– DNA bekrefter levninger etter tsar Nikolaj

Nye DNA-tester etter Nikolaj II bekrefter at de faktisk er restene etter den siste russiske tsaren, sier komiteen som har undersøkt levningen.

Tsarfamilien
Foto: Romanov Collection, Yale University

Levningene ble gravd opp i et forsøk på å overbevise den ortodokse kirken, som sammen med enkelte etterkommere av tsarfamilien bestrider autentisiteten til restene av tsar Nikolaj, hans kone og fem barn.

Det store spørsmålet har vært om ett eller to av barna overlevde henrettelsen av tsarfamilien. Levningene etter tsar Alexander III ble sammenlignet med prøver tatt fra den siste tsarfamilien, som ble henrettet i 1918.

Mener levningene er autentiske

DNA-prøver tatt av hodeskallene til Nikolaj og hans kone Aleksandra «viser nok en gang at 'Jekaterinburg-levningene' er autentiske», skriver komiteen som har foretatt undersøkelsene.

Levningene etter det man mente var tsarfamilien, ble funnet utenfor Jekaterinburg i 1979, og de ble begravet i Peter-Paul-festningen i St. Petersburg. Men da manglet to av tsarbarna, Maria og Aleksej. De ble funnet i 2007, og begravelsen ble utsatt fordi man ville foreta flere undersøkelser.

Kirken har kanonisert hele tsarfamilien, som ble skutt av bolsjevikene etter den russiske revolusjonen.

Kirken, som har hatt anledning til å følge arbeidet tett, er ventet å komme med en uttalelse fredag. En talsmann for etterkommerne etter tsarfamilien Romanov sier «vi vil vente på resultatet av alle testene som er underveis og høre hva alle ekspertene mener».

SISTE NYTT

Siste nytt