Hopp til innhold

– Egypterne er overrasket over hva de har klart å oppnå

Folket kan ikke tro at de har klart å velte Hosni Mubaraks regime, melder NRKs utenrikskorrespondent Jan Espen Kruse fra gatene i Egypt.

Jan Espen Kruse, Egypt
Foto: NRK

Det egyptiske folket strømmer igjen til gatene lørdag for å fortsette feiringen etter gårsdagens nyhet om at president Mubarak går av. Folk NRK har snakket med sier de ikke forstår det som har skjedd.

– Den enorme gleden dominerer i gatene i dag, og mange kan ikke forstå hvordan de har klart å bli kvitt det autoritære regimet, sier reporter Jan Espen Kruse.

Han har vandret rundt i Kairo i dag, og sier at folk er overrasket.

– Dette er til de grader en folkerevolusjon, og optimismen er stor. Alle jeg har snakket med tror de er kvitt undertrykkelsen for alltid.

– Hadde nesten mistet håpet

Egypt dagen derpå

Egyptere jubler fortsatt i gatene dagen derpå.

Foto: Hussein Malla / Ap

Også Al Jazeeras reporter Hoda Abdel Hamid har samme inntrykk etter å ha snakket med mange egyptere fredag og lørdag.

Hun sier at folket nesten hadde mistet håpet.

– Folkene jeg snakket med var faktisk veldig overrasket over at dette skjedde. Bare noen minutter før jubelen brøt ut sa folk at de ikke trodde Mubarak kom til å gå av, sier Abdel Hamid.

Selv om gledesrusen nå er på sitt største, er det flere som klarer å se vekk fra fest og moro.

– Dette er avtalen: Jeg blir værende på Tahrir-plassen helt til militæret kommer med konkrete mål for Egypts fremtid. Så drar jeg hjem, twitrer Tarek Shalaby.

Tidenes fest

Gjennom hele natten har millioner av egyptere danset og festet for å feire presidentens avgang, og lørdag fortsatte feiringen. Den vil ingen ende ta.

– Vi har vært vitne til fantastiske gledesscener i hele natt. Det minsket med folk utover morgenen, men nå strømmer igjen folket ut i gatene. Flaggene vaier i vinden her, sier Kruse fra Egypt.

Feiring i Egypt

Feiring i Egypts gater.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Har forlatt landet

Tidligere i dag twitret Al Jazeera at presidenten har forlatt Egypt og reist til De forente arabiske emirater.

Les: – Mubarak har forlatt Egypt

Like før meldte samme TV-kanal at det i dag blir holdt et krisemøte på et hemmelig sted i Kairo.

– En liten gruppe av militære ledere og høytstående politikere skal møtes for å diskutere Egypts fremtid, sier reporter James Bays.

SISTE NYTT

Siste nytt

Nordmann i granatdrama i oversvømte Kherson

Frederik Guttormsen og andre frivillige i Ukraina forteller at de har blitt beskutt flere ganger. Fredag ​​skal de ha blitt beskutt med granater.