Russisk opposisjonspolitiker: Dette er en invasjon

KOSTIANTYNIVKA, UKRAINA (NRK.no): Flere mener nå at Russland gjennomfører en direkte invasjon av Ukraina etter at en separatistleder i dag bekreftet at russiske soldater kjemper på ukrainsk jord.

Satellittfoto av russiske soldater i Ukraina.

Dette satellittbildet skal vise minst seks russiske stridsvogner med artillerikanoner i nærheten av Krasnodon i Ukraina.

Foto: HO / Afp

Tidligere torsdag opplyste en leder for separatistene at russiske soldater på permisjon har vært involvert i direkte kamper øst i Ukraina.

Russland avviser

Opposisjonspolitikeren Ella Poljakova som sitter i Vladimir Putins råd for menneskerettigheter sier til nyhetsbyrået Reuters at hun mener dette tyder på en russisk invasjon av landet.

Ukrainas president Petro Porosjenko.

– Situasjonen er vanskelig, men håndterbar, sier Ukrainas president Petro Porosjenko.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

– Når mengder av mennesker under kommando i stridsvogner og tungt bevæpnet krysser grensen til et annet land, betrakter jeg det som en invasjon, sier Poljakova.

– Vi har registrert en direkte invasjon fra det russiske militæret i det østlige Ukraina, sa landets OSSE-ambassadør Ihor Prokopsjuk etter et hastemøte i organisasjonen i Wien i formiddag.

En talsmann for det russiske forsvarsdepartementet sier at rapportene om at det befinner seg russiske militære avdelinger inne i Ukraina, ikke har rot i virkeligheten.

Igor Konasjenkov sier at den russiske kolonnen som er vist på satellittfo, og som blir framstilt som bevis på at russiske styrker er inne i Ukraina, drev trening på den russiske siden av grensen da de ble fotografert.

– Vanskelig, men håndterbart

Ukrainas president Petro Porosjenko sier i et intervju med Interfax i ettermiddag at situasjonen i konfliktområdet i det østlige Ukraina er vanskelig, men håndterbar.

Han forteller at generalstabene fra Russland og Ukraina i dag hadde sine første konsultasjoner om krisen, men han sier ikke noe om hva som kom ut av møtet.

En ukrainsk militær talsmann sier at de ukrainske regjeringsstyrkene har omgruppert seg for å forsvare havnebyen Mariupol, og at de har nok soldater der til hindre at byen blir tatt av fiendtlige styrker.

Flere vestlige land krever nå russisk tilbaketrekning

VIDEO: Krav om russisk tilbaketrekning

Krisemøter i FN og NATO

David Cameron

Storbritannias statsminister David Cameron advarer Vladimir Putin om ytterligere sanksjoner.

Foto: STEFAN WERMUTH / Afp

Samtidig kaller FNs sikkerhetsråd inn til krisemøte om konflikten i Ukraina.

Storbritannias statsminister David Cameron krever i ettermiddag at Russland straks slutter å sende stridsvogner over grensa til Ukraina. Han advarer om ytterligere konsekvenser for Russlands president Vladimir Putin.

NATO-ambassadørene fra de 28 medlemslandene og Ukraina holder et krisemøte i Brussel i morgen der situasjonen i det østlige Ukraina er tema. Møtet kom i stand etter initiativ fra Ukraina.

– 3000–4000 deltar

Det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass melder at så mange som mellom 3000 og 4000 russiske soldater deltar i kampene. En Nato-kilde anslår overfor AFP at rundt 1000 soldater befinner seg i landet.

– De støtter separatistene, kjemper med dem og blant dem, sier Nato-kilden som legger til at leveransen av våpen fra Russland til separatistene har økt i omfang den siste tiden.

Russlands OSSE-ambassadør Andrej Kelin avviste derimot på ny at russerne har militær tilstedeværelse i Ukraina.

– Ingen russiske styrker har krysset grensen til Ukraina, fastholdt Kelin overfor journalister i Wien.

Utbombet boligblokk i Donetsk

Innbyggere i Donetsk utenfor en boligblokk som er truffet av granater.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

Avlyser reise

Ukrainas president Petro Porosjenko opplyser på regjeringens nettsider at han avlyser et planlagt besøk til Tyrkia på grunn av den tilspissede situasjonen.

Porosjenko sier at Ukrainas råd for nasjonal sikkerhet vil møtes senere torsdag for å planlegge ytterligere skritt. Ukraina har også bedt om et møte i FNs sikkerhetsråd, et krav også litauiske myndigheter har sluttet seg til.

Norges utenriksminister Børge Brende sier meldingene som har kommet de siste dagene gjør det klart at russerne deltar i kamphandlingene sammen med ukrainske separatister.

– Dette er fullstendig uakseptabelt, og representerer en ytterligere eskalering av konflikten, sier Brende til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt