørighet til Storbritannia.

Forskeren forteller at full selvstendighet også bringer med seg en del utfordringer, som for eksempel utenrikspolitikk og forsvar, som skottene har liten erfaring med.

På toppen av det hele kommer økonomisk krisetid.

– Det gir noe større redsel for å være et lite skip på et stort hav, sier Bratberg.

Han tror derfor mange skotter vil få kalde føtter når det kommer til stykket:

–Jeg tror mange vanlige skotter vil mene at full løsrivelse vil koste mer enn det smaker, ikke bare i form av penger, men også i form av styre og organisering. Det skal det mye til for at det skotske folket tar steget fullt ut.

– Ikke undervurder nasjonalisme

Førsteamanuensis i britisk kulturkunnskap ved Universitetet i Oslo, Atle Wold, deler Bratbergs oppfatning.

– Jeg tror det mest sannsynlige er et nei-flertall dersom folkeavstemminga kommer nå, og jeg tror det også sitter langt inne i 2014, sier Wold.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

T-skjorte med skotsk løsrivelse

Skottene er kjent for sin patriotisme. Her er en t-skjorte med folkehelten William Wallace, som også er kilden til filmen Braveheart.

Foto: SCOTT HEPPELL / Ap

Både Wold og Bratberg mener imidlertid at man må passe seg for å undervurdere nasjonalismens kraft:

– Folkeavstemminger er lite forutsigbare, og lumske greier. Skottene kan bli grepet av nasjonalisme rett før, og det er allerede vinder nå som blåser mot skotsk nasjonalisme, forklarer Wold.

De sier SNP har vært flinke til å bruke nasjonalsymbolene bevisst, og at de har klart å snu folkestemningen ganske kraftig på få år.

– SNPs sterkeste kort er å spille på nasjonale strenger, slik at følelsene avgjør folkeavstemningen fremfor kalde, rasjonelle vurderinger. Hvis følelsene vinner, så hjelper det ikke hvor mange rasjonelle argumenter som spilles inn, sier Wold.

Fra dør-til-dør

I Skottland ruller allerede SNPs roadshow på veiene. Politikerne går mannsterke fra dør til dør for å overbevise velgerne om hva som er riktig å stemme for landets framtid.

– Vi har to år på oss til å møte så mange personer som mulig, forteller Smith, som nyter noen knappe minutter av vårsola på Karl Johan i Oslo før han skal tilbake til diskusjoner og senere til hjemlandet for å banke på flere dører.

Han hevder unionen med England har holdt Skottland tilbake, og at enhver i Skottland ville ha gjort en bedre jobb enn politikerne i London.

– De som bryr seg mest om Skottland er folket i Skottland. Det er derfor logisk at avgjørelsene bør tas så nærme hjemme som mulig. Vi ønsker at det skotske folk skal sitte i førersetet når det gjelder å bestemme over sine liv, sier politikeren.

SE VIDEO: Er Skottland klar for selvstendighet?

Video Skottland klar for selvstendighet?

SE VIDEO: Skottland klar for selvstendighet?

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt