– Dette bekrefter Israels verste frykt

Israelske etterretningsansatte er opprørt over at Donald Trump skal ha gitt russerne gradert informasjon fra dem, men den israelske ambassadøren sier de fortsatt har full tillit til amerikanerne.

FILES-US-POLITICS-DIPLOMACY-RUSSIA Trump revealed classified info to Russian FM, envoy: report

INFORMERTE: Informasjonen Trump ga til Sergej Lavrov 10. mai skal ha stammet fra israelsk etteretning.

Foto: HO / AFP

Flere amerikanske medier meldte i kveld at det var israelsk etterretning som var kilden for informasjonen Donald Trump ga til Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under et møte i Det hvite hus 10. mai.

Trumps sikkerhetsrådgiver «H.R.» McMaster tok i kveld på ny Trump i forsvar og mente presidenten ikke har avslørt amerikanske etterretningskilder. Han ville derimot ikke svare på om informasjonen som ble overlevert var gradert.

– Bekymret

I januar i år skrev den israelske avisen Yediot Ahronot at personer i amerikansk etterretning skal ha advart sine israelske kolleger mot å dele opplysninger direkte med Trump-administrasjonen.

Bakgrunnen skal ifølge kilder avisen snakket med være frykten for at disse opplysningene ville bli spredd videre til Russland og i verste fall erkefienden Iran.

Amerikanerne skal ha bedt israelerne være forsiktige med å dele informasjon med Det hvite hus og det nasjonale sikkerhetsrådet inntil det ble avklart om hvorvidt Trump eller apparatet rundt ham har uheldige bånd til Russland.

– Unikt samarbeid

To israelske myndighetspersoner sier til Buzzfeed News sier at informasjonen Trump ga Lavrov stemmer overens med informasjon de har gitt amerikanerne.

– Det har vært en spesiell forståelse for sikkert samarbeid mellom våre to land. Og å få vite at denne etterretningen er spredd til andre uten at vi ble varslet er for oss å få bekreftet vår verste frykt, sier den ene av avisens kilder som er anonymisert av hensyn til jobben sin.

Den andre kilden bekrefter opplysningene og sier at etterretningssamarbeidet mellom Israel og USA har vært svært spesielt.

– Vi har et samarbeid med USA som er unikt i informasjonsdelingens verden. Vi har ikke et slikt forhold til noe annet land, sier kilden.

– Har full tillit

Israels ambassadør til USA Rob Dermer sier i en e-post til New York Times at de fortsatt har full tillit til samarbeidet med amerikanerne.

– Israel har full tillit til vårt etterretningsforhold til USA og ser fram til et enda sterkere samarbeid i årene framover under president Trump, sier Dermer.

Trump-talsmann Sean Spicer nektet på dagens pressekonferanse å kommentere om Israel var kilden til etterretningsopplysningene, men viste til hva Dermer hadde sagt til New York Times.

Trump legger om kort tid ut på sin første utenlandsreise som president, og Israel er ett av stoppestedene i neste uke.

SISTE NYTT

Siste nytt