Hopp til innhold

– Fukushima-ansatte droppet obligatoriske kontroller

En rapport fra eieren av atomkraftverket i Fukushima viser at teknikere flere ganger droppet obligatoriske sikkerhetskontroller, noe som førte til en farlig opphoping av brukte brenselstaver.

Fukushima-kraftverket i Japan etter jordskjelvet

Fukushima-kraftverket i Japan etter jordskjelvet.

Foto: HO / Reuters

Mens nestsjefen for det jordskjelvskadde kraftverket reiste rundt og beklaget personlig overfor alle som måtte evakuere hjemmene sine, viser en rapport fra Tokyo Electric Power (TEPCO) at selskapets teknikere gjentatte ganger unnlot å gjennomføre de nødvendige sikkerhetssjekkene ved Fukushima-anlegget.

I løpet av en tiårsperiode fram til to uker før jordskjelvet hopet det seg opp med brukte brenselstaver, noe som øker faren for radioaktive lekkasjer, skriver The Guardian.

Atomsikkerhetseksperter understreket denne faren da reaktor 2 begynte å nærme seg kokepunktet tirsdag.

– Vi kan ikke la dette være, og må ta oss av det så fort som mulig, sa Hidehiko Nishiyama ved Japans atomsikkerhetsbyrå.

Da kraftverket ble rammet av jordskjelvet og den påfølgende tsunamien 11. mars, inneholdt reaktorene nesten seks års produksjon av radioaktivt uranium, opplyser TEPCO.

Det er mer enn tre ganger så mye som den normale kapasiteten, ifølge The Guardian.

Nestsjefen i Tepco, Norio Tsuzumi

TEPCOs nestsjef, Norio Tsuzumi, sier unnskyld til mennesker som ble evakuert som følge av strålingsfaren fra Fukushima-anlegget.

Foto: YOMIURI SHIMBUN / Afp

– Ville spare penger

Rapporten vil gi TEPCO et nytt forklaringsproblem, ettersom selskapet angivelig ville spare penger ved å lagre brenselstavene i anlegget i stedet for å investere i sikker lagring.

Selskapet har allerede blitt kritisert for å ha ventet for lenge med å pumpe sjøvann inn i reaktorene, og ifølge japanske medier takket de også nei til hjelp fra USA rett etter katastrofen.

Les: Kritikk av «tannløst» IAEA

En måned før jordskjelvet fikk TEPCO også tillatelse til å forlenge levetiden til en av de seks reaktorene med ti år, til tross for alvorlige mangler på reservegeneratoren.

Selve kraftverket er 40 år gammelt, og ble designet av amerikanske forskere for 50 år siden.

TEPCO erkjenner nå mangelfulle inspeksjoner av 33 deler av anleggets kjølesystemer, deriblant vannpumpene.

Les også: – Fukushima-reaktorene er historie

Kontrollrommet til reaktor 3 ved Fukushima-anlegget

Arkivbilde fra kontrollrommet til reaktor 3 ved Fukushima-anlegget.

Foto: HO / Reuters

Frykter flere skjelv

Ansatte ved kraftverket har jobbet døgnet rundt siden jordskjelvet med å fylle reaktorene med vann for å unngå en katastrofal nedsmelting .

Les: - Ofrer sine liv ved kraftverket

Kraftverket har imidlertid blitt rammet av flere eksplosjoner, noe som blant annet har fått pumpeanlegget til å stoppe opp.

Les: Radioaktivt drikkevann i kranene

Video Grafikk: Problemer med Fukushima-kraftverket i Japan

VIDEO: Se hvor kraftverket ligger, og hvordan myndighetene fyller reaktorene med sjøvann for å kjøle dem ned.

Det franske atomsikkerhetsbyrået ASN anslår at den radioaktive strålingen kan ha spredd seg i en radius på opptil 100 kilometer fra kraftverket, og mener den vil skape problemer for Japan i flere tiår fremover .

Les: Høge strålingsverdiar målte i sjøen
Les: WHO: – Japansk mat er trygt

350.000 mennesker er evakuert fra områdene rundt Fukushima-anlegget, og japanske myndigheter mener det fortsatt er fare for kraftige etterskjelv.

SISTE NYTT

Siste nytt