– Dødspiloten var tidvis «ikke egnet til å fly» under utdanningen

MONTABAUR/OSLO (NRK): Den 27-årige flygeren som styrtet Germanwings-flyet i de franske alpene, led av alvorlig depresjon i 2009, ifølge den tyske avisen Bild. Avisen skriver at 27-åringen fremdeles fikk oppfølging av leger knyttet til depresjonen.

Andreas Lubitz

IKKE EGNET TIL Å FLY: Den tyske flygeren Andreas Lubitz, som med vitende og vilje styrte Germanwings-flyet med 149 passasjerer inn i en fransk fjellvegg, var i perioder vurdert som ikke egnet til å fly.

Foto: STRINGER / Reuters

Ifølge Bild skal Andreas Lubitz (27) ha fått psykiatrisk behandling i ett og et halvt år da han var student ved Lufthansas pilotskole i Phoenix i USA.

Lubitz skal flere ganger ha blitt satt tilbake i nivå på flyskolekursene på grunn av en alvorlig depresjon, og -vurdert som «ikke egnet til å fly» under disse periodene, melder Bild.

Avisen viser til interne dokumenter hos tyske luftfartsmyndigheter.

– Alvorlig depresjon og angstanfall

Lufthansa-direktør Carsten Spohr opplyste torsdag at Lubitz hadde hatt et avbrudd i flygerutdannelsen i periode, men ga da ikke noen videre begrunnelse for dette.

Ifølge Bild led Lubitz i den aktuelle perioden av alvorlig depresjon og angstanfall og søkte hjelp hos psykiatere. Han fikk fremdeles privat medisinsk oppfølging etter depresjonen, skriver AFP.

I går kom det også opplysninger om at Lubitz skal ha vært utbrent under studiene og derfor ha tatt en pause.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tyske etterforskere bærer ut beslag fra boligen til Andreas Lubitz

BESLAG: Tyske etterforskere bar ut flere esker og poser med beslag fra boligen i Montabaur, hvor Andreas Lubitz bodde sammen med foreldrene sine.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

– Beslagla datamaskinen til Lubitz

Franske etterforskere opplyste i går at alt tyder på at Lubitz styrtet passasjerflyet fra Germanwings med vilje. Også Lufthansa, som eier Germanwings, bekreftet i går at flystyrten var en villet handling.

I går ettermiddag gjennomsøkte tyske etterforskere boligen til Lubitz i flere timer for å forsøke å finne svar på tragedien.

Beslagla datamaskinen til Lubitz

BESLAGLA PC-EN: Politiet beslagla datamaskinen til Lubitz under ransakingen i hans hjem i Montabaur.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters/NTB Scanpix

De opplyser at de har gjort viktige funn, men at det ikke er snakk om et selvmordsbrev. Ifølge avisen Der Spiegel skal politiet ha funnet gjenstander i leiligheten hans i Düsseldorf som tyder på at han var psykisk syk.

Etter å ha ransaket boligen i den lille byen Montabaur, hvor 27-årigen bodde sammen med foreldrene, og hans pendlerleilighet i Düsseldorf, tok politiet med seg flere beslag og bar ut både pappesker og poser med funn. Hans datamaskin var blant de beslaglagte gjenstandene.

– Vi har funnet noe vi nå skal analysere. Vi kan ikke si hva det er nå, men det kan være svært viktige svar på hva som skjedde og hvorfor, sier Markus Niesczery, talsperson i politiet, ifølge Daily Mail.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Andreas Lubitz

AVBRØT UTDANNELSEN: Andreas Lubitz måtte ta en pause i flygerutdannelsen i 2009. Nå skriver den tyske avisen Bild at det skyldes at han slet med angstanfall og alvorlig depresjon.

Foto: Skjermdump Facebook

Flyselskap innfører nye regler

Den tyske luftfartsorganisasjonen BDL, som er en sammenslutning av alle landets flyselskap og flyplasser, varsler nå nye regler om at to personer til enhver tid må oppholde seg i førerkabinen på fly, melder Der Spiegel.

Regelendringen innebærer at et annet besetningsmedlem må hentes inn i førerkabinen dersom kapteinen eller annenflygeren må på toalettet eller forlater kabinen av andre grunner.

Flere andre europeiske flyselskap, blant dem Norwegian og EasyJet, varslet samme regelendring torsdag, og det gjorde også kanadiske luftfartsmyndigheter.

Fortsetter letingen etter omkomne

Mens etterforskere arbeider på spreng for å finne ut hvorfor andrepiloten krasjet Germanwings-flyet med vilje, fortsetter letingen etter omkomne ved de franske alpene.

Fredag morgen har flere helikoptre lettet for å fortsette søket i fjellene, omtrent to kilometer fra Seyne-Les-Alpes.

Letemannskapene skal bli firt ned fra helikoptrene og søke etter levninger etter de døde på bakken. Dette arbeidet er svært vanskelig og kan ta flere måneder.

Germany France Plane Crash

MONTABAUR: Tyske etterforskere jobber på spreng med å finne ut hvorfor Lubitz styrtet Germanwings-flyet med vilje. Både hans hjem i Düsseldorf og i Montabaur i er gjennomsøkt, og det skal ha blitt gjort funn av betydning.

Foto: Frank Augstein / Ap/NTB Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt

Russland vil svare med nye raketter hvis Ukraina får Natos angrepsvåpen

Russland vil svare med å utplassere sine mest moderne raketter hvis Nato bygger opp angrepsvåpen i Ukraina. Det sier den russiske presidenten Vladimir Putin.