AfD er det første partiet til høyre for kristenkonservative CDU som har fått solid oppslutning i Forbundsdagen siden krigen.
– I motsetning til Trump og Brexit var ikke dette uventet. Men å se at partiet som har drevet en aggressiv og for mange ganske skremmende valgkamp får over 90 representanter i Forbundsdagen, det er klart at det er en liten politisk revolusjon i Tyskland, sier journalist og forfatter Simen Ekern til NRK.
Ekern har nettopp gitt ut boka «Folket, det er meg» om høyrepopulisme i Europa.
Les mer:
Det innvandringskritiske AfD er nå landets tredje største parti. Suksessen er noe alle partier i Tyskland bør ta på alvor, mener professor Elin Nesje Vestli ved Høgskolen i Østfold.
– Dette bør være en ganske kraftig vekker, sier Vestli til NTB.
Splittet parti
Dagen etter det tyske valget er det full strid i ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD). Den profilerte politikeren Frauke Petry har gjennom valgkampen markert avstand til den mest ytterliggående delen av partiet, og nå vil hun ikke sitte i partigruppa i nasjonalforsamlingen
– Det er tilsynelatende den høyreradikale fløyen i partiet som har overtaket. Det kan by på problemer for partiet selv og ikke bare for det tyske demokratiet, sier Ekern.
SPLITTELSE: Den profilerte politikeren Frauke Petry vil ikke sitte i partigruppa i nasjonalforsamlingen.
Foto: Fabrizio Bensch / ReutersLes mer:
Spørsmålet mange stiller, er hvilken innflytelse partiet vil få i tysk politikk.
– Jeg tror det kommer til å ta litt tid å erkjenne hva det betyr og hva slags påvirkningskraft det får, sier Ekern.
Innvandring
Partiets oppslutning forklares delvis med den opphetede debattten etter flyktningekrisa, og flere tror partiet vil få enda mer innflytelse på innvandringspolitikken:
– Jeg tror det kan sette i gang en voldsom diskusjon om innvandring. De vil finne anledninger til å si at de hadde rett i innvandringspolitikken og på den måten kan de få innflytelse, sier Ekern.
Han tror også debattklimaet i Tyskland kan bli endret med et stort AfD.
– Det kommer til å bety en del i diskusjonen om hvordan de skal snakke om de vanskelige kapitlene i tysk historie, sier Ekern.
I valgkampen har partiet kommet med uttalelser om Tysklands nazistiske fortid og brukt valgplakater som har provosert mange.
PROVOSERTE: Alexander Gauland, en av partiets førstekandidater, har kommet med uttalelser om nazitida som har provosert mange.
Foto: JOHN MACDOUGALL / AFPAlexander Gauland, en av partiets førstekandidater, tok nylig til orde for en revurdering av innsatsen til naziregimets soldater.
– Hvis franskmennene med rette kan være stolte av sin keiser og britene av Nelson og Churchill, har vi retten til å være stolte av det tyske soldater oppnådde i to verdenskriger.
– Lage bråk
De etablerte partiene vil isolere Afd, men AfD vil uansett lage mye bråk, tror Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Atlanterhavskomiteen.
– De får en arena å spille på som de ikke har hatt før, sier hun til NTB.
Som tredje største parti får AfD både partimidler og administrative medarbeidere. Dermed får partiet etablert seg på en annen måte enn før.
Men AfD blir også trukket inn i det parlamentariske systemet, påpeker Bundt. Hun tror det kan føre til at partiet blir ansvarliggjort på en annen måte enn før.
Ekern tror utfordringen blir å minne seg selv på at AfD ikke er hele folkets røst:
– De har 13 prosent oppslutning, og det er mye. Men det er 87 prosent som foretrekker et annet alternativ på tross av at Angela Merkel har tatt i mot 1 million flyktninger og migranter. Det er ikke opplagt at det beste for de andre partiene er å legge seg tett opp til AfD, for mange vil ikke ha dem, sier Ekern.
PROTEST: En demonstrant mot AfD holder en plakat med teksten: "13 prosent er en skam"
Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP