Hopp til innhold

– Kan få varige konsekvenser for situasjonen i Midtøsten

Utenriksminister Espen Barth Eide roser Egypts arbeid med å få på plass en våpenhvile mellom Israel og Hamas. – Dette kan få varige konsekvenser for maktbalansen i regionen, sier Eide.

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide er glad for at det ser ut til å blir en midlertidig slutt på urolighetene på Gaza-stripen.

Foto: John Minchillo / Ap

Den israelske regjeringens sikkerhetskabinett har vært samlet i dag, for å diskutere en mulig en våpenhvile. Onsdag kveld kom de første meldingene om at arbeidet har båret frukter, og at en våpenhvile mellom Israel og Hamas skal være på plass.

Egypt har ledet arbeidet med å få til en våpenhvile, men onsdag kom også USAs utenriksminister Hillary Clinton til Kairo for å få på plass en avtale.

Utenriksminister Espen Barh Eide (Ap) mener det først og fremst er Egypt som skal ha honnør for å ha gjort en våpenhvile mulig.

– Det er Egypt som har stått i spissen for dette arbeidet, og skal ha all ære for dette. Amerikanerne har støttet opp om dette arbeidet, og det er også veldig bra. Egypt har de beste kontaktene inn til Hamas, og USA har naturlig nok de beste kontaktene inn til Israel, sier Eide.

Artikkelen fortsetter undet videoen.

Se pressekonferansen der USAs utenriksminister Hillary Clinton og Egypts utenriksminister Mohamed Kamel Amr kunngjør at det har blitt forhandlet fram en våpenhvile mellom Israel og Hamas.

VIDEO: Se pressekonferansen der USAs utenriksminister Hillary Clinton og Egypts utenriksminister Mohamed Kamel Amr kunngjør at det har blitt forhandlet fram en våpenhvile mellom Israel og Hamas.

– Kjenner sin besøkelsestid

Urolighetene i området har fortsatt gjennom dagen i dag, helt fram til våpenhvilen til slutt kom i havn. På Gazastripen har flere personer blitt drept i et israelsk luftangrep. I Tel Aviv ble flere titalls skadd i et angrep mot en buss.

– Det har blitt lagt mye press inn til de kanalene for å få partene til å kjenne sin besøkelsestid, og bringe dette til et opphør, sier Eide.

– Samtidig er det viktig å legge til at våpenhvilen for eksempel ikke tar bort okkupasjonen, som er et grunnleggende problem som må løses.

NRKs korrespondent i Tel Aviv, Sidsel Wold, tror israelerne vil bli lettet dersom det stemmer at en våpenhvile har kommet i stand.

– Alle ønsker at kampene skal opphøre, og israelerne jeg har snakket med er veldig opptatt av hvordan Egypts president Morsi, en islamist, kommer til å balansere. Han bør ha et godt forhold til Israel, for å ha et godt forhold til Vesten, og man sier at «Morsi, det er vår mann».

Nils Butenschøn, direktør for Norsk senter for menneskerettigheter

Nils Butenschøn, direktør for Norsk senter for menneskerettigheter, mener fredsavtalen peker på at de politiske utfordringene i Midtøsten er like stor.

Foto: Norsk senter for menneskerettigheter / UiO

– Varige konsekvenser

Eide mener Morsi har lykkes med å finne denne balansen, mellom å være en islamsk aktør med sterke forbindelser til andre muslimske land, og samtidig spille et diplomatisk spill.

– Vi skal huske at Egypt blitt et demokrati siden sist. Selv om det er lenge igjen til det er et perfekt demokrati, er det betydelig mer demokratisk enn det var.

Eide understreker at en av konsekvensene av et demokrati er at man må forholde seg til det folket mener, og påpeker at det i Egypt er sterkt palestinskvennlig flertall i befolkningen.

– På tross av dette har man altså klart å samarbeide mellom disse to aktørene, og det er interessant i internasjonal politikk. Det tror jeg kommer til å ha varige konsekvenser for maktbalansen i regionen. Jeg mener Egypt har spilt kortene sine bra i denne situasjonen.

Utfordringene like sterke

Nils A. Butenschøn, direktør i Norsk senter for menneskerettigheter, peker på det opplagte: At våpenhvilen ikke gir noen varig ro i området.

– Dette er selvfølgelig veldig positivt på kort sikt, selv om de politiske utfordringene ligger der like sterkt som tidligere. Dette avspeiler også en endring i maktbalansen.

Butenschøn trekker særlig frem palestinernes president, Mahmoud Abbas, som nærmest har blitt satt på sidelinjen i forhandlingene.

– Vi vet ikke hvilken rolle han har spilt nå, men jeg tror det er Egypt, Israel, Hillary Clinton og Hamas som har spilt de avgjørende rollene, sier Butenschøn, og mener det viser den dype splittelsen på palestinsk side.

Butenschøn trekker også fram valget i Israel i januar som en medvirkende årsak til våpenhvilen.

– Det er viktig for Netanyahu å få avsluttet dette i god tid før valget, slik at valgkampen kan skje i lys av at han har kommet ut av denne situasjonen med æren i behold.

SISTE NYTT

Siste nytt