Hopp til innhold

– Dette kan oppfattes som en krigserklæring

USA ber amerikanere i Irak om å forlate landet umiddelbart. Det amerikanske attentatet mot Irans toppgeneral oppfattes av mange som en krigserklæring og flere frykter konsekvensene.

Qassim Soleimani

General Qasem Soleimani var øverstkommanderende for Revolusjonsgardens elitestyrke, Quds-styrken, og ble drept på ordre fra president Trump.

USAs Forsvarsdepartement Pentagon har opplyst at Qasem Soleimani ble drept fordi han «aktivt la planer om å angripe amerikanske diplomater og militære i Irak og regionen».

Attentatet kan føre til en opptrappet konflikt, der hele regionen trekkes inn med fare for både sivile liv og amerikanske soldater i Irak, Syria og ellers i Midtøsten.

– Speiler vi likvideringen av Soleimani mot hva Iran kan gjøre tilbake, snakker vi om likvidering av toppledere i Forsvaret eller CIA. Da blir det krig, sier Anders Romarheim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).

Ayatollah Ali Khamenei og Qasem Soleimani

Ayatolla Ali Khamenei sittende og Qasem Soleimani stående til høyre for ham i bildet. Bildet er tatt i mars 2015.

Foto: HO

– USA og Iran har helt ulike narrativer om hva som har skjedd. Iran ser på dette som et stat til stat angrep, og det er det ingen tvil om at det er. USA ser trolig på dette som en forlengelse av sin utvidede krig mot terror og den dronelikvideringen de har drevet offensivt i mange år, fortsetter Romarheim.

– En krigserklæring

Romarheim sier det er vanskelig å utelukke særlig mye av hva som vil skje fremover etter en slik krigsliknende handling.

– Dette kan oppfattes som en krigserklæring av Iran. Det er veldig mange bekymringsverdige aspekter mot det som nå har skjedd. Blant de mest foruroligende er en mulig eskalering av likvideringer som virkemiddel i internasjonal sikkerhetspolitikk, sier Romarheim.

Romarheim minner om at USA har forpliktet seg til å ikke drive med politiske likvideringer.

– Det var veldig nære et amerikansk rakettangrep mot Iran i sommer. Nå er vi enda nærmere. Hvis USA tar ut militære og etterretningsleder hos sine motstandere, kan vi ikke ha en forventning om at andre offensive stormakter ikke vil gjøre det samme, fortsetter Romarheim.

Forsvaret øker beredskapen

Norge har rundt 70 soldater i Anbar-regionen vest i Irak som primært driver med opptrening og rådgiving av irakiske styrker.

Beredskapen til de norske styrkene på Al-Asad-basen i Irak har vært hevet siden angrepet på den amerikanske ambassaden på nyttårsaften.

Som følge av urolighetene etter drapet på generalen Qasem Soleimani økes beredskapen nå ytterligere, bekrefter Forsvarets operative hovedkvarter overfor NRK fredag kveld.

– I løpet av dagen har det vært en skjerping av tiltakene. Det er noen ytterligere tiltak innenfor det beredskapstrinnet de allerede var på, sier talsperson Brynjar Stordal til NRK.

Forsvaret evaluerer forløpende beredskapsnivået, men det har foreløpig ikke har vært aktuelt å evakuere de norske soldatene.

Den norske styrken er en del av Operasjon Inherent Resolve, som også har mange amerikanske soldater.

– Vi er i tett dialog med resten av koalisjonen og har en kontinuerlig evaluering av situasjonen, sier Stordal.

Den norske styrken skal etter planen tjenestegjøre der til utgangen av 2020.

– Irans svar vil bli heftig

Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener at USA strakk strikken veldig langt. Han betegner likvideringen som viktigere og mer alvorlig enn operasjonene som førte til at Osama bin Laden og IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi ble drept.

– I dette tilfellet er motstanderen veldig mye mektigere, sier Lodgaard til NTB.

Han viser til at Iran kan iverksette svar av en helt annen kaliber enn Al Qaida eller IS noen gang hadde mulighet til.

– Det iranske svaret kommer til å bli heftig, spår Lodgaard

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er bekymret.

– Jeg vil oppfordre alle parter til å bidra til å roe situasjonen ned og hindre at den eskalerer ut av kontroll. Jeg er dypt bekymret for den dramatiske eskaleringen vi har sett de siste dagene, sier Eriksen Søreide til NTB.

Netanyahu støtter Trump

Israels statsminister Benjamin Netanyahu avbrøt fredag sine møter i Athen i Hellas for å reise hjem.

Netanyahu sa at USA, på samme måte som Israel, har retten til selvforsvar, og støtter likvideringen av den iranske generalen.

Nyhetsbyrået AFPs korrespondent anslår at titalls tusen mennesker protesterer fredag mot USA i Irans hovedstad Teheran etter likvideringen av landets mektige general.

– Død over Amerika, lyder det kjente slagordet blant demonstrantene i byens gater etter fredagsbønnen.

Landesorg

Det er kunngjort tre dagers landesorg i Iran til minne om Qasem Soleimani.

Irans statlig TV omtaler Trumps avgjørelse som «den største misskalkuleringen av USA siden andre verdenskrig».

Attentatet skjedde på ordre fra USAs president Donald Trump og markerer en kraftig opptrapping i et spent forhold som har gått fra vondt til verre, med krise på krise, etter at Trump trakk USA fra atomavtalen med Iran i 2018.

U.S. President Trump announces his decision on the Iran nuclear agreement at the White House in Washington

President Donald Trump tordnet mot Iran da han i 2018 trakk USA ut av atomavtalen og gjeninnførte sanksjoner mot landet.

SISTE NYTT

Siste nytt