Hopp til innhold

– Dødsdømt kvinne skal løslates i Sudan

En kvinne som er dømt til døden i Sudan for å ha konvertert til kristendommen, skal løslates en av de nærmeste dagene, opplyser utenriksdepartementet i landet.

Meriam Ishag er dømt til døden for å ha konvertert til kristendom.

– BLIR LØSLATT: Ifølge sudanske myndigheter blir dødsdømte Meriam Yahya Ibrahim Ishag løslatt fra fengsel. Her med sin ektemann, amerikaneren Daniel Wani.

Meriam Yahya Ibrahim Ishag (27) kommer angivelig fra en muslimsk familie, men skal ifølge dommen ha konvertert til kristendom da hun skulle gifte seg med den amerikansk statsborgeren Daniel Wani.

Dødsdommen mot den gravide 27-åringen ble møtt med kraftige internasjonale protester, blant annet fra Storbritannia. Både nåværende statsminister David Cameron og hans forgjenger Tony Blair har uttalt seg kritisk i saken.

Tirsdag fødte hun en datter i fengselet.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Jeg er kristen

– Kvinnen vil bli løslatt i løpet av noen dager i tråd med juridiske prosedyrer som vil bli foretatt av domstolene og justisdepartementet, sier Abdullah al-Azraq i utenriksdepartementet lørdag.

Ibrahims advokat, Mohaned Mostafa, skal ikke ha mottatt nyheten om løslatelse. Det har heller ikke kvinnens ektemann, ifølge Reuters.

– Vi håper uansett at hun blir løslatt snarlig, sier Mostafa ifølge Reuters.

Ifølge Al Jazeera er faren hennes muslimsk, mens moren er ortodoks kristen. 27-åringen skal ha valgt å følge morens religion, og giftet seg med en kristen mann.

Det førte til at hun ble dømt til døden ved henging 15. mai, av en domstol i Khartoum. I tillegg er hun idømt 100 piskeslag for utroskap fordi hun er gift med en kristen mann, et ekteskap det sudanske rettsvesenet ikke anerkjenner.

Tidligere i rettssaken ble hun avhørt av en religiøs leder mens hun satt bak et gitter på tiltalebenken. Da nektet hun straffskyld for å ha frafalt islam.

– Jeg er kristen, og har aldri vært en frafallen, sa hun.

Islamistregimet i Sudan innførte sharialovgivning i 1983, men dømmer sjelden folk til døden. Fysisk avstraffelse er imidlertid ganske vanlig.

Protester fra vestlige ambassader

Etter rettssaken møtte rundt 50 personer opp for å demonstrere, og flere av dem har varslet at de vil fortsette å protestere helt til hun blir løslatt.

Flere aktivistgrupper har også engasjert seg i saken.

«Detaljene i denne saken viser regimets grove innblanding i livene til Sudans borgere,» heter det i en uttalelse fra Sudan Change Now-bevegelsen.

Ambassadene til USA, Canada, Storbritannia og Nederland har også kommet med en felles uttalelse der de ber rettssystemet i Sudan om å behandle saken med rettferdighet og medfølelse.

«Vi oppfordrer regjeringen i Sudan til å respektere retten til religionsfrihet og retten til å endre trosretning,» heter det i uttalelsen.

– Det er ikke bare Sudan. I Saudi-Arabia, i alle de muslimske landene, er det ikke lov for en muslim å endre religion i det hele tatt, svarer Sudans informasjonsminister Ahmed Bilal Osman.

SISTE NYTT

Siste nytt