Hopp til innhold

– En propagandakanal for å så splittelse

Russland har lansert en nettside på norsk som skal få fram deres versjon av virkeligheten. Forsvarets høyskole kaller nettsiden en propagandakanal.

Russland har lansert en nettside på norsk som skal få fram deres versjon av virkeligheten. Forsvarets høyskole kaller nettsiden en propagandakanal.

VIDEO: Russland lanserer nyhetsside på norsk.

Sputnik er navnet på et russisk, statlig nyhetsbyrå, som ble lansert i november i fjor. De har lansert nettsider på en rekke språk, og mandag kom den norske utgaven. Sputnik erstatter nyhetsbyrået Ria Novostis ikke-russiske tjenester.

Ifølge Kreml er vestlige medier med på å danne et feil inntrykk av Russland og byrået skal fungere som et alternativ til Vestens «aggressive propaganda», som de hevder er styrt fra USA.

Russernes perspektiv

Russland-ekspert og NUPI-forsker Natalia Moen-Larsen sier at Russland ikke opplever at de blir hørt i tilstrekkelig grad i verden og i Vesten, og at deres perspektiv ikke blir fremstilt i debatten.

– Derfor er det viktig å ha en kanal som legger fram deres perspektiv, sier hun.

Sputniknews.com er en del av et voksende statskontrollert informasjonsapparat rettet mot vestlige land.

– På den ene siden er det nyansering av sakene man leser om i media i Norden og i Vesten generelt. Men på den annen siden kan det potensielt være en kanal for desinformasjon, sier hun.

Hans-Wilhelm Steinfeld om Sputniknews

VIDEO: Hans-Wilhelm Steinfeld om Sputniknews.

Desinformasjon

Konfliktnivået mellom NATO og Russland øker, og kampen om sannheten hardner til. Som NRK fortalte søndag , driver Russland en informasjonskrig gjennom tung propaganda og villedning.

Denne nettsiden er en del av dette, sier Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høyskole.

– Russland har de siste årene satset veldig mye på informasjonskanaler mot Vesten. Målet er akkurat nå først fremst å undergrave samholdet og støtten for sanksjonene mot landet. På lengre sikt er nok målet å spre tvil om samholdet i EU og NATO, sier han til NRK.

– Hvordan vil en slik nettside kunne brukes dersom det skulle bli en krise med Russland?

– I krisetider er det potensial for å spre desinformasjon og overdrive saker. Dette kan gjøres for å eskalere konflikten eller spre skylden over på andre, som vi har sett for eksempel i Ukraina.

– Styrer gjennom frykt

NRKs tidligere Moskva-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld sier dette er en del av et enormt og påkostet apparat, men tviler på at noen nordmenn biter på.

– Vi ser også at unge russere har sluttet å se på føderal TV, og at de heller holder seg til internett, sier Steinfeld.

Steinfeld sier at påstander fra Putins propagandaapparat faller på sin egen urimelighet, og viser til at de påsto at det var fascisme som bar fram det nye regimet i Ukraina.

– Men ved presidentvalget i mai i fjor, fikk Høyre sektors leder, som russerne påsto var bærer av fascismen, 0,61 prosent av stemmene, sier han.

Steinfeld sier at president Putin nå bruker det han lærte i KGB og styrer gjennom frykt.

– Han er en sterk kontrast til sin forgjenger Dmitrij Medvedev, som skapte forsoning i Europa mens han styrte.

SISTE NYTT

Siste nytt