Hopp til innhold

– Flommen er en katastrofe uten like

Flere tusen er tvunget på flukt av den verste flommen i Australia på 50 år. Nå frykter australske myndigheter matmangel og sykdomsspredning.

Verste flom i Australia på 50 år

Ekteparet Casey bruker anledningen til å fiske fra balkongen.

Foto: POOL / Reuters

Det er erklært naturkatastrofe i store deler av den australske delstaten Queensland som følge av voldsomme oversvømmelser.

Ifølge lokale myndigheter har situasjonen gått fra «ille til verre», og de advarer om at oversvømmelsene kan komme til å fortsette flere uker fremover i tid.

En talsperson for myndighetene i Queensland, Anna Bligh, mener ifølge Sky News at delstaten står overfor sin «tøffeste time».

– Flommen er en fortvilt og hjerteknusende hendelse. Dette er en katastofe uten like. Vi har aldri sett så mange byer, så mange samfunn, så mange regioner rammet på en gang, sier hun.

LES OGSÅ: Hundrevis evakuert på grunn av flom i Australia

Frykter matmangel og sykdommer

Beboere i den flomrammede regionen frykter at oversvømmelsene skal føre til matmangel og spredning av sykdommer.

Noen av de største truslene er oversvømte kloakkanlegg, råtne dyrelik og insektsspredning.

I byen Condamine ble 100 beboere fløyet vekk med fly for å komme seg i sikkerhet. Samtidig var flere tusen andre i ferd med å forberede seg på det verste i sentrum av Bundaberg, Emerald og Rockhampton.

Video Flommen i Australia kan bli langvarig

VIDEO: Flommen i Australia kan bli langvarig.

Koster landet flere milliarder

Og myndighetene regner ikke med at situasjonen er på bedringens vei. Tvert imot.

Myndighetene forventer at innen få dager vil 80 prosent av byen Emerald ligge under vann etter at en nærliggende elv nådde rekordnivåer.

Hele Bundaberg-regionen har blitt delt i to av de stigende vannmengdene.

Skadene forårsaket av flommen forventes å kunne koste Australia flere milliarder dollar. Enda dyrere vil det bli dersom oversvømmelsene ikke gir seg innen de ti neste dagene.

Krokodiller på avveie

Ifølge Anna Bligh vil opprydningarbeidet ta flere uker.

– Vi har en lang vei å gå, og det er først når vannet synker at vi virkelig vil få kjennskap til størrelsen på problemene, sier hun.

Store deler av delstaten har erklært unntakstilstand som følge av naturkatastrofen, og flommen har gjort stor skade på infrastruktur og lokal industri.

Myndighetene har også advart om at det lokale dyrelivet vil bli berørt av katastrofen.

De advarer særlig mot haier og krokodiller som kan ha blitt skylt vekk fra elvene sine, og havnet på populære bade- og surfesteder.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt