NRK Meny
Normal

– Det ville ha vært latterlig om det ikke var så trist

President Obama mener Mike Huckabees kritikk av Iran-avtalen føyer seg inn i rekken av unødvendige angrep fra de republikanske presidentkandidatene. Huckabee står imidlertid fast på at avtalen kan føre til et nytt Holocaust.

Obama

Barack Obama kommenterte den republikanske presidentkandidaten Mike Huckabees Holocaust-sammenlikning under en pressekonferanse i Etiopia i går.

Foto: SAUL LOEB / Afp

– Det ville ha vært latterlig dersom det ikke var så trist, sa USAs president Barack Obama da han ble bedt om å kommentere Mike Huckabees utspill om avtalen som er inngått om Irans atomprogram.

Huckabee omtalte i helgen avtalen som idiotisk og hevdet at den «vil føre israelerne rett til ovnenes dører», med en klar referanse til massemordet på jøder under andre verdenskrig.

Huckabee, som kjemper om å bli republikanernes presidentkandidat under valget i 2016, omtalte også Obamas utenrikspolitikk som den mest «uansvarlige i amerikansk historie»

Unødvendige angrep

President Obama har til nå unngått å involvere seg i valgkampen der hans etterfølger skal velges. Nå tar han imidlertid til motmæle og kritiserer retorikken som de republikanske kandidatene bruker.

Obama mener Huckabees kommentar føyer seg inn i et mønster av unødvendige angrep for å sikre seg posisjon.

– Kanskje det er for å få oppmerksomhet. Eller kanskje det er et forsøk på å skyve Trump bort fra overskriftene, men det er ikke et slikt lederskap USA trenger nå, sa presidenten under en pressekonferanse i forbindelse med sitt besøk til Etiopia.

Vil hindre Irans mål om nytt Holocaust

For også Donald Trump, som leder kampen om å bli republikanernes neste presidentkandidat har også kommet med flere kontroversielle utspill.

Obama benyttet anledningen til å kritisere Trumps påstander om at senator John McCain ikke kan kalles for krigshelt ettersom han ble tatt til fange under Vietnamkrigen.

– Det er en ukultur ved at slike vanvittige angrep har blitt alt for vanlige og hele tiden sirkulerer på internett og radio, sa Obama.

Mike Huckabee

Mike Huckabee står fast på sitt syn om at Iran-avtalen kan føre til et nytt Holocaust.

Foto: Denis Poroy / Ap

Mike Huckabee lar tilsynelatende ikke Obamas kritikk gå inn på seg.

– Det som er trist og latterlig er at ikke Obama tar Irans trussel om å ødelegge Israel alvorlig. Jeg vil stå sammen med Israel for å hindre terroristene i Teheran i oppnå sitt mål om et nytt Holocaust, uttalte Huckabee mandag.

Ber kollegaene tone seg ned

Obama får imidlertid støtte fra tidligere Florida-guvernør Jeb Bush som også stiller som presidentkandidat for det republikanske partiet. Bush ber sine kollegaer om å tone seg ned.

– Vi må føre valgkamp med glede og ikke med sinne. Vi bør ikke si vanvittige ting som overskygger det konservative budskapet, sa Bush.

Jeb Bush

Jeb Bush mener hans republikanske kollegaer bør tone ned retorikken.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

Alle de republikanske presidentkandidatene er motstandere av avtalen som ble inngått mellom Iran, USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Russland og Kina for to uker siden. Avtalen innebærer at Iran skal begrense sitt atomprogram i bytte mot oppheving av økonomiske sanksjoner mot landet.

Flere av kandidatene, som Scott Walker og Marco Rubio Har uttalt at de umiddelbart vil skrote avtalen dersom de blir valgt i 2016.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt