Hopp til innhold

– Et problem at lekkasjen involverer Putin

– Selv om ikke Putin nevnes med navn i Panama-lekkasjen, er det problematisk at han trekkes inn i denne saken. Derfor vil russerne påstå at USA står bak lekkasjen, sier Russland-ekspert Arild Moe.

Vladimir Putin

Kreml avviser at president Vladimir Putin har noen forbindelser til skatteparadiser, og hevder at noen av journalistene som jobber med lekkasjen, har bakgrunn fra CIA og USAs utenriksdepartement.

Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / Afp

Panama-avsløringene har de siste dagene fått mye oppmerksomhet. Avsløringene viser hvordan advokatfirmaet Mossack Fonseca har hjulpet statsoverhoder, politikere og et stort antall andre personer med å skjule sine formuer i skatteparadiser.

Blant de hardest rammede er kretsen rundt Russlands president Vladimir Putin. Putins nære venner skal ha tjent seg søkkrike og hovedmannen i nettverket skal være presidentens nærmeste venn, cellisten Sergej Roldugin.

De skal ha kjent hverandre siden 70-tallet og Roldugin er gudfar til Putins datter.

Arild Moe

Seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt, Arild Moe, mener russerne prøver å diskreditere anklagene mot Russland.

Foto: Fridtjof Nansens Institutt

Strammet inn

Russland-ekspert og seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt, Arild Moe, sier russiske myndigheter de siste årene har innført flere lovendringer for å hindre plassering av russiske formuer i utlandet

– Det jeg tror er det største problemet fra russisk side er at disse lekkasjene involverer president Putin. Dog ikke med navn, men ved at nære venner av ham har hatt store investeringer i utlandet, noe som er vanskelig å forklare.

Allerede mandag avviste Kreml påstandene om en forbindelse mellom Putin og milliardsummer i skatteparadiser. De hevder at Panama-dokumentene har som formål å svekke Putin.

– Vi kjenner til dette såkalte journalistiske miljøet. Det finnes mange journalister hvis hovedoppgave neppe er journalistikk: mange tidligere tjenestefolk fra USAs utenriksdepartement, CIA og andre etterretningstjenester, sa Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Diskreditere

Moe sier den russiske reaksjonen går ut på å diskreditere informasjonen ved å påstå at den er fabrikkert, og at den er laget for å skade Russland.

– Den sterke reaksjonen må forklares med at denne type anklager, som har sirkulert lenge, nå har en mer konkret karakter, og at det dreier seg om penger i skatteparadiser i utlandet.

Moe sier det hele tiden figurerer anklager i Russland om korrupsjon, og at mange russere tar det for gitt at toppledelsen har satt til side penger.

– Men at presidenten indirekte skulle være involvert i plassering av penger i utlandet, er en mye sterkere sak. Ikke minst fordi plassering av penger i utlandet, samt det å eie eiendom i utlandet, i økende grad har vært erklært uønsket, ikke minst av Putin, sier Moe.

Laster Twitter-innhold

Gransking

Selv om russiske myndigheter har anklaget enkelte av journalistene som jobbet med lekkasjen for å være tidligere CIA-agenter, ble det tirsdag det kjent at påtalemyndigheten vil etterforske om russere med verdier i utlandet kan ha brutt loven.

– Jeg har ingen mulighet til å vurdere hvordan disse lekkasjene har skjedd, men det er jo klart at de omfatter mye mer enn Russland. Så fokuset på Russland er litt usaklig gitt mengden av informasjon som rammer andre.

SISTE NYTT

Siste nytt