NRK Meny
Normal

– Drapsbølge mot ungdom med «sataniske hårsveiser» i Irak

Aktivister i Irak hevder opp til 90 ungdommer har blitt drept i landet den siste måneden, fordi de har en hårsveis som blir fordømt av irakiske myndigheter.

Mideast Iraq Emo Killings

To irakiske ungdomer som identifiserer seg med «emo»-kulturen røyker vannpipe i den irakiske byen Najaf. De trues med drap om de ikke legger fra seg «emo»-stilen.

Foto: Alaa al-Marjani / Ap

Irakiske aktivister har slått alarm etter at flere titall ungdommer skal ha blitt drept av religiøst moralpoliti, fordi de har såkalte «emosveiser», melder Al Arabyia.

Aktivistene sier til den Kairo-baserte avisa Al Akhbar at minst 90 irakiske ungdommer med emo-stil har blitt steinet til døde av moralpoliti i landet den siste måneden.

«Emo» (av engelsk emotional, emosjonell på norsk (journ.anm.) er opprinnelig et begrep brukt for å beskrive en musikksjanger. Senere har det utviklet seg til noe av en livsstil, hvis utøvere ofte kler seg gothisk eller svart.

«Satantilhengere»

Kampen mot emoene startet da det irakiske innenriksdepartementet erklærte at emoen var «satantilhengere», melder Al Arabyia.

– Emo-fenomenet – eller satandyrking – kommer vil bli undersøkt av moralpolitiet, som har fått lov til å utrydde det så fort som mulig, ettersom det påvirker samfunnet vårt og er i ferd med å bli en fare, heter det i uttalelsen fra innenriksdepartementet.

– De går med rare, stramme klær med bilde rpå, for eksempel av hodeskaller, og bruker skrivesaker formet som hodeskaller. De bruker også ringer i nesa og tunga, og driver med andre merkelige aktiviteter, heter det videre i uttalelsen.

Innenriksdepartementet gir også moralpolitiet anledning til å oppsøke skoler i Bagdad, for å finne elever som kler seg vestlig.

– Mellom 90 og 100

Aktivistene sier til Al Akhbar at en gruppe væpnede menn i sivile klær tok med seg ungdommer til avsidesliggende områder for noen dager siden, steinet dem til døde, og kvittet seg med likene i søppeldunker rundt om i Bagdad.

– Først kastet de betongblokker på guttenes armer, så beina deres, før de til slutt slo dem i hodet. Hvis de ikke var døde da, gjentok de det hele, sier en person som skal ha klart å komme seg unna moralpolitiet til Al Akhbar.

Det er usikker hvor mange som faktisk har blitt drept av moralpolitiet på grunn av emo-utseende. Hana Al Bayaty, som jobber i Brussels Tribunal, en ikke-statlig organisasjon som jobber med irakiske spørsmål, sier det skal være snakk om mellom 90 og 100.

Ifølge aktivistene blir det nå delt ut flyveblader i Bagdad som advarer unge mot å iføre seg emo-stilen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt