– Det viktigste er å gi folk et levebrød

Terror kan bekjempes ved å få folk i arbeid. Det mener den nigerianske presten Emmanuel Edeh. Han jobber med å forebygge terrorisme og hjelper ofrene for Boko Haram.

Emmanuel Edeh

Den nigerianske presten Emmanuel Edeh er på besøk i Norge for å diskutere hva verdenssamfunnet kan gjøre for å bekjempe terror.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Den nigerianske presten trekker på smilebåndet når NRK spør han om hva som er oppskriften til å bekjempe terror.

– Først og fremst bør vi hjelpe de som blir radikale og som blir del av ulike terrorgrupper ved å sysselsette dem sånn at de holder seg opptatt, svarer han bestemt.

Emmanuel Edeh er i Norge for å delta på et dialogmøte om hvordan man kan bekjempe terror.

– Hele livet har målet mitt vært å skape fred i verden. For å gjøre det må jeg gjøre det jeg kan, sier Edeh.

Boko Haram

I flere tiår har presten jobbet med å skape fred. I hjemlandet Nigeria driver han flere utdanningsinstitusjoner og et fredssenter. I tillegg skaper han arbeidsplasser for fattige nigerianere ved de 17 bedriftene han eier. Alt, i håp om å gi folk et bedre og for å forebygge terror.

Men den siste tiden har han også hjulpet de som er rammet av terrorgruppen Boko Haram. Han husker spesielt en familie fra Mandala som ble utsatt for et angrep.

– Fire av de seks barna døde. De ble drept av en bombe og bilen deres ble ødelagt. Foreldrene og barna var sterkt traumatiserte og sa de ikke hadde noe å leve for lenger.

Presten beskriver møtet med familien som sterkt og bestemte seg for å gi dem et nytt håp for fremtiden.

– Jeg bestemte meg for å betale utdanningen for de to resterende barna. I dag studerer en av dem medisin og den andre skal bli ingeniør, svarer han stolt.

– Skaper håp

Kjell Magne Bondevik

Kjell Magne Bondevik mener presten gir håp for mange.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Det er 14. august-komiteen og Oslosenteret som har invitert presten til Norge. De mener han er et forbilde for mange, og viser hvordan enkeltmennesket kan utgjøre en forskjell i å bekjempe terrorisme.

– Han har hjulpet tusener av mennesker i 30 år. Han står der som et eksempel på at en kan gjøre noe annet enn å bruke våpen. Jeg tror at dette vil være med å vise folk at ved å leve fredfullt sammen er det bedre enn å ty til voldelige grupper som Boko Haram, sier lederen for Oslosenteret, Kjell Magne Bondevik.

Den nigerianske presten håper at terroristene ser hvor givende det er å hjelpe andre.

– Jeg håper at de kan bli inspirert når de ser hvor mange som klarer seg når de får hjelp hos oss. Kanskje kan det til og med få dem til å tenke at det de gjør er galt, sier han håpefullt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt