NRK Meny
Normal

– Dette er menneskerettsbrudd

Frisk sykepleier raser etter å ha blitt satt i karantene i USA.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «CNN-intervju» i nytt vindu

Kaci Hickox

Kaci Hickox har reagert kraftig på at hun er satt i karantene, selv om hun ikke har symptomer og har testet negativt på ebola.

Foto: University of Texas Arlington

Kaci Hickox er den første helsearbeideren som fikk merke de nye karantenereglene, som trådte i kraft i tre amerikanske delstater fredag.

New Jersey, New York og Illinois setter helsearbeidere og andre høyrisikopersoner som har hatt kontakt med ebolasyke i Liberia, Guinea og Sierra Leone, i karantene i 21 dager, som er virusets inkubasjonstid.

– Dette er ekstremt og helt uakseptabelt, og jeg føler dette er et brudd på mine menneskerettigheter, sier Hickox til CNN.

– Fengsel

Fredag kom hun fra Vest-Afrika til Newark-flyplassen i New Jersey, og ble satt rett i karantene. Hun testet negativt for viruset dagen etter. Det var gang nummer to hun testet negativt, og hun har heller ikke hatt symptomer på sykdommen.

Etter sju timers ventetid på sykehuset, ble hun satt i et isolert telt på universitetssykehuset i Newark.

– Å sette meg i fengsel er bare inhumant, mener hun.

Guvernør Chris Christie forsvarte karantenereglene

Guvernør Chris Christie i New Jersey forsvarer de nye karantenereglene, og mener det er best å være på den sikre siden.

Foto: Mel Evans / Ap

Guvernør Chris Christie sier til Fox News at han ikke har noen betenkeligheter med de nye reglene.

– Jeg tror at folk som ønsker å ta det skrittet og er villige til å jobbe frivillig, også forstår at det er i deres interesse og folkehelsens interesse å ha en 21-dagers karantene etterpå om de har hatt direkte kontakt med mennesker med viruset, sier han.

– Hindrer folk i hjelpe

En amerikansk lege er redd de nye amerikanske karantenereglene kan avskrekke dem som vil hjelpe til mot epidemien.

– Den beste måten å beskytte amerikanere på, er å stoppe epidemien i Vest-Afrika, sier leder i det nasjonale instituttet for allergier og infeksjonssykdommer (NIAID), Anthony Fauci, til CNN.

Hickox er også redd for effekten reglene vil ha.

– Jeg frykter hvordan helsearbeidere vil bli behandlet på flyplasser, når de forteller at de har vært i Vest-Afrika for å kjempe mot ebola. Jeg frykter at de, som meg, vil ankomme og oppleve kaos, frykt og verst av alt, karantene, skriver hun i et åpent brev publisert på nettsiden til avisa Dallas Morning News.

Sykepleieren mener karantenereglene er helt absurd.

– Må leve med ulemper

– Jeg beklager hvis noen føler på ulempene, men ulempene ved å ha folk som er syke ute blant publikum er en mye, mye større bekymring for meg. jeg håper hun kommer seg raskt, uttaler Christie.

Denne uttalelsen har provosert Hickox, som sier hun føler seg helt bra fysisk, men utslitt mentalt.

– Alle spør hvordan jeg føler meg fysisk. Jeg har det bra fysisk, men jeg tror ikke folk flest forstår hvordan det er å være alene i et telt, og at beslutningene som blir tatt er helt meningsløse, sier Hickox, før hun begynner å gråte.

– Jeg føler frykten vinner akkurat nå, og når frykten vinner, taper alle.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt