Hopp til innhold

– Ebola er i ferd med å vinne kappløpet

MONROVIA (NRK): FNs ebolasjef Anthony Banbury sier at verdenssamfunnet er i ferd med å tape i kappløpet med ebolaviruset. Samtidig øker frustrasjonen på bakken.

Protester over Ebola-død

Helsearbeidere i Sierra Leones hovedstad Freetown i gang med å pakke inn liket av en kvinne som sannsynligvis er død av ebola. Kvinnen hadde ifølge innbyggere i bydelen Aberdeen ligget der i to-tre dager uten å bli hentet.

– Viruset fikk et forsprang, og er nå langt foran oss. Det beveger seg raskere enn oss og er i ferd med å vinne kappløpet, sa Anthony Banbury til FNs sikkerhetsråd i natt, fra Accra i Ghana der FN har opprettet et hovedkvarter for sin ebolainnsats.

– Vi må stanse ebola nå, ellers så vil vi stå overfor en fullstendig uforberedt situasjon – som vi ikke har noen plan hvordan vi skal takle, sa han videre.

Det er frykt for at land som Sierra Leone og Liberia kan falle fra hverandre, begge land har vært gjennom lange borgerkriger, som følge av ebolaepidemien.

For spenningen er å ta og føle på, etter hvert som sykdommen sprer seg til stadig nye områder.

Protester over ebola-død

I Sierra Leone brøt det ut protester i morgentimene onsdag i nabolaget Aberdeen i hovedstaden Freetown.

Naboene til en kvinne som sannsynligvis døde av ebola er forbannet og frustrert over at ingen hentet liket som lå på åpen gate.

Innbyggerne bygget barrikader i gatene, og da sikkerhetsstyrker kom til bydelen ble det brukt tåregass og skutt med automatgevær for å spre menneskemengden.

Like bortenfor tumultene fanget den lokale fotografen til nyhetsbyrået Reuters opp en kvinne som satt lent inntil en vegg, tydelig syk og uten tilgang til helsehjelp, slik situasjonen for svært mange er.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Helsearbeidere desinfiserer stedet etter en eboladød kvinne i Aberdeen i Freetown, Sierra Leone

Helsearbeidere desinfiserer stedet der kvinnen i Aberdeen døde.

Foto: STRINGER / Reuters

Det er stor mangel på medisinsk personell, sykehussenger, sykebiler og grunnleggende utstyr og medisiner. Verken de internasjonale organisasjonene med sine feltsykehus eller de offentlige sykehusene, makter ikke å ta unna.

Ifølge WHO vil antall registrerte smittede passere 9000 innen uken er omme. Antall døde er nå snart oppe i 4500 personer. Men mørketallene er store.

WHO tror smitte- og sykdomstilfellene egentlig er 1,5 ganger høyere enn rapportert i Guinea, 2 ganger høyere enn i Sierra Leone og 2,5 ganger høyere i Liberia.

Samtidig når ikke all hjelp frem. En container som inneholdt 100 kasser med sykehus-sengetøy, 100 kasser med beskyttelsesdrakter, 80 kasser med ansiktsmasker samt annet utstyr som sykehusene i Sierra Leone sårt trenger, ble stående på havna i Freetown. Og det i hele to måneder.

Utstyret har en verdi av nærmere 900.000 kroner, og var en gave fra organisasjoner og privatpersoner i USA.

Forklaringene om hvorfor spriket. Noen hevdet det var fraktselskapet som nektet å frigi containeren før regningen var betalt, andre mente regjeringen trenerte fordi det var opposisjonspolitikeren Chernoh Alpha Bah som stod bak initiativet, atter andre mente «noen» forlangte penger for å klarere containeren.

Etter at saken ble omtalt i New York Times lovet regjeringen å få fortgang i saken, fordi den rett og slett var «flau» for landet. I USA venter ytterligere tre containere på å bli sendt av sted.

Internasjonale hjelpearbeidere betegner korrupsjonen i Sierra Leone som «endemisk» og sa at forsinkelser fordi noen krever personlig betalt, er det vanlige. Og at dette ikke har endret seg under ebolakatastrofen.

Helsearbeidere tilbake på jobb

I Liberia vendte frustrerte og sinte leger og sykepleiere tilbake til arbeidet i dag, etter å ha kranglet med myndighetene i to dager om risikotillegget de ble lovet, men som de foreløpig ikke har sett noe til. Selv den vanlige lønna har uteblitt.

201 helsearbeidere i landet er registrert smittet av virussykdommen, 95 av dem er døde, og de gjenværende krever bedre beskyttelsesutstyr, høyere risikotillegg og en forsikringsordning for å sikre familien skulle de også være uheldige å bli smittet og dø.

Myndighetene på sin side sier at det ikke finnes penger og at de som streiker, vil få sparken.

I dag, onsdag, gjenopptok de streikende likevel arbeidet, mye på grunn av internasjonale bønnfallinger, selv om ikke konflikten med myndighetene er løst.

– Vi avslutter streiken fordi vi setter folket i Liberia først og fordi vi har mottatt mange henvendelser fra hele verden, med henstillinger om å avslutte streiken, sier George Williams, leder av National Health Workers Association, til nyhetsbyrået AFP.

NRK kjenner til at Williams måtte gå under jorden da streiken ble et faktum og at han skal ha følt seg truet på livet som en følge av arbeidskonflikten.

USA gir penger til lønninger

Norges utenriksminister Børge Brende tok opp situasjonen med de streikende helsearbeiderne da han i går møtte Liberias president Ellen Johnson Sirleaf i Monrovia.

Brende er en av få vestlige ledere som har tatt sjansen på å reise til de ebolarammede landene.

I dag har han forflyttet seg til Sierra Leone og skal treffe president Ernest Koroma. Men han skal også møte overlevende og lokalt helsepersonell, i tillegg til den amerikanske ambassadøren som ikke har reist fra landet. De to skal diskutere den internasjonale responsen.

– Det er viktig å få trappet opp tiltakene raskere enn ebolasmitten sprer seg. Det trengs vann, klor, intravenøst utstyr og annet medisinsk utstyr. Samtidig er det et like stort behov for å bygge opp kapasiteten og logistikken rundt hjelpearbeidet, sier Brende.

USA lovet tirsdag å gi 5 millioner dollar i bistand til det liberiske helsedepartementet, og Brende vurderer at Norge gjør det tilsvarende.

– Vi må se om også vi kan gi midler til Liberias helsedepartement og til lønninger til lokale helsearbeidere. Hjelpen til de ebolarammede landene i Vest-Afrika burde ha kommet mye tidligere. Nå er det viktig at vi handler raskt, sier han.