Afrikas satiredronning stilte diktatoren til veggs

Adeola Fayehun har lenge blitt omtalt som dronningen av nigeriansk satire. Etter et pågående intervju med Zimbabwes diktator, Robert Mugabe har også resten av verden fått øyene opp for henne.

Nigeria

Adeola Fayehun er i ferd med å ta verden med storm etter intervjuet med Robert Mugabe

Foto: Sahara Reporters

Hun er allerede en stjerne i mange afrikanske land, men det er intervjuet med den 91 år gamle diktatoren fra Zimbabwe som har fått resten av verden til å legge merke til henne.

For der de fleste afrikanske journalister kvier seg for å stille kritiske spørsmål, dundrer nigerianske Fayehun og kollega Omoyele Sowore løs mot den aldrende presidenten.

– Herr Mugabe, vet du at menneskene i landet ditt gjerne vil ha valg? Når kommer det til å skje? spør Sowore

– I landet mitt? Vel, vi har jo hatt valg, sier Mugabe før en ansatt kommer ham til unnsetning.

LES OGSÅ: Mugabe latterliggjøres etter fall

– Er det ikke på tide å gå av, Mugabe?

Ikke lenge etterpå er det Fayehun sin tur.

– Syntes du ikke det er på tide å tre til side nå, herr president? spør hun.

– Finnes det noen grense? Hvordan er helsen din? Når vil det skje endringer i Zimbabwe? Er det demokrati i Zimbabwe?

Mugabe svarer ikke på noen av spørsmålene, men kommer seg etter hvert inn i en ventende bil.

I etterkant forklarer Fayehun til Sahara TV at hun slett ikke prøvde å skape nyheter, men at hun oppriktig ønsket svar på spørsmålene. Hun forteller også at hun var overrasket over å oppdage at de andre reporterne kun ba Mugabe om å smile til kameraet.

LES OGSÅ: Opprørt av Mugabes bursdagsfest

Ris og ros

Den unge nigerianske kvinnen får ros for å tørre der andre journalister feiger ut.

"Sammenliknet med BBCs John Simpson eller CNNs Christiane Amanpour er ikke Adeola Fayehun noe globalt navn i TV-bransjen, men denne uka lagde hun TV-historie da hun gjorde noe få afrikanske reportere har turt å gjøre: å spørre en av sine aldrende diktatorer når han skal slutte", skriver The Telegraphs politiske redaktør Clin Freeman.

Myndighetene i Zimbabwe derimot, likte opptrinnet dårlig. Ifølge Sahara Reporters har informasjonsministeren i landet uttalt at Fayehun ikke viste presidenten respekt og at hun satte sikkerheten hans i fare.

Adeola Fayehun har hatt sitt eget satiriske nyhetsprogram, "Keeping It Real" på den nigerianske nettsiden Sahara Reporters siden november 2011. Helt på egenhånd produserer, skriver, filmer og redigerer hun programmet hvor hun ofte harselerer med kjente personer. "Keeping It Real" sammenliknes med amerikanske "The Daily Show" og "The Colbert Report" og har millioner av seere hver uke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt