NRK Meny
Normal

– Dette resultatet stanser ikke Erdogan

ISTANBUL (NRK): Gårsdagens valg i Tyrkia har fått folket i gaten til å lure på hva som blir det neste. – Kanskje det blir nytt valg om to-tre måneder, sier Firat Özgüler til NRK.

Erdogan stemmer

Folk NRK møter på gata i Istanbul tror Erdogan kan ha planer om å ville stemme på ny. Her har han nettopp gitt sin stemme i søndagens valg.

Foto: OZAN KOSE / Afp

Den 31 år gamle hotellresepsjonisten var tidlig oppe for å trene dagen etter det tyrkiske parlamentsvalget. Når NRK møter Firat Özgüler i Istanbul er han på vei hjem fra treningsstudioet.

– Tror Erdogan sørger for nyvalg

Firat Ozguler

– Kanskje det blir nyvalg om to-tre måneder, sier 31 år gamle Firat Özguler, som snakker med NRK om det tyrkiske valget på vei hjem fra treningssenteret.

Foto: Kristin Solberg / NRK

Han uttrykker glede for at tyrkerne har bestemt at landet skal ta en stor politisk vending, bort fra Tayyip Erdogan sitt solide grep om makten, og i retning en maktdeling. Men om det er en koalisjonsregjering som blir det endelige utfallet – det er han derimot mer usikker på.

– Kanskje blir det et nytt valg om bare to-tre måneder, sier Özgüler.

Og hotellresepsjonisten er ikke alene om å lufte den tanken.

På en kafé sitter ekteparet Deniz og Mert Üger og spiser frokost. De er begge i begynnelsen av 30-årene og sier de støtter det prokurdiske partiet HDP, som fikk 13 prosent av stemmene i går, og dermed klarte å nå målet sitt om å bryte sperregrensen på ti prosent.

– Jeg tror Erdogan kan forsøke å sørge for nyvalg, sier Deniz.

Han tror presidenten ikke har gitt opp planene om å gjennomføre grunnlovsendringer – endringer som var ment å styrke presidentens innflytelse i tyrkisk politikk. Men også endringer som har bidratt til mer bråk rundt president Erdogan i forkant av valget.

– Virker umulig for Erdogan

Deniz sin kone, Mert Üger, er derimot sikker på at gårsdagens valg blir gjeldende.

Turkey Elections

En mann vaier med det kurdiske flagget etter at det prokurdiske partiet HDP klarte å oppnå 13 prosent oppslutning, og dermed kapre mange seter i det tyrkiske parlamentet.

Foto: Emre Tazegul / Ap

– Dette resultatet kansellerer planene til Erdogan. Nå virker det umulig, sier hun.

Og Erdogan står over noen utfordringer i tiden som kommer. HDP sitt gode valg fører til at de tar mange av setene i det tyrkiske parlamentet.

Dermed blir Erdogan og hans parti AKP tvunget til å danne en koalisjonsregjering, om de ikke skal regjere alene i en mindretallsregjering.

– Slett ikke sikker på om resultatet stanser Erdogan

Ceren Üzil

– Gitt Erdogans karakter, så er jeg slett ikke sikker på om dette resultatet stanser ham, sier Ceren Üzil.

Foto: Kristin Solberg / NRK

– Det store spørsmålet er hva som vil skje nå. Det kan bli en koalisjonsregjering, men det kan også bli nytt valg. Egentlig har ikke dette valgresultatet gitt noen endelige svar; det eneste som er sikkert er at AKP ikke kan regjere på egen hånd, sier Ceren Üzil, en annen NRK møter i Istanbul.

Hun gleder seg over resultatet, men er usikker på hva Erdogan kommer til å gjøre nå. Hun tror ikke han kommer til å gi opp ambisjonene om å bli en sterk president.

– Gitt hans karakter, er jeg slett ikke sikker på om dette resultatet stanser ham, sier Üzil.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt