– Dette kunne skjedd i Norge

Barneombudet mener historien om den svenske faren som holdt kona og barna innesperret i over 20 år, også kunne ha skjedd her til lands.

Svensk politibil i Uppsala
Foto: SVT

Familien i Uppsala i Sverige er iransk, og far i huset skal ha holdt sin kone og fire barn innesperret i over 20 år.

Barna, som nå er mellom 16 og 22 år, og kona skal i tillegg ha blitt mishandlet og utsatt for verbale trusler fra faren.

Han skal ha fortalt kommunen at barna gikk på skole i hjemlandet, og bare var i Sverige i sommerferiene.

Slik klarte han å holde hemmeligheten sin skjult i over to tiår.

Barneombudet i Norge mener noe lignende også kan skje her til lands.

– Det kan vi ikke se bort i fra. Det er strengt ulovlige forhold og det foregår i alle land. Vi hadde jo den stygge saken i Østerrike også, sier seniorrådgiver Anette Storm Thorstensen med henvisning til Fritzl-saken i Amstetten.

Lett å lure myndighetene

Thorstensen mener det er enkelt for innvandrerfamilier å skjule slike forhold.

– De har de muligheten til å si at barna går på skole i det landet. hvor foreldrene kommer fra. Når de sier at barna er et annet sted, har ikke vi mulighet til å få sjekket det opp, sier Thorstensen.

Fungerende direktør i Utdanningsetaten i Oslo Terje Huse sier de har fokus på denne problemstillingen, men kan ikke foreta seg noe hvis barnet detangår ikke er innskrevet i den norske skolen.

– Dersom det ikke foreligger en søknad om fravær, så iverksettes en prosedyre hvor vi gjennomfører hjemmebesøk og kontakter foresattes arbeidsgiver for å kontrollere hvor barnet finnes, sier Huse og legger til.

– Hvis ikke barnet er skrevet inn i skolen, så har ikke vi politimyndighet til å etterlyse det. Da kjenner vi jo ikke til det.

– Bør være mistenksomme

I Sverige krever man nå at myndighetene tar ansvar for å sørge for at episoden i Uppsala ikke gjentar seg:

– Dette skulle vært oppdaga for lenge siden, mener skolejurist Stefan Fux.

– Myndighetene bør samarbeide. Da øker også muligheten for at man oppdager andre dårlige forhold for barna, sier Fux til NRK.

Anette Storm Thorstensen hos barneombudet mener folk bør ha lav terskel for melde fra til barnevern og politi om de opplever noe mistenkelig:

– Dette er grove forbrytelser. Vi tror fremdeles det best om hverandre, men det viser seg at noen ganger bør man være mer mistenksom enn andre ganger, sier Thorstensen til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kina viser hvordan de ville gått til krig mot USA

En video laget av det kinesiske flyvåpenet viser hvordan et angrep på USA kan bli. I propagandavideoen bombes en av amerikanernes viktigste militærbaser i Stillehavet.

Minst 90 hvaler døde etter å ha strandet i Australia

Minst 90 av rundt 270 strandede grindhvaler på øya Tasmania i Australia er døde. Nå kjemper redningsarbeidere en kamp mot klokka for å redde resten.