Hopp til innhold

– En veldig god avtale

EUs utenrikssjef Federica Mogherini og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif mener dagens avtale om Irans atomprogram er historisk og representerer håp om bedre tider i verdenspolitikken.

Mogherini og Zarif

EUs utenrikssjef Federica Mogherini og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif var svært fornøyde med at de har kommet frem til en avtale.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

– Dette er ikke bare en avtale. Det er en god avtale, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini etter Iran og den såkalte 5+1-gruppen hadde signert papirene der detaljene i avtalen blir skissert.

Sammen med Irans utenriksminister holdt hun en pressekonferanse der de redegjorde for avtalens innhold. Hun på engelsk, mens han leste den samme teksten på persisk.

– Iran har forpliktet seg til at deres atomprogram kun skal ha fredelige hensikter. De har signert en avtale som sier at de aldri skal utvikle kjernefysiske våpen, sa Mogherini.

Ba om støtte fra verdenssamfunnet

– Til gjengjeld skal alle sanksjoner pålagt av FN og andre internasjonale aktører gradvis fjernes, uttalte EUs utenrikssjef før hun oppfordret verdenssamfunnet til å anerkjenne avtalen.

– Vi har løst en konflikt som har pågått i mer enn et tiår og lagt grunnlaget for et gjensidig tillitsforhold. Vi vet at noen kommer til å kritisere det vi har blitt enige om, men vi vil oppfordre verdenssamfunnet til å bidra til at avtalen kan settes ut i livet.

Les også: Historisk avtale om Irans atomprogram

Historisk

Iran og 5+1-gruppen som består av USA, Kina, Russland, Storbritannia, Frankrike og Tyskland har forhandlet om en avtale som legger begrensninger på Irans atomprogram i bytte mot lette i de vestlige sanksjonene mot landet. I dag kom de endelig til enighet.

Den iranske utenriksministeren var svært fornøyd og lettet før partene begynte på det avsluttende møtet.

– Dette er en historisk avtale. Det er ikke en perfekt avtale for noen av oss, men det er det vi klarte å få til på nåværende tidspunkt. Det er en seier for alle, sa Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif

– Avtalen er en vinn-vinn-løsning og representerer et nytt kapittel med håp, sa Zarif.

AUSTRIA-IRAN-EU-US-CHINA-NUCLEAR-POLITICS

Det var en munter tone mellom lederne fra Iran og 5+1-gruppen etter at de hadde kommet til enighet i dag.

Foto: CARLOS BARRIA / Afp

Vil føre til økonomisk oppsving

Irans president Hassan Rouhani uttaler via sin Twitter-konto at avtalen «åpner nye horisonter» og at «en unødvendig krise har blitt avverget».

Han har siden han kom til makten i Iran i 2013 jobbet for å forbedre forholdet til vesten og bli kvitt sanksjonene som har gått hardt ut over Irans økonomi.

Dr. Hassan Hakimian ved Midtøsten-instituttet ved universitet i London, sier til The Guardian at avtalen vil føre til et stort oppsving for handel- og investeringsnivået i Iran.

– Sanksjonslettelsene betyr ikke slutten på Irans økonomiske problemer, men det er liten tvil om at denne avtalen i hvert fall vil ha en kortvarig positiv effekt, sier Hakimian.

SISTE NYTT

Siste nytt