NRK Meny
Normal

– Én telefon fra Putin kan avslutte krigen i Syria

Vladimir Putin kan med sin innflytelse på det syriske regimet sette en stopper for borgerkrigen, mener den britiske utenriksministeren Philip Hammond. I et BBC intervju søndag kastet han seg på i klagekoret mot den russiske presidenten.

Putin og Hammond

EN TELEFON FRA FRED: Storbritannias utenriksminister Philip Hammond sa på Andrew Marr Show på BBC søndag at den russiske presidenten Vladimir Putin kan ta én eneste telefon for å gjøre det fredeligere i Syria.

Foto: Mandel Ngan / AFP/BBC

– Det er én mann på denne planeten som kan avslutte borgerkrigen i Syria ved å ta en telefonsamtale, og det er herr Putin, sier Philip Hammond til BBC.

Russland er den viktigste støttespilleren til den syriske presidenten Bashar al-Assad. Hammond mener at påvirkningskraften Russland har på regimet, kan ha stor betydning for å skape stabilitet i landet.

– Hvorvidt Assad går eller sitter, avhenger av om russerne er forberedt på å bruke sin innflytelse til å fjerne ham, sier Storbritannias utenriksminister.

Russisk bombing har skapt masseflukt

Russland hevdet selv at de gikk inn i borgerkrigen i september med IS-krigere som mål, men har blitt kritisert for å i stedet ha rettet angrepet mot opprørere som kjemper mot Assad.

Flere opposisjonsgrupper i Syria kjemper mot hverandre, og mot Assad-regimet. Mens Russland og Iran er de eneste som støtter Assad, bistår USA og deres allierte noen av opprørsgruppene.

Fredag ble Russland og USA enige om å jobbe med en våpenhvile for å få inn humanitær hjelp i landet. Dagene i forveien hadde Russland sammen med Assads regjeringsstyrker bombet områder rundt Aleppo, og ifølge FN sendt over 50.000 nye syrere på flukt.

300.000 flere sivile risikerer å bli rammet av offensiven fra Russland og regimet, skriver The Guardian.

– Dette er ekstremt bekymringsfullt, sier den britiske utenriksministeren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Assad på overraskende besøk i Moskva

VENNER: Her er presidentene Bashar al-Assad og Vladimir Putin sammen i Moskva. Russland og Iran støtter det sittende regimet i Syria.

Foto: ALEXEY DRUZHININ / Afp

Mener Assad ikke kan skape fred

Russland kategoriserer opposisjonsgruppene som terrorister, noe blant annet USA er sterkt kritisk til.

– Etter vår mening, er de fleste av gruppene Russland bomber, legitime opposisjonsgrupper. Om folk som vil være med på en dialog blir bombet, kommer vi ikke til å få til en fredsprosess, sa utenriksminister John Kerry på sikkerhetskonferansen i München lørdag, skriver The Guardian.

Hammond understreker at selv om Assad skulle klare å vinne tilbake okkuperte områder med hjelp fra Russland, vil de ikke klare å holde områdene stabile.

– Det syriske regimet har ikke krefter eller mulighet til å ta kontroll over disse områdene, så det er en fastlåst situasjon, sier Hammond.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt