NRK Meny
Normal

– En godt planlagt aksjon

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskole beskriver angriperne i Paris som våpenkyndige, og mener de må ha planlagt angrepet i lengre tid.

Gjerningspersonene etter angrepet på Charlie Hebdo-redaksjonene

HENRETTET: De maskerte gjerningspersonene løp mot en allerede skadeskutt politimann og skjøt ham igjen, så han ble drept. Til sammen tolv mennesker ble drept i angrepet.

Foto: Ap

– De hadde en helt klar målsetting og var raskt inne og raskt ute igjen. Angrepet var svært brutalt, og de er våpenkyndige. Så dette er tydeligvis noen som har trent og øvd tidligere, sier Gundersen.

– Bildene vi har sett fra angrepet, forteller at de tydeligvis har planlagt dette i god tid. De er raske, og de kommer seg unna – i hvert fall innledningsvis.

– Har brukt våpen før

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen

– HAR TRENT: – De er våpenkyndige, dette er tydeligvis noen som har øvd tidligere, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen.

Foto: NRK

Tror du de er militært skolerte?

– Det er det for tidlig å si noe om, men likvideringen av politimannen tyder på at de er våpenkyndige og har brukt våpen før, sier Gundersen.

En amatørvideo viser de brutale sekundene Gundersen viser til.

Etter en skuddveksling med politiet, var de maskerte mennene var på vei inn i fluktbilen, da de oppdaget en skadeskutt politimann som lå på fortauet. Videoen viser at mennene stiger ut av bilen, løper mot politimannen og skyter ham igjen i hodet fra kloss hold.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Angrepet i Paris

– Selektivt utvalgte mål

I løpet av få minutter klarte gjerningspersonene å ta livet av til sammen tolv mennesker.

Etter å ha truet tegneren Corinne Rey til å slippe dem inn i Charlie Hebdos lokaler like etter klokken 11.20, gikk angriperne mot konferanserommet.

Der var redaktør Stephane «Charb» Charbonnier og flere av de ansatte på
planleggingsmøte for det kommende spesialnummeret viet islam.

Redaktøren og hans livvakt ble to av terroristenes ofre.

– En av mine kolleger var der for å beskytte tegneren Charb. Han hadde ikke tid til å gjøre noe. Når slike ting skjer, drepes først de som er på stedet for å beskytte andre. Dette er terrorisme, uttalte politimannen Luc Poignant til Le Figaro tidligere i dag.

Også flere av satiremagasinets fremste tegnere ble drept i angrepet.

– Det er en veldig selektiv målutvelgelse, sier Anders Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier.

– Dette er ikke sånn som det var for ti år siden, da bomber i transportsystemet rammet London og Madrid. Håndvåpen brukes i større grad i terroraksjonene i Vesten. Vi ser også flere eksempler på at gjerningspersonene faktisk har en fluktplan og dermed et ønske om å overleve snarere enn at det er rene selvmordsaksjoner, sier han.

Lys foran en plakat med "Jeg er Charlie" etter angrepet på Charlie Hebdo-redaksjonen

«JEG ER CHARLIE»: Tente lys og en rose til minne om ofrene etter angrepet på Charlie Hebdo-redaksjonen i Paris.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt