– Ekstreme krefter misliker «et demokratisk Tunisia»

Tunisia-ekspert Ragnhild Johnsrud Zorgati sier at Tunisias demokratiske utvikling kan være bakgrunnen for terrorangrepet på nasjonalmuseet Bardo.

Terror i Tunisia

ANGREPET I TUNISIA: Ni personer er så langt pågrepet etter terroren mot Bardo-museet i Tunisias hovedstad Tunis onsdag. Fire av de pågrepne er direkte knyttet til angrepet, mens de øvrige er mistenkt for å ha forbindelser til cellen bak angrepet hvor 20 turister og tre tunisiere ble drept.

Foto: FETHI BELAID / Afp

20 turister og tre tunisiere er bekreftet døde etter terrorangrepet på nasjonalmuseet Bardo i Tunisias hovedstad Tunis onsdag. I tillegg er over 40 mennesker såret, flere alvorlig.

Tunisia regnes som det eneste landet der folkeopprøret under den arabiske våren i 2011 førte til en vellykket demokratisk prosess.

Landet - med elleve millioner innbyggere - blir også ansett som en yngleplass for «hellige krigere». Ifølge tunisiske myndigheter har rundt 3000 jihadister dratt til slagmarkene i Syria og Irak.

Ragnhild Johnsrud Zorgati

Ragnhild Johnsrud Zorgati forsker på Tunisia og har også bodd ett år i landet.

Foto: Universitetet i Oslo

– Frykter hjemvendte jihadister

UiO-forsker Ragnhild Johnsrud Zorgati har Tunisia som et av sine forskningsfelt. Hun sier at tunisiske myndigheter frykter at 400–500 jihadister skal komme tilbake til Tunisia og kan slå til med angrep i hjemlandet.

– Tunisia har klart å få til en demokratisk overgang. De har klart å få islamister og sekulære til å samarbeide. Dette er et unikt demokratisk eksperiment i Midtøsten. Flere ekstreme krefter i regionen misliker og føler seg truet av denne utviklingen, sier Tunisia-eksperten til NRK.

Ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) tar i et lydopptak på seg skylden for terrorangrepet.

Gisseldrama i Tunis

SE VIDEO: De to antatte gjerningsmennene ble drept da tunisiske sikkerhetsstyrker gikk til aksjon mot museet

– Står overfor den globaliserte terrortrusselen

Ragnhild Johnsrud Zorgati er førsteamanuensis ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo. Hun har bodd ett år i Tunisia – i 2013 – i det som regnes som det vanskeligste året etter «den arabiske våren».

Hun påpeker at Tunisia står overfor den globaliserte terrortrusselen fra radikale islamistiske grupper – på lik linje med vestlige land. Hun trekker også frem trusselen fra nabolandet Libya, som er preget av kaos og konflikt.

– Frykten er stor for at uroen i det porøse Libya skal få konsekvenser i Tunisia. Grensen mellom de to landene er lang, og myndighetene frykter at ekstreme krefter fra Libya kan slå til i Tunisia, legger hun til.

– Vi er i krig med terrorismen

Terrorangrepet er det verste i Tunisia siden 2002, da 21 mennesker ble drept i et Al Qaida-angrep på øya Djerba. Onsdagens angrep er også det første terrorangrepet mot sivile siden revolusjonen i 2011.

Det spekuleres på om angrepet kan ha vært en hevn etter at IS-lederen Ahmed Rouissis ble drept i nabolandet Libya i helgen, skriver den britiske avisa Telegraph.

– Vi er i krig med terrorismen, men vil ikke la oss skremme, sa Tunisias president Beji Caid Essebsi i en tale etter angrepene.

SISTE NYTT

Siste nytt

Minst ni personer drept i skyting på skole i Russland

En gjerningsperson er arrestert. Flere elever måtte hoppe ut av vinduer i tredje etasje for å berge livet.