Hopp til innhold

– Donald Trump tror dette er en verden hvor alt kan forhandles

Etter Trumps uttalelser i helgen, sier Kinas regjering at samarbeidet mellom Kina og USA på flere områder kan bli stanset. – Kina prøver å gi Trump et tydelig signal om at går han lengre her, kommer det til å koste, sier Kina-ekspert.

Donald Trump

I intervjuet med TV-kanalen Fox News sa Trump at han ikke nødvendigvis ville være bundet av «ett Kina»-politikken. Kina truer nå med å stanse samarbeidet med USA på flere områder dersom Trump ikke endrer sitt syn på forholdet mellom Kina og Taiwan.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

Trump uttalte nylig i et intervju at han ikke vil bli diktert av Kina og ikke føler seg bundet til å følge «ett Kina»-prinsippet. Mandag svarer den kinesiske regjeringen at de er «alvorlig bekymret» etter Trumps uttalelser, og truer med å stanse samarbeidet med USA på flere områder.

Kina prøver nå å si fra om at ett-Kina-politikken ikke er et forhandlingsspørsmål, slik Trump liker å tro, mener BI-professor og Kina-ekspert Jan Ketil Arnulf.

– Kineserne mener det er farlig om Trump tar enkeltsaker av en slik prinsipiell betydning og spiller det ut som forhandlingskort. Kina gir nå et tydelig signal om at han ikke kan forhandle om dette, sier Arnulf til NRK.

– Kommer til å koste om Trump går for langt

Professor Jan Ketil Arnulf, dekan for handelshøyskolen BIs MBA-program i Kina

Professor Jan Ketil Arnulf, dekan for handelshøyskolen BIs MBA-program i Kina.

Ett-Kina-politikken innebærer at det i prinsippet kun finnes ett Kina, som omfatter Taiwan, selv om Taiwan i praksis har fullt selvstyre. Ifølge Arnulf har det aldri skjedd at en amerikansk president har kommet med lignende uttalelser om denne politikken, slik Trump gjorde i helgen.

– President Nixon reiste til Kina og traff Mao og tok ned spenningsnivået mange hakk. Han anerkjente folkerepublikken Kina, og siden den gang har man gjort det slik. Man har vært bekymret for amerikansk våpensalg til Taiwan, men USA har aldri gått inn og støttet taiwanesisk uavhengighet, sier han.

For Kina er stabilitet viktig, og kinesisk politikk er tuftet på langsomme endringer og stabilitet. De liker ikke uforutsigbarhet og prøver å vise hva de forventer av Trump som politiker, sier Arnulf.

– De liker ikke at indre kinesiske forhold blir gjenstand for press utenfra. Trump må forvente at de reagerer veldig hardt på det. De prøver å gi et tydelig signal om at går han lengre her, kommer det til å koste, sier han.

Donald Trump og Tsai Ing-wen.

En samtale mellom disse to har ført til lite blide kinesere. Tidligere i dag skev den statlige kinesiske avisa Global Times at Kina kan svare med å selge våpen til USAs fiender hvis Trump endrer USAs politikk overfor Kina og Taiwan.

Foto: Evan Vucci, Chiang Ying-ying / Ap

– Trump forstår ikke samspillet

Trump ser ikke ut til å forstå det komplekse samspillet mellom USA og Kina, men tenker at dette er en verden hvor alt kan forhandles, sier Arnulf.

– I forhandlinger han er vant til er de avgrenset til et forretningsområde. Omgivelsene rundt er veldig konstante. Hvis du som statsoverhode gjør dette i en verden som er svær og kompleks, får du helt andre systemiske konsekvenser. Det vil si at dette ikke er en «deal» han kan holde i lufta så lenge han vil, sier han.

USA og Kinas økonomi er så sammendrevet, at skulle samarbeidet bli stanset, ville det fått enorme konsekvenser, sier Arnulf.

– USA og Kinas økonomi er så innfløkt at det nesten ikke er til å tro hvor mange berøringspunkter det er mellom de to. Blant annet når det kommer til utvikling, vitenskap og handel. Dette er snakk om store dynamiske samspill mellom stater, og konsekvensene er mange dersom samarbeidet skulle stanse, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt