Hamas: – Soldaten kan være drept av israelske bomber

Hamas sier de ikke vet hvor den israelske soldaten som skal være kidnappet befinner seg, og sier han kan være drept av israelske bomber.

MIDEAST-GAZA/ An Israeli soldier carries a shell at a mobile artillery unit while it fires towards the Gaza Strip

Israel avbrøt våpenhvilen og fortsatte beskytningen av Gazastripen, etter at en israelsk soldat fredag morgen forsvant. På bildet ses en israelsk soldat på israelsk side av grensen.

Foto: Baz Ratner / Reuters

Fredag ettermiddag ble en våpenhvile mellom Hamas og Israel brutt etter at en israelsk soldat angivelig ble kidnappet på Gazastripen.

US-POLITICS-OBAMA

USAs president Barack Obama uttalte fredag kveld at Hamas må løslate den israelske soldaten, for å vise at de mener alvor med ønske om våpenhvile.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

USA og FN fordømte bortføringen av soldaten, og USAs president Barack Obama krever en uforbeholden løslatelse av soldaten, slik at partene kan gjenoppta arbeidet med en fredsløsning og betegnet konsekvensene av konflikten som hjerteskjærende.

Israels justisminister Tzipi Livni, som sitter i den israelske regjeringens sikkerhetsråd, har lovet at Hamas skal« få betale en høy pris for kidnappingen».

Vet ikke hvor soldaten er

Natt til lørdag melder imidlertid Hamas at de ikke vet hvor soldaten er. Hamas hevder at soldaten kan være drept av israelske bomber, dersom han i utgangspunktet ble kidnappet.

I en uttalelse natt til lørdag sier Hamas at de har mistet kontakt med en gruppe som gjennomførte et bakholdsangrep på israelske soldater fredag, og at de frykter at de er blitt drept av israelske bomber.

– Dersom de skulle ha klart å bortføre den israelske soldaten, går vi ut ifra at også han ble drept i angrepet, heter det i uttalelsen ifølge AFP.

En israelsk oberstløytnant i det israelske militæret uttalte i går til nyhetsbyrået AFP at opplysninger tydet på at soldaten ble bortført av terrorister da en israelsk styrke jobbet med å ødelegge en tunnel inn til Gaza.

Ifølge den danske avisa Berlingske, er den israelske soldaten i familie med Israels forsvarsminister Moshe Yaalon.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bombet moske i Gaza by

Denne mosken i Gaza by ble bombet natt til lørdag. Guttene forsøker å samle sammen koransider som ble spredd utover området.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

Ber Qatar og Tyrkia presse

USAs utenriksminister John Kerry har bedt sine kolleger i Qatar og Tyrkia, som har nær kontakt med Hamas og som har snakket på deres vegne under våpenhvilesamtalene i Kairo, bruke sin innflytelse for å få frigitt soldaten, hvis han er kidnappet.

Kerry mener at så lenge skjebnen til soldaten er uviss, vil konflikten mellom Israel og Hamas og de andre væpnede gruppene på Gazastripen fortsette å eskalere.

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu lover å gjøre alt han kan for å få løslatt soldaten, men at også arbeidet med en ny våpenhvile må prioriteres.

De palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden har sendt en ny forhandlingsdelegasjon til Kairo, til tross for at den forrige våpenhvilen ble brutt nesten raskere enn den kom i stand. Med i delegasjonen er representanter for både Hamas og Islamsk jihad.

Ifølge israelske tjenestemenn akter ikke Israel å slutte seg til møtene i Kairo, som ifølge en egyptisk diplomat vil starte på søndag.

Savnet soldat symbolsak

– For den israelske regjeringen er det vanskelig å gå på en ny våpenhvile, så lenge en israelsk soldat er forsvunnet på Gazastripen, sier NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen, som befinner seg i Jerusalem.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Øst-Jerusalem

NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Foto: NRK

– Det som har skjedd, gir israelerne minner om soldaten Gilad Shalit som satt i fangskap på Gazastripen i fem år, og det rører ved en nerve i det israelske samfunnet. For Israel er en soldat i hendene på fienden en viktig sak, og ikke minst en sterk symbolsak, sier Mikkelsen.

– Ville Hamas ha fortalt det, hvis de faktisk har soldaten?

– For Hamas er det også en vanskelig situasjon. De har fått sterk internasjonal kritikk etter at de fikk skylden fra mange hold for å ha brutt våpenhvilen, selv om omstendighetene rundt hendelsen er svært uklar. Enkelte hevder at angrepet hvor den israelske soldaten forsvant faktisk skjedde et par timer før våpenhvilen trådte i kraft.

– Hvis Hamas hadde innrømmet nå at de faktisk har soldaten, ville dette ha utløst en ny israelsk storoffensiv, noe de forsøker å unngå på nåværende tidspunkt, sier Mikkelsen.

Han tror den israelske regjeringen må kunne vise at det israelske militæret har fått ødelagt nettverket av Hamas-tunneler som kan brukes til aksjoner mot Israel og israelere, før det kommer til en ny våpenhvile eller en krigsslutt.

– Statsminister Benjamin Netanyahu kan ikke gå til den israelske opinionen uten en «seier» å vise til. Samtidig, jeg tror ikke Netanyahu har noen interesse av å eskalere konflikten ytterligere. For også han er i en presset politisk situasjon, selv om krigen har stor støtte i den israelske opinionen, sier Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Dødt esel ligger i ruinene i Jabalia, Gazastripen

Byen Jabalia, som ligger nord på Gazastripen, er sterkt ødelagt av det israelske bombardementet. Blant ruinene ligger fortsatt døde dyr som ingen får ryddet av veien.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

– 101 drepte siden våpenhvilebruddet

Fredag skulle Hamas og Israel gå inn i en 72 timer lang våpenhvile, men den ble avbrutt etter få timer.

Israeleres bombing av Gazastripen fortsatte, det samme gjorde rakettoppskytingene fra palestinsk hold.

Totalt 101 palestinere skal være drept siden Israel gjenopptok sin aksjon ved 14-tida fredag, ifølge legers opplysninger til nyhetsbyrået AFP. Den franske avisa Le Monde melder om 107 drepte palestinere innenfor samme tidsrom.

Dødstallet i kampene på Gazastripen har nå steget til minst 1640 palestinere og 68 israelere, ifølge Le Monde.

USAs president Obama har tidligere uttrykt bekymring for det økende antall drepte i Gaza. Han sendte i slutten av juli sin utenriksminister John Kerry til Midtøsten for å bidra til å få slutt på kampene.

Våpenhvilen som ble brutt etter få timer fredag, kom i stand etter press fra FN og USA.

Denne lørdagen er den 26. dagen av det israelske militærets Operation Protective Edge.

SISTE NYTT

Siste nytt