Hopp til innhold

– Sikkerhetsvaktene på «Maersk Alabama» døde av respirasjonssvikt

De to tidligere Navy Seals-soldatene som jobbet om bord «Maersk Alabama», skipet som er kjent fra filmen «Captain Phillips», kan ha dødd som følge av overdoser.

Maersk Alabama

Skipet Maersk Alabama har blitt forsøkt kapret av pirater flere ganger. I 2009 tok somaliske pirater kontroll over skipet i fem dager.

Foto: Anonymous / Ap

Ifølge politiet på Seychellene døde de to amerikanske sikkerhetsvaktene av respirasjonssvikt. De antar også at de to fikk hjerteinfarkt etter bruk av narkotika.

Det skal ha blitt funnet en sprøyte og spor av heroin i lugaren der de to ble funnet. Ifølge politiet skal prøver nå sendes til Mauritius for å fastslå om dødsfallene skyldes overdose, skriver CBS News.

Berømt skip

Mennene som begge ble 44 år, ble funnet tirsdag forrige uke. De var ansatt som vakter i sikkerhetsselskapet The Trident Group, og jobbet på skipet som det har blitt laget film om.

Filmen, med Tom Hanks i hovedrollen, forteller den sanne historien om kapringen av «Maersk Alabama» I 2009 ble skipet kapret av fire somaliske pirater i Adenbukta. Det var det første amerikanske lasteskipet som ble kapret på 200 år.

Senere ble skipet utsatt for flere kapringsforsøk. I 2011 forsøkte fire pirater å nærme seg konteinerskipet.

Da hurtigbåten var en halv nautisk mil fra skipet, ga kapteinen ordre om å skyte varselskudd. Piratene fortsatte likevel, og kapteinen ga derfor ordre om å skyte direkte mot dem. Dette fikk piratene til å snu.

Bilde tatt av U.S. Navy som viser skipet Maersk Alabama

Bilde fra 2009 er tatt av U.S. Navy og viser det kaprede skipet Maersk Alabama.

Foto: AP Photo/U.S. Navy / AP

Psykiske påkjenninger

Det er ikke uvanlig at ansatte med erfaring fra militæret jobber som sikkerhetsvakter på store skip som ferdes i Adenbukta. Trident Security ble grunnlagt av tidligere Navy Seals fra USA i 2000.

«Maersk Alabamas» hjemmehavn er Norfolk i Virgina, hvor Maersk Line har sitt hovedkontor. Skipet frakter nødhjelp til det østlige Afrika med støtte fra amerikanske myndigheter.

Da skipet ble kapret i 2009 oppsto det en dramatisk psykologisk kamp mellom besetningen om bord skipet og desperate kaprere. Den fem dager lange kapringen kom til en slutt da Navy Seals bordet skipet og drepte av piratene som holdt kapteinen fanget.

I et søksmål, levert i Alabama i 2012, sier ni medlemmer av besetningen at de lider av fysiske og emosjonelle skader etter piratangrepet, skriver CBS News.

SISTE NYTT

Siste nytt