– 2010 kan bli et svært brutalt år i Pakistan

Minst 88 personer ble drept i et brutalt selvmordsangrep mot en volleyballkamp i Pakistan i dag. – En skremmende utvikling, mener seniorforsker Arne Strand.

Arne Strand, forsker ved Fredsforskningsinstituttet
Foto: PRIO

Pakistan har sett mange brutale selvmordsangrep de siste månedene, men dagens angrep i landsbyen Shah Hassan Khan overgår det meste.

Selvmordsbomberen skal ha kjørt en bil i stor fart inn på en idrettsarena der det pågikk en volleyballkamp. Midt på volleyballbanen skal bilen ha eksplodert.

Selvmordsangrep på volleyballkamp i Pakistan

Ofre for et selvmordsangrep mot en volleyballkamp fraktes til sykehuset.

Foto: Ijaz Muhammad / Scanpix/AP

Eksplosjonen var så kraftig at 20 bygninger ble ødelagt, og dødstallene fortsetter å stige. Mer enn 100 mennesker ble skadd.

- Et fryktelig dårlig tegn

Bombeangrepet skal ha vært rettet direkte mot publikum. Seniorforsker Arne Strand ved Christian Michelsens Institutt frykter at vi vil se mer av slike brutale angrep i framtiden.

– Taliban har med dette åpnet opp en helt ny arena som ikke var vanlig før. Ingen hadde trodd at en volleyballkamp kunne være et mål, sier Strand.

Dersom Taliban ønsker å vise at de fortsatt har mulighet til å slå til, tror Strand at man vil får se mer av dette i hele Pakistan i framtiden.

Ødelegger for seg selv

Den lokale politisjefen sier i dag til nyhetsbyrået AP at dagens angrep kan ha vært hevn mot lokalbefolkningens forsøk på å jage vekk militante grupperinger ved å selv danne sin egen milits. Dessuten kan det henge sammen med krigen som den pakistanske hæren fører mot Talibangrupper i det urolige Waziristan.

– Taliban viser en form for desperasjon. De ønsker å vise at de ikke er slått militært, men det virker som om de ikke har noen militære mål å rette seg mot i øyeblikket, og dermed går løs på sivilbefolkningen. Det vil de tape enormt på i lengden, mener Strand.

Han tror dette blir så vanskelig for folk å forstå, at de vil vende seg mot Taliban.

– Taliban har hatt en viss støtte blant sivilbefolkningen på grunn av misnøye mot det pakistanske militærets aksjoner i stammeområdet, men nå har de gått altfor langt til å få sympati, tror Strand.

– Jeg tror sivilbefolkningen vil tørre å stå imot dette, og da kan det bli enda større grad av konflikter i dette området, sier han.

Dreper uskyldige

Bare siden oktober er minst 500 drept i ulike selvmordsangrep i Pakistan. I dag måtte minst 88 uskyldige personer bøte med livet.

Strand tror denne brutaliteten mot sivile kan skyldes forskjellige krefter i Taliban.

– Det kan være islamistiske bevegelser innenfor Taliban som ikke er fra dette området, og som derfor har mindre problemer med å slå til mot sivilbefolkningen, sier han.

– Det som har skjedd i dag er et fryktelig dårlig tegn for framtiden i dette området, avslutter han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt