- En politisk sammensvergelse mot Russland

MOSKVA (NRK): Det koker i russisk idrett etter utestengingen av friidrettsutøvere fra OL. Nå truer landets største friidrettsstjerne med søksmål. President Putin sier han til ta saken direkte opp med dopingbyrået WADA.

Tikhonov

RASER: Alexander Tikhonov er alt annet enn fornøyd med at russiske friidrettsutøvere blir utestengt fra OL.

Foto: Jurij Linkevitsj

– Dette er en sammensvergelse mot Russland, sier elleve ganger verdensmester i skiskyting, Alexander Tikhonov, til NRK.

Suspensjonen av det russiske friidrettsforbundet fortsetter på ubestemt tid.

Det russiske friidrettsforbundet og idrettsminister Vitalij Mutko bekreftet at de hadde fått informasjon om dette lenge før Det internasjonale friidrettsforbundet IAAF offisielt gikk ut med dette etter sitt møte i Wien i ettermiddag.

Tidligere på dagen var det en sint og aggressiv tidligere skiskytter Aleksander Tikhonov som NRK møtte i lokalene til Den russiske olympiske komite.

– Det som skjer nå rundt doping er politiske handlinger rettet mot Russland, tordnet Tikhonov fra talerstolen under et jubileumsmøte som den legendariske Moskva-klubben Dinamo arrangerte.

President Vladimir Putin sier han vil snakke direkte med WADA om eksklusjonen, og at han håper på en annen avgjørelse i IOC enn i Det internasjonale friidrettsforbundet.

– Hevn for Syria-engasjement

– Jeg mener jeg med 100 prosent sikkerhet kan si at alt dette er et resultat av den generelle politiske situasjon som er i verden nå sier Alexander Tikhonov.

I tillegg til elleve verdensmesterskap vant den nå 68 år gamle Tikhonav fire gullmedaljer i OL, da riktig nok som en del av det sovjetiske stafettlaget.

Han mener at det som nå skjer er et resultat av Russlands vellykkede kampanje for å ødelegge Den islamske staten IS i Syria.

– Dette har irritert amerikanerne, og det de nå gjør med oss innenfor idretten er et svar på dette, mener Tikhonov

– Oppløs WADA

Han mener også at Det internasjonale antidopingbyrået WADA bør oppløses i sin nåværende form fordi det har gått langt utover det mandatet det har.

Tenk eksempelet at mine gode venn Ole Einar Bjørndalen drar på ferie for å slappe av på Kanariøyene. Så dukker det opp to eller tre kontrollører fra WADA og forlanger at han skal avgi blodprøver. Dette er helt forkastelig og et misbruk av penger, sier Alexander Tikhonov.

Russisk idrett er altså bekymret, men også sint fordi de føler at de blir kollektivt og hardt straffet for noe andre også driver med.

Men på veggen i lokalene til den russiske olympiske komite henger ennå bildet av Russland og Dinamos friidrettsstjerne Maria Savinovo.

Hun vant 800 meteren under OL i London for fire år siden, men er av WADA i 2015 anklaget for bruk av ulovlige preparater og anbefalt utelukket fra internasjonal idrett på livstid. Mange mener at nettopp eksempler som Savinovo viser at Russland ikke tar dopinganklagene på alvor.

Savinova

Bildet av OL-vinner Maria Savinova henger fremdeles i lokalene til Russlands olympiske komite i Moskva

Foto: Jurij Linkevitsj

– Når vi snakker om doping, så er det ingen tvil om at dette er en sak som har ballet på seg på en slik måte at det ikke tjener noen sier Sjamil Turpistsjev, kjent tennistrener og medlem av Russlands olympiske komite til NR.

– Det som skjer nå føles ikke rettferdig, og internasjonal presse spiller sin rolle i å blåse dette opp sier Turpistsjev.

Sjamil

Tennistrener og medlem av Russlands olympiske komite Sjamil Turpistsjev mener dopinganklagene mot Russland ikke føles rettferdige.

Foto: Jurij Linkevitsj

– Brudd på menneskerettene

Etter at IAAFs avgjørelse ble kjent, sier den russiske idrettsministeren Vitalij Mutko at dette er en feil avgjørelse. Til nettavisen R-sport sier Mutko han håper at den internasjonale olympiske komite kan rette opp situasjonen på sitt møte i neste uke. Han mener at uskyldige mennesker er blitt straffet i denne saken.

Den dobbelte olympiske gullmedaljevinneren Jelena Isinbajeva sier til nyhetsbyrået Tass at hun mener IAAFs avgjørelse er et brudd på fundamentale menneskerettigheter, og at hun vil gå rettens vei med saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt