Hopp til innhold

– Dette er et sjokk for folk i Rio

Opptøyene i Rio de Janeiro er de største siden julen 2007. Mange trodde at den brasilianske byen gikk inn i en ny og bedre epoke, men dette har blitt kraftig slått tilbake av kampene mellom narkobandene og politiet den siste uken.

Video Narkobråk i Rio de Janeiro

VIDEO: Narkobandene blir jaget av politifolk i pansrede kjøretøy. Det hele ble sendt direkte inn i tusenvis av brasilianske hjem.

Minst 30 mennesker er drept, og 153 arrestert, i kraftige kamper mellom politi og narkogjenger i Rio de Janeiro denne uken.

– Det som skjer nå er veldig spesielt. Politiet har de tre siste årene rensket opp i narkomiljøene, og folk hadde begynt å venne seg til at kriminaliteten går ned. Også skjer dette. Hele Rio er i sjokk, forteller NRKs medarbeider Arnt Stefansen.

Rammer titusener

Hele byen har blitt berørt av kampene i det nordlige Rio de Janeiro.

Video Arnt Stefansen rapporterer fra Chile

NRKs medarbeider i Brasil Arnt Stefansen forteller at situasjonen i Rio de Janeiro er svært dramatisk.

Foto: Nyhetsspiller

Skoler, barnehager, kontorer og butikker har vært stengt - i noen områder fordi det har vært for farlig å gå ut. I andre områder har trafikkaos hindret titusener i å komme seg fram.

Voldsbølgen i byen startet søndag, ved at et stort antall gjengmedlemmer sperret av en av hovedveiene inn mot Rio, og ranet folk. De satte fyr på busser og biler, og havnet i kamper med politiet.

Hver dag siden har politiet støtt sammen med gjengmedlemmer, og de har til sammen gått inn i 20 favelaer. Nesten 18.000 politifolk er mobilisert for å slå ned på opptøyene.

Etter hvert begynte politiet å få kontroll, men i dag tilspisset situasjonen seg, og politiet kjørte inn i favelaene med pansrede kjøretøy.

– Folk opplever dette som veldig dramatisk, selv om de er vant til kamper mellom gjenmedlemmer og politi, forteller Stefansen.

Opptøyer i Rio de Janeiro

Gjenmedlemmer har hele uken satt fyr på busser og biler, og skapt fullstendig kaos i Rio de Janeiro.

Foto: ANTONIO SCORZA / Afp

Flyktet fra pansrede kjøretøy

TV-kanalen O Globo har sendt direkte fra kamphandlingene via to helikoptre. Folk har sittet fjetret foran fjernsynet, og fulgt med på de harde kampene.

– Det var noe nytt for disse gjengmedlemmene at politiet kom i pansrede kjøretøy. Det førte til at de flyktet inn i skogen, og til et av de største favelakompleksene i Rio, Complexo do Alemão, der det bor tusenvis av mennesker, forteller Stefansen.

– Alt ble sendt direkte på fjernsyn, og det var utrolig sterkt å se på at disse tungt bevæpnede gjengmedlemmene marsjerte inn i den store favelaen - og folk viftet skrekkslagne med hvite lakener ut av vinduene, sier han videre.

Mellom 1,5 og 2 millioner mennesker bor i Rios slumområder, i rundt 600 såkalte favelaer.

Rio de Janeiro

Politiet kjørte inn i favelaene med pansrede kjøretøy for å få kontroll over situasjonen.

Foto: SERGIO MORAES / Reuters

Bandittenes hevn

I 2014 skal flere kamper i fotball-VM spilles i Rio de Janeiro, og to år senere skal sommer-OL gå av stabelen i storbyen.

I 2007 satte politiet i Rio i gang et opprydningsprosjekt i flere favelaer, og denne ukens opptøyer er de mest omfattende siden julen 2007 .

De gikk inn i flere favelaer i sør - der sportsarenaene ligger - og etablerte et nærvær. Flere ledere i narkomiljøene har blitt arrestert, mange er drept og det har vært en periode med store nederlag for narkotrafikken.

Nå spekuleres det i om disse opptøyene er hevnen.

– Det finnes også andre teorier. Noen av de mest kjente lederne i narkogjengene som sitter i fengsel, har blitt beordret flyttet til andre fjerne områder i landet, der de har mindre kontakt med miljøet. Nå kan de ha fått beskjed om å sette byen i brann.

Fotballmesse

Samme dag som opptøyene startet, begynte dessuten verdens største fotballmesse i byen, som en oppkjøring til VM.

3000 fotballfolk fra hele verden har vært samlet denne uken, og brasilianerne tror ikke det er tilfeldig at opptøyene startet nå.

– Det er vanskelig å bevise at dette er planlagt, men det kan tenkes at gjenmedlemmene vil vise verden at politiet ikke har kontroll over Rio. Det er klart at dette uansett er svært dårlig reklame for byen foran disse store arrangementene.

Bekymret for Karanba-gutta

Karanba

Tommy Nilsen forteller at det er stort fravært på Karanba-trening da guttene som bor i favelaene ikke kan gå ut.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Tommy Nilsen som driver fotballprosjektet Karanba i byen, forteller at de som bor i de mest voldelige områdene er mer redde enn før. Denne uken har flere av gutta på fotballaget ikke har hatt mulighet til å komme på fotballtrening.

– Flere av dem bor i de favelaene der de hardeste kampene pågår. De må holde seg innendørs nå som det stormer som verst, forteller han.

– Men alle har det bra, og ingen er skadd, legger han til.

For mange av guttene som spiller i Karanba er kamper mellom gjengmedlemmer og politiet en del av hverdagen. Men denne uken har situasjonen vært spesiell.

– Alle merker det ekstra på kroppen nå. De fleste av dem har havnet midt i skuddvekslinger før, men de er ikke vant til at kampene skjer med så hyppig frekvens, forteller Nilsen.

– Jeg blir bekymret for dem, men jeg vet samtidig at de vet hva de skal gjøre når noe skjer.

SISTE NYTT

Siste nytt