Hopp til innhold

– England er ikke lykkeland

CALAIS (NRK): For ett år siden klarte Sultan Muhammed Shizad fra Afghanistan å komme seg som blindpassasjer fra Frankrike og inn i England. Nå advarer han andre mot å gjøre det samme.

Sultan Muhammed Shirzad fikk drømmen knust i England

ADVARER: Sultan Muhammed Shirzad klarte å komme seg inn i England, men fikk drømmen om et bedre liv knust. Nå advarer han andre mot det samme.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– Det var mitt store ønske å se «Jungelen» igjen, sier afghanske Sultan Muhammed Shizad (23) til NRK når vi møter ham i den provisoriske brakkebyen i Calais i Nord-Frankrike.

I området som har fått tilnavnet «Jungelen» bor det nå rundt 3000 mennesker fra blant andre Somalia, Sudan, Eritrea, Etiopia, Syria og Afghanistan i fillete telt, under presenninger og med søppel overalt.

Søppel i migrantleiren i Calais

Søppelet flyter i leiren.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

For ett år siden bodde Shizad også her, men etter seks måneder klarte han det alle i leiren forsøker på natt etter natt: Han kom seg som blindpassasjer til England.

– Jeg hoppet fra tunneltaket og inn i en bil som var satt på toget. Kameraten min skadet armen sin, jeg fikk noen skader jeg også, men ikke så alvorlige, forteller han.

Drømmen knust

I England, der han trodde alt skulle bli så mye bedre, ble drømmene imidlertid raskt knust. Han fikk ingen oppholdstillatelse eller identifikasjonspapirer. Han jobbet litt svart i en kiosk i Øst-London og bodde sammen med andre migranter i samme situasjon.

Etter ett år med ulovlig opphold i London, møtte han François Guennoc som jobber som frivillig i «Jungelen» for organisasjonen Auberge des Migrants.

– Jeg var i London for å besøke noen av dem som har klart å komme seg over fra Frankrike til England. Jeg husket Sultan fra da han bodde her i «Jungelen». Han spurte om jeg kunne ta ham med tilbake hit, så det gjorde jeg, sier Guennoc.

Migrantleiren i Calais

Rundt 3000 mennesker fra Somalia, Sudan, Eritrea, Etiopia, Syria og Afghanistan bor i leiren som har fått tilnavnet 'Jungelen.'

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Advarer andre

Mens Guennoc deler ut ruller med plastikk slik at de som bor her kan skjøte på teltene sine, forsøker Shizad å fortelle de han møter at Storbritannia ikke er det lykkelandet de tror.

– Jeg forteller det til alle at livet i London er veldig vanskelig. At de ikke gir folk oppholdstillatelse og at det er vanskelig å få en lovlig jobb.

Men, han snakker for døve ører.

– De tror ikke på meg. De sier at de må reise dit og at de ikke har noe annet valg, sukker Shizad.

Selv har han bare satt av tre dager til å gi advarsler på gamle trakter. Så skal han reise videre til Belgia og forsøke lykken der.

Han nekter å tro at det kan være verre en England. Å reise hjem til Afghanistan er ikke et alternativ.

Skal til England

Ismail fra Afghanistan har bestemt seg. Han skal videre fra Frankrike til England.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt

Politiet: – Flere personer er skadet og flere er drepte

Flere personer er skutt og drept på et kjøpesenter i København. Politiet vet ikke hva motivet var.