Hopp til innhold

– Et godt tegn, sier konfliktforsker om forslag til våpenhvile i Jemen

– Dette er et initiativ som tar sikte på å gjøre noe med sulten i Jemen, sier konfliktforsker Cecilie Hellestveit om forslaget fra Saudi-Arabia om våpenhvile.

Ei lita jente står og ser på at det blandes melk til småbarn på sykehuset i Sanaa.

Ei lita jente står og ser på at det blandes melk til småbarn på sykehuset i Sanaa. Snart får kanskje flere barn i Jemen mat.

Foto: Mohammed Huwais / AFP

Saudi-Arabia har kunngjort at de vil legge fram en plan for en FN-overvåket våpenhvile med houthiene i Jemen. Det kan gi et lite håp om et gjennombrudd i en av de verste humanitære katastrofene i vår tid.

Målet er å få slutt på sulten

Cecilie Hellestveit som er konfliktforsker ved Folkerettsinstituttet, sier initiativet innebærer en våpenhvile for hele Jemen. Hun sier forslaget har to viktige elementer. Det ene er at man skal åpne flyplassen i hovedstaden Sanaa:

– Den har vært stengt siden 2016 og har vært medvirkende til at man ikke har fått mat inn.

Det andre, som er viktig, er at sentralbanken i landet skal åpnes. Den ble oppløst i 2016 og har vært sterkt medvirkende til at folk ikke har hatt penger. Hverken til å kjøpe mat utenifra eller i Jemen, sier hun.

– Dette er et våpenhvileinitiativ som tar sikte på å gjøre noe med sultsituasjonen i Jemen, sier hun til NRK.

Mange titusener av barn har dødd av sult i løpet av de seks årene krigen har vart.

En fire-åring i Jemen som veier ni kilo.

Mange barn i Jemen er veldig underernærte. Denne fireåringen veier ni kilo.

Foto: Essa Ahmed / AFP

Internasjonal fordømmelse av Saudi-Arabia

Saudi-Arabia har blitt fordømt internasjonalt for krigen. Planen blir lagt fram mens myndighetene i Riyadh jobber for å få forholdet til USA på rett kjøl etter at Joe Biden tok over som president. Han har krevd at krigen stanses, og har stanset salget av våpen som brukes i krigen.

I krigen er mange sivile drept i luftangrep og embargoen har skapt forsyningskrise i et land på randen av en sultkatastrofe.

Så sent som søndag angrep saudiarabiske fly mål i Sana, og et produksjonssenter for mat i havnebyen Hodeida.

Soldater i houthi-militsen

Etter at Houthi-militsen (bildet) hadde tatt kontroll over Jemens hovedstad Sanaa, gikk en koalisjon ledet av Saudi-Arabia til krig.

Foto: Hani Mohammed / AP

Houthiene er skeptiske

Men houthiene, som blir støttet av Iran, mener at det ikke er noe nytt i dagens forslag fra Saudi-Arabia. De sier at luft- og sjøblokaden av landet må oppheves først.

– Saudi-Arabia må erklære slutt på aggresjonen og oppheve blokaden helt. Å legge fram ideer som har vært drøftet i ett år, er ikke noe nytt, sier houthi-talsmann Mohammed Abdulsalam til opprørernes TV-kanal Al-Masirah.

Cecilie Hellestveit er ikke overrasket over at forslaget kommer på bordet nå. Hellestveit sier at amerikanske myndigheter og den nye regjeringen i landet har vært tydelige på at situasjonen i Jemen måtte endres.

– Et godt tegn

Cecilie Hellestveit, seniorrådgiver, International Law and Policy Institute

Cecilie Hellestveit

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

– Det siste året har Saudi-Arabia fått mye større kontroll over Jemen og kan i større grad kjøre denne type prosesser nå. Iran vil også være med på dette. Samtidig, sier hun, er Saudi-Arabias tropper på bakken i Jemen presset. Hun mener det også er en grunn til at dagens initiativ kommer nå.

Hun karakteriserer forslaget som den mest omfattende planen til å få gjort noe med grunnene til at folk lider i Jemen.

– Så sånn sett er dette et veldig godt tegn. Og Saudi-Arabias økende kontroll kan gjøre dem mer i stand til å garantere at dette faktisk gjennomføres.